Reportaje

UN MEDIC PSIHIATRU DIN MOLDOVA PLEDEAZĂ PENTRU LEGALIZAREA CANABISULUI ÎN SCOPURI MEDICINALE

03 aprilie, 2017
UN MEDIC PSIHIATRU DIN MOLDOVA PLEDEAZĂ PENTRU LEGALIZAREA CANABISULUI ÎN SCOPURI MEDICINALE Medicul psihiatru din Moldova, Stanislav Grosu, membru al Asociaţiei Internaţionale pentru canabis în medicină, pledează pentru excluderea canabisului din primul tabel al substanţelor stupefiante, psihotrope şi a precursorilor.

 

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că, în prezent, în Moldova canabisul şi tetrahidrocanabinolul sunt incluse în primul tabel, fapt ce interzice folosirea acestora în scopuri medicinale.

 

Potrivit lui, valoarea medicinală a canabisului a fost demonstrată de studii clinice, care se desfăşoară deja de 50 de ani, iar multe ţări ale lumii au legalizat canabisul în acest scop. Mai multe instituţii medicale şi de cercetare din Moldova recunosc proprietăţile medicinale ale canabisului, iar câteva organizaţii internaţionale sunt dispuse să ofere asistenţă Moldovei în revizuirea legislaţiei.

 

„Preparatele care au la bază canabis sunt prescrise pacienţilor ce suferă de cancer, scleroză multiplă, fibromialgie, dureri neuropate, cazuri grave de epilepsie şi multe alte maladii. Aproape 10% din pacienţii din Moldova au nevoie de medicamente pe bază de canabis, însă ei nu le pot procura şi folosi în mod legal”, a spus medicul.

 

Grosu a menţionat că atitudinea negativă a societăţii faţă de canabis apare în urma asocierii cu fumatul, însă există mai multe modalităţi de utilizare a canabisului, care nu implică arderea.

 

Medicul susţine că marijuana, la fel ca şi alte medicamente, are efecte negative, precum supradozarea sau psihoza, dar asemenea efecte adverse provoacă şi preparatele care sunt permise în Moldova.

 

„În noiembrie 2016, Parlamentul European a organizat o conferinţă dedicată utilizării canabisului în medicină, la care au participat medici şi oameni de ştiinţă din 10 ţări. În cadrul conferinţei au fost demonstrate avantajele utilizării canabisului în anumite condiţii”, a precizat el.

 

Medicul psihiatru a atras atenţia la faptul că deputatul Parlamentului şi Chirurgul Vladimir Hotineanu a publicat în anul 2012 cartea „Plante medicinale”, în care a amintit de utilizarea medicinală a canabisului. Iar în 2013, deputatul Gheorghe Brega a propus un proiect de lege care permite utilizarea acestei plante în medicină, însă iniţiativa nu a fost susţinută.

 

El a menţionat că va expedia Ministerului Sănătăţii un raport cu privire la canabisul în medicină, în speranţa că acest subiect va fi examinat pe viitor, iar canabisul va fi exclus ulterior din categoria substanţelor psihotrope.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 04.04.2017 11:06:39 Fima
    De ce autoritatile sunt inpotriva?
  2. 05.04.2017 10:03:25 Daniel
    De ce guvernu si dl Filip tac, care pozitia lui?
  3. 06.04.2017 02:00:34 Inga
    Si aici exista mafia la noi.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.