Reportaje

„LEX SCRIPTA” CONSIDERĂ CĂ INTRODUCEREA VOTULUI UNINOMINAL ÎN MOLDOVA ESTE PREMATURĂ

13 martie, 2017
„LEX SCRIPTA” CONSIDERĂ CĂ INTRODUCEREA VOTULUI UNINOMINAL ÎN MOLDOVA ESTE PREMATURĂ Institutul de Creaţie Legislativă „Lex Scripta” consideră că varianta optimă pentru Moldova ar fi sistemul electoral mixt şi Parlamentul reprezentativ, iar introducerea votului uninominal este prematură.

 

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, directorul Institutului, Mihai Corj, a spus că „sistemul de vot uninominal este bun, însă acum nu este momentul potrivit pentru introducerea acestuia”.

 

„Având în vedere furtul recent al miliardului din sistemul bancar al Moldovei, precum şi problemele ce ţin de subvenţionarea agriculturii, introducerea acestui tip de sistem electoral nu va duce la nimic bun. Ar fi bine să studiem experienţa tristă a României în acest sens, să învăţăm din greşelile altora”, a menţionat el.

 

Potrivit specialistului, încă în anul 2011 „Lex Scripta” a propus Parlamentului să examineze posibilitatea trecerii la sistemul votului uninominal, precum şi posibilitatea reducerii numărului de deputaţi de la 101 la 71.

 

„De asemenea, trebuie micşorat pragul electoral pentru partide şi pentru candidaţii independenţi şi să fie revizuită prevederea ce ţine de deschiderea secţiilor de votare, numărul de buletine la fiecare secţie atât pentru diasporă, cât şi pentru locuitorii Transnistriei. Odată cu introducerea sistemului electoral mixt, diaspora îşi va putea înainta candidatul la alegeri şi drepturile lor vor fi reprezentate în Parlament la acelaşi nivel ca şi pentru ceilalţi cetăţeni”, a spus Corj.

 

El s-a pronunţat pentru discutarea multilaterală a iniţiativelor atât referitor la sistemul votului uninominal, cât şi la sistemul electoral mixt, ţinând cont de toate avantajele şi dezavantajele”.

 

„Suntem dispuşi să participăm la discuţii şi să propunem modificări la Codul electoral al Moldovei, venind cu argumentele necesare”, a spus expertul.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 13.03.2017 04:15:58 Svetlana
    Ciu trebue asta, domnilor jurstii si deputatii?
  2. 13.03.2017 08:24:43 Valerii
    Dl Corj are 100 de procente dreptate.
  3. 14.03.2017 05:57:19 Vasile
    De or fi în parlament așa persoane ca Mihai Corj țara noastră a deveni bogată ca Elveția
  4. 16.03.2017 03:14:39 Victor
    Tara noastra are nevoie de asa persoane ca domnul Mihai Corj!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.