Reportaje

LIDERUL PARTIDULUI „CASA NOASTRĂ – MOLDOVA” CONSIDERĂ CĂ TREBUIE INIŢIATĂ INVESTIGAREA ACTIVITĂŢII COMPANIEI „FLYONE”

07 iulie, 2017
LIDERUL PARTIDULUI „CASA NOASTRĂ – MOLDOVA” CONSIDERĂ CĂ TREBUIE INIŢIATĂ INVESTIGAREA ACTIVITĂŢII COMPANIEI „FLYONE”

Liderul Partidului „Casa Noastră – Moldova”, Grigorii Petrenco, consideră că trebuie iniţiată investigarea activităţii companiei aeriene „FlyOne” din Moldova, a cărei cursă a ajuns la Chişinău din Heraklion cu o întârziere de 36 de ore.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, politicianul de opoziţie a spus că această companie a fost fondată cu numeroase încălcări, cu îngăduinţa autorităţilor moldovene şi cu susţinerea directă a mai multor funcţionari.

„În anul 2016, şeful Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC), Mircea Maleca, a eliberat companiei „FlyOne” certificat de exploatare pe timpul când aceasta nu avea la dispoziţie nici un aparat de zbor. Aeronava de tip Airbus-ERAXJ a obţinut certificatul de navigare fără să treacă examinarea obligatorie a firmei producătoare şi fără a se afla în republică. Mai târziu s-a constatat că aeronava zbura în condiţii climaterice dificile în Gambia şi Afganistan”, a menţionat Petrenco.

Potrivit lui, aproape un an de zile, acest avion duce sute de pasageri din Moldova în diferite oraşe ale UE şi de fiecare dată punea în pericol siguranţa lor.

„Când a început să se strice tot mai des, a fost scos de pe curse şi nu se mai află în Moldova. Conform unor informaţii, stăpânii l-au vândut la piese”, a spus Petrenco.

El a vorbit şi despre aeronava Airbus-EK-32002, care, având la bord 170 de pasageri din Moldova, a revenit pe aeroportul elen, iar apoi a ajuns la Chişinău cu o întârziere de aproape 36 de ore.

„După incidentul în Heraklion, avionul a zburat pe curse în Milano, Verona şi Moscova. Azi noapte a venit de la Moscova cu o întârziere de şase ore. O altă aeronavă Airbus-EK-32008 a revenit din Parma cu o întârziere de patru ore. Vârsta medie a aeronavelor exploatate de „FlyOne” este de 24,4 ani, iar compania ocupă în lume locul 239 din 251 de companii după cenzul de vârstă”, a spus Petrenco, care a calificat aeronavele „FlyOne” drept „sicrie cu aripi”.

El s-a întrebat retoric: „De ce nu se desfăşoară o investigaţie în privinţa stăpânilor companiei, având în vedere numeroasele incidente cu compania, condiţiile dubioase de acordare a documentelor de exploatare, avioanele hodorogite?”.

„Compania „FlyOne”, care a fost înregistrată la Camera Înregistrării a RM în septembrie 2015, este condusă de soţia ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, şi de socrul fostului şef al ASAC, Mircea Maleca. Mai târziu, sub presiune opiniei publice, soţia ministrului democrat a plecat de la conducere, în locul ei venind un fost coleg de lucru al lui Cebotari de la „Air Moldova”. Deja în această primăvară, direct al companiei a devenit chiar Mircea Maleca”, a comunicat Petrenco.

Potrivit lui, „activitatea acestei întreprinderi este „protejată” de coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc”.

„El împreună cu Cebotari tolerează acea dezordine provocată de „FlyOne”. Voi depune o cerere la autorităţile aeronautice ale Uniunii Europene, în ţările unde aproape timp de un an zbura ilegal aeronava de a dispărut acum din Moldova”, a spus Petrenco, care recomandă cetăţenilor ce au procurat bilete la cursele „FlyOne” să renunţe la ele pentru propria siguranţă.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 07.07.2017 11:55:06 David
    De ce numai Petrenco din politicenii puna asa intrabari si face asa declsratie dura?
  2. 07.07.2017 01:46:54 Fima
    Numai dupa declaratiile lui Petrenco compania a cerut de la passagerii scuze. Asta nu este normal.
  3. 08.07.2017 02:10:16 Andrei
    FlyOne la start afacerii sale a facut atit de mare gafa...
  4. 20.07.2017 02:37:19 Fima
    Ce pozitia de sistemul mixt are dl Petrenco?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.