Reportaje

„LEX SCRIPTA” SOLICITĂ EXAMINAREA PROIECTULUI DE ALEGE ALTERNATIV PRIVIND MODIFICAREA SISTEMULUI ELECTORAL

08 iunie, 2017
„LEX SCRIPTA” SOLICITĂ EXAMINAREA PROIECTULUI DE ALEGE ALTERNATIV PRIVIND MODIFICAREA SISTEMULUI ELECTORAL

Institutul de Creație Legislativă „Lex Scripta” solicită examinarea proiectului de alege alternativ privind modificarea sistemului electoral, pe care l-a propus la începutul lunii mai. Directorul Institutului, Mihai Corj, a prezentat scrisoarea deschisă către autorităţi joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

El a spus că scrisoarea va fi expediată în adresa Preşedintelui Igor Dodon, speakerului Andrian Candu, prim-ministrului Pavel Filip, preşedintei CEC, Alina Russu, precum şi preşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, „care este coordonatorul coaliţiei de guvernare, chiar dacă aceasta nu tuturor le este pe plac”.

Potrivit juristului, dacă autorităţile doresc să evite proteste în masă, trebuie să adopte proiectul de lege propus de societatea civilă, dar nu de partidul de guvernământ sau partidul de opoziţie.

„Dacă autorităţile într-adevăr doresc să arate că vor să soluţioneze problema sistemului electoral, atunci să examineze proiectul nostru de lege”, a spus Mihai Corj.

În opinia sa, pentru restabilirea democraţiei în ţară, este necesar să fie sporite şansele candidaţilor independenţi de a ajunge în Parlament şi, prin urmare, trebuie micşorat pragul electoral până la 1% sau înlocuirea acestuia cu un coeficient electoral mai mic de 1%.

„De asemenea, trebuie diminuat pragul de reprezentare pentru toți concurenții electorali. Pentru partidele politice pragul trebuie să fie redus de la 6 la 4%, pentru blocurile electorale constituite din două partide – de la 9 la 7% și pentru blocurile electorale din trei și mai multe partide – de la 11% la 9%”, a spus el.

Expertul a menţionat că proiectul de lege presupune şi modificarea buletinului de vot, în care să fie inclus un spaţiu unde cetăţeanul va putea înscrie personal numele și prenumele persoanei respective din lista candidaților partidelor politice, înregistrată la CEC.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 08.06.2017 07:13:52 Slavian
    Clar ca anume in asa mod trebue de facut tot asta.
  2. 09.06.2017 01:02:06 Caaterina
    'dacă autorităţile doresc să evite proteste în masă, trebuie să adopte proiectul de lege propus de societatea civilă, dar nu de partidul de guvernământ sau partidul de opoziţie' - este corect.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.