Reportaje

ARTISTULUI FINLANDEZ DE MUZICĂ RAP SIGNMARK VA SUSȚINE LA CHIȘINĂU DOUĂ CONCERTE

27 aprilie, 2017
ARTISTULUI FINLANDEZ DE MUZICĂ RAP SIGNMARK VA SUSȚINE LA CHIȘINĂU DOUĂ CONCERTE

Artistului finlandez de muzică rap Marko Vuoriheimo, cunoscut sub numele scenic de Signmark, va susține la Chișinău două concerte în cadrul evenimentelor dedicate celei de-a 100 aniversări a independenței Finlandei. Signmark, de asemenea, va discuta problemele cu care se confruntă persoanele cu dezabilități cu autoritățile RM.

 

În cadrul unei conferințe de presă susținute la agenția Infotag, Signmark a spus că deși s-a născut surd, el ”simte muzica, care a devenit un mijloc de a uni oamenii”.

 

”Când învățam la școală, copii cu probleme similare se simteau izolați. Apoi am început să studiez în aceeași clasă cu copii care nu avea probleme cu auzul. Am început să citesc pe buze cântecele lui Michael Jackson, Bon Jovi și Metallica. Îi invitam și pe alți copii să asculte. Ulterior, la universitate, am înțeles că lipsa auzului este o problemă socială și cât este de important de a integra persoanele cu dezabilități în societate,” a spus artistul finlandez.

 

Pe parcursul carierei sale, Signmark a participat la concursul Eurovision, a cântat la sediul ONU și a devenit reprezentantul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei. În această calitate, Signmark a oferit lecturi în peste 40 de state.

 

„M-am confruntat și am depășit mai multe dificultăți înainte de a deveni ceea ce sunt,” a spus Signmark.

 

În cadrul aceleiași conferințe de presă, ambasadorul Finlandei la Chișinău cu sediul la București, Paivi Pohjanheimo, a declarat că în Finlanda „Signmark este un exemplu care demonstrează că imposibilul poate deveni posibil”.

 

„În RM, Ambasada Finlandei acordă atenție la două direcții de activitate: problemele persoanelor cu dezabilități și libertatea presei. Ne vom întâlni cu reprezentanții autorităților RM și sunt convinsă că Signmark este acea persoană care le poate influența,” a spus ambasadoarea Finlandei.

 

Președintele Asociației Surzilor din RM, Ruslan Lopatiuc, a menționat faptul că „experiența Finlandei în soluționarea problemelor persoanelor cu deficiențe de auz este foarte importantă pentru Moldova”.

 

„În Moldova avem 5,000 de surzi și doar 19 traducători dintre care 9 au fost instruiți cu sprijinul financiar al ambasadei Finlandei. (În Finlanda numărul surzilor este de circa 5,000, iar cel al traducătorilor de 500 - INFOTAG). Implicarea copiilor cu deficiențe de auz în procesul educațional este o problemă majoră în RM. Am dori foarte mult ca Ministerul Educației să audă despre problemele noastre măcar cu ajutorul lui Signmark,” a spus Ruslan Lopatiuc.

 

„În mai multe școli din Finlanda copiii surzi învață în aceeași clasă cu copii care aud. Ei au doi învățători, dintre care unul este traducător în limbajul mimico-gestual,” a adăugat Signmark.

 

La întrebarea corespondentului INFOTAG ce simte atunci când compune muzică, Signmark a spus că este ca și cum ai întâlni „femeia visurilor tale”.

 

„Este ceva extraordinar. Dar, în principiu, simt același lucru ca și oamenii care aud. Cel mai important este să îți urmezi visul!,” a spus artistul finlandez.

 

În cadrul vizitei în RM, Signmark va susține două concerte - la sediul Asociației Surzilor din RM pe 27 aprilie și la centrul comercial Malldova pe 28 aprilie.

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 27.04.2017 07:02:28 Grigore
    Bine ati venit in Moldova dl Signmark!
  2. 27.04.2017 10:02:47 Victor
    Un eveniment care este... - ca și importanță, peste „nebunia” votului uninominal, - cu regret, trecut cu vederea de mass media din RM, - un eveniment SF (vine din viitor de la o distanta de 3-5 ani de la realitatile din RM), - un „very nice” exemplu de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități de auz, - un excelent exemplu motivațional pentru persoanele cu dizabilități din RM, - o demonstrație că imposibilul este temporar... ...
  3. 28.04.2017 12:33:51 Stiven
    Suntem bucurosi ca avem in Moldova in asa fel de NGO-uri. Bravo? si mersi mult pentru munca dumneavoastra enorma.
  4. 28.04.2017 12:40:36 Sigma
    Va multumim din tot sufletul dl Coroli pentyru munca si activitatea Dumneavoastra.
  5. 28.04.2017 04:04:16 Sorin
    La Moll era fantastic, vesel si interesant
  6. 30.04.2017 05:47:33 Arcadie
    "o demonstrație că imposibilul este temporar...@ Aveti dreptate dl Coroli asa si este, aveti o 100 de procente dreptate!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.