Reportaje

REZULTATELE CONCURSULUI NAȚIONAL DE COMPOZIȚIE ȘI MUZICOLOGIE

28 martie, 2017
REZULTATELE CONCURSULUI NAȚIONAL DE COMPOZIȚIE ȘI MUZICOLOGIE Rezultatele Concursului Național de Compoziție și Muzicologie, ediția XXII, au fost prezentate luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către președintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din RM, Pavel Gamurari.

 

Potrivit agenției INFOTAG, la concurs au fost prezentate 11 creații componistice și 15 creații muzicologice. În componența juriului a intrat maestrul în arte Tatiana Berezovicova, compozitorul Pavel Gamurari, Artistul Poporului, Marian Stârcea, și alți oameni emeriți din activitatea culturală a Moldovei.

 

La categoria creații simfonice, Premiul I „Vasile Zagorschi” a fost decernat compozitorului Ghenadie Ciobanu pentru lucrarea „Glance behind the curtain” şi compozitorului Vladimir Ciolac pentru lucrarea „Simphony reminiscente”. Premiul II „Valeriu Poleacov” a fost acordat compozitorilor Gheorghe Mustea pentru lucrarea „Dansul ţăranilor” şi compozitorului Vlad Burlea pentru lucrarea „The Gate, for Alto-sax and string orchestra”. Premiul III „Pavel Rivilis” a fost decernat compozitorului Teodor Zgureanu pentru lucrarea „Monolog pentru Maica Măria”.

 

La categoria creaţii camerale, premiul I „Ştefan Neaga” a fost decernat compozitorului Vladimir Beleaev pentru lucrarea „Cvartet nr.3”. Premiul II „Gheorghe Neaga” a fost acordat compozitorului Snejana Pâslari pentru lucrarea „Aeolian Harp, for soprano-saxophone and vibraphone”. În acest an, Premiul III „Alexei Stârcea” nu a fost decernat. Premiul special a fost acordat compozitorului Eugen Mamot pentru lucrarea „Am trecut podul” și pentru aportul la completarea repertoriului vocal de cameră.

 

La compartimentul muzicologie, premiul I „Constantin Brăiloiu” i-a fost acordat lui Victor Ghilaş pentru lucrarea „Dmitrie Cantemir – muzicianul în contextul culturii universale”. Premiul II „Vladimir Axionov” a fost decernat Victoriei Melnic, pentru lucrarea „Structura şi clasificarea muzicologiei”, Irinei Ciobanu-Suhomlin pentru lucrarea „Cu privire la tratarea sursei poetice în ciclul vocal-simfonic pentru bariton şi orchestră Apres une lecture” şi Margaritei Belâh pentru lucrarea „13 invenţiuni pentru pian ale lui Ion Macovei”. Premiul III „Gleb Ceaikovschi-Mereşanu” a fost acordat Larisei Balaban pentru catalogul „Creaţii muzicale ale compozitorilor din RM în biblioteca orchestrei simfonice a filarmonicii naţionale S. Lunchevici”, Elenei Mironenco pentru articolul „Transformarea imaginilor de agresiune în creaţia simfonică de la începutul sec. XXI” şi Emiliei Moraru pentru articolul „Valorificarea sursei folclorice în procesul de cristalizare a muzicii corale româneşti”.

 

Premiul special a fost decernat Galinei Cacearova şi lui Aurelian Dănilă pentru monografia „Mihail Munteanu, o viaţă dedicată operei”.

 

De asemenea, premiul special a fost acordat Tatianei Muzâca, pentru articolul „Perpetuarea tradiţiilor neoromantismului şi neofolclorismului în Concertul Nr.2 pentru vioară şi orchestră simfonică de Boris Dubosarschi”.

 

INFOTAG precizează: Concursului Național de Compoziție și Muzicologie se desfășoară începând cu anul 1995. În acest an, Concursul s-a desfășurat sub patronajul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 28.03.2017 10:03:09 Simona
    Premii asta este buna cheste, da sa fie inca mai bine daca statu da si bani...
  2. 28.03.2017 07:17:15 Inga
    Sunt mindru, ca Elenei Mironenco a fost aminata primia pentru articolul „Transformarea imaginilor de agresiune în creaţia simfonică de la începutul sec. XXI”. Bravo, ea merita.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.