Reportaje

GRIGORII PETRENCO, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE, CONSIDERĂ CĂ HOTĂRÂREA INSTANŢEI ESTE „O COMANDĂ POLITICĂ A LUI VLAD PLAHOTNUC”

30 iunie, 2017
GRIGORII PETRENCO, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE, CONSIDERĂ CĂ HOTĂRÂREA INSTANŢEI ESTE „O COMANDĂ POLITICĂ A LUI VLAD PLAHOTNUC”

Preşedintele Partidului „Casa Noastră – Moldova”, Grigorii Petrenco, condamnat la închisoare cu suspendare pentru organizarea dezordinilor în masă, consideră că hotărârea instanţei este „o comandă politică a coordonatorului coaliţiei de guvernare în Moldova, a oligarhului Vlad Plahotnuc”.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că „nu există nicio dovadă a vinovăţiei sale şi a tovarăşilor lui în privinţa acuzaţiilor incriminate”.

Politicianul a atras atenţia la faptul că prin hotărârea judecătorească au fost încălcate drepturile civile fundamentale ale celor care figurează în dosar.

„În condiţiile termenului de probaţiune, stabilite de instanţă, noi nu putem pleca din ţară, nu putem participa la acţiuni de protest civic şi nici nu putem candida în cadrul alegerilor. Oare aceasta nu înseamnă încălcarea drepturilor noastre, în calitate de cetăţeni ai RM, stipulate în Constituţie?”, se întreabă Petrenco.

În opinia sa, guvernarea, în persoana lui Plahotniuc, a făcut din sistemul judiciar al Moldovei „un fel de măciucă cu care dă peste cap tuturor oponenţilor politici”.

„Hotărârea inechitabilă a instanţei de judecată nu ne va opri. Voi continua lupta politică cu regimul”, a spus el, precizând că în privinţa dosarului său există poziţia coordonată a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Guvernului Germaniei, declaraţia Departamentului de Stat al SUA privind caracterul politic al persecutării membrilor grupului.

El a amintit de existenţa unui instrument eficient de luptă cu tot felul de oligarhi şi dictatori, elaborat de Congresul SUA şi cunoscut în lume drept „legea Magnitski”.

„Acest document prevede introducerea sancţiunilor în privinţa persoanelor incluse în „lista neagră”. Vom obţine ca sub incidenţa acesteia să intre Vlad Plahotniuc, în calitate de cel mai elocvent reprezentant al fărădelegii care se face în Moldova. Legea Magnitski prevede pentru persoanele indicate restricţii la intrarea în SUA şi blocarea activelor financiare ale lor în băncile americane”, a explicat politicianul.

Petrenco s-a adresat Preşedintelui Igor Dodon, căruia, pe 20 iunie, i-a fost transmis un document privind prelungirea mandatului judecătoarei Angela Cibotaru (care a condus colegiul de magistraţi în dosarul politicianului – „I.”).

„Sunteţi în drept să-i prelungiţi sau nu mandatul. Dar vă rog să ţineţi cont că ea a fost implicată direct în procesul politic împotriva mea şi a colegilor mei. Şi aceasta nu este doar afirmaţia şi opinia mea, dar a zeci de demnitari şi deputaţi, apărători ai drepturilor omului. Consider că ea trebuie să fie lipsită de statutul de judecător. O asemenea decizie trebuie să fie luată şi în privinţa judecătoarelor Ludmila Ursu şi Natalia Clevadă, care, la diferite etape ale procesului nostru, au pronunţat sentinţe ilegale”, susţine Petrenco.

INFOTAG precizează: Grigorii Petrenco şi opt activişti au fost arestaţi pentru organizarea dezordinilor pe 6 septembrie 2015. Ei au scos zeci de susţinători la un protest în faţa Procuraturii Generale. Încercând să pătrundă în clădire, s-a produs o încăierare, în care au avut de suferit şase poliţişti. Litigiul judecătoresc a durat 760 de zile. Petrenco a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pentru o perioadă de probațiune de patru ani. Instanţa l-a declarat pe el şi pe cei opt susţinători ai săi vinovaţi de organizarea dezordinilor pe 6 septembrie 2016 în faţa Procuraturii Generale.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 30.06.2017 04:41:21 Isaac
    Este clar ca dl Plahotniuc are temelii ca dl Petrenco vine in parlament si pentru dl Plahoatniuc sa inceapa lanturi de probleme grave.
  2. 30.06.2017 04:45:45 Faina
    Grigore vre sa face piar mai departe, gata totul sa terminat, Grigore!
  3. 04.07.2017 09:04:08 Fima
    Pozitia dl Petrenco este cea dreapta!
  4. 05.07.2017 04:21:06 Istvan
    In alegirile in 2018 dl Petrenco trebue sa arata ce el consta ca politic in Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.