Reportaje

„EME PARKLEITSYSTEM”: AMENAJAREA PARCĂRILOR CU PLATĂ ESTE O MĂSURĂ NEPOPULARĂ, DAR AVANTAJOASĂ PENTRU CHIŞINĂU

10 aprilie, 2017
„EME PARKLEITSYSTEM”: AMENAJAREA PARCĂRILOR CU PLATĂ ESTE O MĂSURĂ NEPOPULARĂ, DAR AVANTAJOASĂ PENTRU CHIŞINĂU Amenajarea parcărilor cu plată în Chişinău este o măsură nepopulară, dar aceasta presupune crearea a 400 de locuri de muncă şi va aduce anual în bugetul capitalei 9,2 mil. euro, consideră reprezentantul companiei austro-ungare „EME Parkleitsystem Gmbh”, Zsigmond Bodnar.

 

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că a venit special la Chişinău pentru a confirma parteneriatul cu autorităţile municipale şi a răspunde la întrebările oponenţilor.

 

„Afirmaţiile precum că „EME Parkleitsystem” este o firmă fantomă sunt de natură fictivă. Compania a fost creată special pentru implementarea proiectului parcărilor la Chişinău, fiind creată în baza companiei „EME Holding Austria”, care se ocupă de proiecte similare în întreaga lume – în Egipt, Malta, Laos. Referitor la adresa noastră juridică de la Viena vă informez că nu veți putea găsi acolo nici biroul, nici personalul nostru. Acolo lucrează consultanţii noştri juridici, care, de asemenea, colaborează cu alte firme. Lipsa afişului cu denumirea firmei contravine legislaţiei moldoveneşti şi ungare, dar nu şi celei austriece”, a explicat reprezentantul companiei.

 

Potrivit lui, investiţiile au ajuns deja în Chişinău prin intermediul firmelor „Desonia invest” (Cipru) şi „WCA Holding invest” (Malta).

 

„Referitor la îngrijorările legate de faptul că aceşti investitori sunt înregistraţi în zone off-shore, vreau să vă spun că Ciprul şi Malta sunt ţări ale UE şi transparenţa tuturor operaţiunilor financiare poate fi urmărită prin intermediul instituţiilor de stat din aceste ţări”, a subliniat Zsigmond Bodnar.

 

El afirmă că nu e vorba de nici un fel de profituri rapide şi fabuloase. Conform contractului, firma va achita 10% din cifra de afaceri pentru municipalitate, iar investițiile vor ajunge să fie recuperate abia după cinci ani. În acest răstimp, bugetul capitalei va încasa venituri.

 

„Vom crea 20 mii de locuri de parcare, iar peste un an vor începe numeroase dispune privind parcările gratuite. De aceea locuitorii Chişinăului ne vor ruga să mai construim parcări. Planificăm că construim 40 mii de locuri de parcare timp de doi ani”, a spus Bodnar.

 

Întrebat de consilierul municipal din partea Partidului Socialiştilor, Alexandru Odinţov, dacă el nu se consideră cumva participant la o schemă de corupţie, care prejudiciază din start bugetul municipal, reprezentantul investitorului a recunoscut că „unele condiţii ale contractului vin în contradicţie cu legislaţia Moldovei, dar despre aceasta nu s-a ştiut în timpul încheierii acestuia”.

 

El a mai spus că pe 21 aprilie, în Consiliul Municipal Chişinău vor avea loc audieri publice privind parcările cu plată, iar pe 19 aprilie „EME Parkleitsystem” invită reprezentanţii mass-media, activiştii civici şi locuitorii capitalei să participe la audieri, în cadrul cărora vor fi demonstrate avantajele parcărilor cu plată şi va fi ascultată opinia cetăţenilor simpli.

 

INFOTAG precizează: Primăria Chişinău şi „EME Parkleitsystem GmbH” au semnat un contract de parteneriat pe 3 decembrie 2015. Contractul prevede amenajarea parcărilor cu plată şi gestionarea acestora timp de 25 de ani. Contractul a provocat discuţii aprinse la primărie. Consilierii PSRM susţin că documentul nu este unul transparent, a fost încheiat în lipsa unui concurs real, iar bugetul capitalei ar putea fi prejudiciat enorm.

Comentarii [ 9 ] Adaugă

 1. 10.04.2017 05:31:04 Elizaveta
  Ce asta, domnilor liberali - afera?
 2. 10.04.2017 05:33:00 Ana
  Eu vad interesul investitoru si nu vad interesu primariei, unde el?
 3. 10.04.2017 05:34:19 Maria
  De ce noi tacem, de ce avem atit de mare rabdarea?
 4. 10.04.2017 05:36:25 Richard
  Ei cred ca moldovenii sunt prosti?
 5. 10.04.2017 05:41:20 Viva
  Etim samim Doric podpisal sebe PRIGOVOR - sobstvennoi rucoi!
 6. 10.04.2017 05:47:03 Ozea
  Pri razumnom podhode mojno sobirati do 1 milliarda leev v god!
 7. 11.04.2017 08:57:24 Ksenofont
  Asta este batae de joc!
 8. 11.04.2017 12:56:43 Liviu
  Asta este ca exemplu bun despre coruptia in primaria Chisinaului nostru...
 9. 11.04.2017 05:14:52 Lidia
  polomali sotialisti igru primaru...

Adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.