Reportaje

VICTORIA MARINEI LE PEN LA ALEGERILE DIN FRANȚA VA AFECTA MONEDA EURO ȘI ECONOMIA MOLDOVEI – OPINIA EXPERȚILOR „DOUBLE CASE”

28 aprilie, 2017
VICTORIA MARINEI LE PEN LA ALEGERILE DIN FRANȚA VA AFECTA MONEDA EURO ȘI ECONOMIA MOLDOVEI – OPINIA EXPERȚILOR „DOUBLE CASE”

Victoria Marinei Le Pen în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța va afecta semnificativ moneda euro și, respectiv, economia Republicii Moldova, consideră experții companiei „Double Case”.

 

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, expertul Sorina Chitoroagă a spus că „pentru prima dată în ultimii 60 de ani alegerile prezidențiale în Franța au ajuns în turul doi”.

 

Câștigătorii primului scrutin – Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice „În Mişcare!”, și Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional – prezintă două puncte de vedere diametral opuse referitor la viitorul Franței.

 

Potrivit ei, Marine Le Pen se pronunță în favoarea introducerii politicii de protecționism și ieșirea Franței din Uniunea Europeană.

 

„Marine Le Pen dorește să închidă hotarele Franței și astfel să reducă numărul migranților. Viziunea ei asupra politicii îi permite să prietenească cu administrația lui Donald Tramp. De asemenea, ea se pronunță pentru anularea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”, a spus expertul.

 

Ea a atras atenția asupra faptului că pentru Marine Le Pen, în special, a votat nord-estul și sudul Franței, zone cu cea mai mare rată a șomajului.

 

„Emmanuel Macron, dimpotrivă, se pronunță pentru sancțiuni, deschiderea hotarelor și continuarea cursului european. Totodată, el intenționează să soluționeze problemele cu privire la securitatea țării, prin intermediul sporirii bugetului militar și a numărului de polițiști. Pentru Emmanuel Macron au votat regiunile de vest ale Franței, unde este prezent cel mai mare procent de persoane cu studii superioare”, a menționat Sorina Chitoroagă.

 

Expertul financiar Alexandru Bogdan a relatat că „este puțin probabil că Marine Le Pen va putea să-și sporească ratingul în turul doi”.

 

„Victoria Marine Le Pen va fi un rezultat neașteptat. Piețele financiare internaționale, cel mai probabil, vor reacționa mai dureros, deoarece investitorilor nu le place să riște”, consideră el.

 

Potrivit lui, acest fapt este demonstrat de exemplul Brexit – un rezultat neașteptat, care a urmat cu scăderea lirei sterline față de dolarul american (de la 1,7 pentru $1 până al 1,29 pentru $1).

 

„Aceasta a fost o lovitură semnificativă asupra economiei Mării Britaniei, dar și asupra Uniunii Europene”, a spus Bogdan.

 

Directorul „Double Case”, Eugen Chiriac, a menționat că „pentru Moldova, actualmente, este mai benefică dezvoltarea stabilă a Uniunii Europene și, respectiv, victoria lui Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale”.

 

INFOTAG precizează: La alegerile din 23 aprilie, Emmanuel Macron a obținut 23,75% din voturi, iar Marine Le Pen a obținut 21,53%. Al doilea scrutin va avea loc la data de 7 mai.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 29.04.2017 02:23:07 Elena
    Eu nu am cuvinte...
  2. 29.04.2017 02:29:47 Pavel
    Eto vizivaet tolico ironiceschii smeh i bolishe nicego.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.