Reportaje

SOCIETATEA VÂNĂTORILOR DIN MOLDOVA SUSȚINE CĂ SE OCUPĂ DE VÂNĂTOARE NU DOAR PENTRU A UCIDE ANIMALELE

14 august, 2017
SOCIETATEA VÂNĂTORILOR DIN MOLDOVA SUSȚINE CĂ SE OCUPĂ DE VÂNĂTOARE NU DOAR PENTRU A UCIDE ANIMALELE

Vânătorii din Republica Moldova se ocupă de vânat nu pentru a ucide animalele, ci pentru a menține echilibru în natură. O declarație în acest sens a făcut luni în cadrul unei conferințe la agenția INFOTAG, președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova (SVPM), Oleg Ciocoi.

El a spus că indiferent de decizia fostului ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, sezonul de vânătoare se va desfășura, deoarece „nu există nici un motiv semnificativ pentru a-l interzice”.

"Mulți confundă activitatea vânătorilor cu cea a braconierilor, numărul cărora este în creștere comparativ cu cel al vânătorilor, ceea ce nu este corect. Vânătorii au stabilite anumite reguli, care nu pot fi încălcate. Dintre cei 7 mil. de vânători din Europa, 15 mii sunt în Moldova, respectiv, pentru fiecare dintre ei este stabilit un număr anumit de animale pentru vânat. De exemplu, dacă cota de vânat a fazanilor este de 22 mii unități, aceasta nu înseamnă că toate 22 de mii vor fi vânate. Ulterior, dacă vom vâna mai multe animale, acest lucru nu înseamnă neapărat că specia lor va dispărea. De exemplu, cu aproximativ 20 ani în urmă a fost interzis vânatul la căprioare, din motivul reducerii numărului acestora de la 18 până la 4 mii. În decursul a 20 de ani numărul de căprioare a rămas neschimbat”, a spus Ciocoi, menționând că nu vânătorii sunt cei care nimicesc natura.

El susține că sunt de vină șacalii, numărul cărora sporește vizibil și care prezintă „un pericol real atât pentru animalele sălbatice, cât și pentru animalele domestice din Moldova”.

INFOTAG precizează: Tradițional, în perioada 19 august 2017 – 26 februarie 2018 se permite vânatul vulpilor și șacalilor. În perioada 19 august – 15 octombrie se permite vânatul porumbeilor și prepelițelor. Începând cu 23 septembrie până la data de 31 decembrie este permis vânatul gâștelor, rațelor și limicolelor. În perioada 1 octombrie – 14 ianuarie 2018 se permite vânatul fazanilor. Mistreții vor putea fi vânați în perioada 14 octombrie – 24 decembrie, iar iepurii de câmp începând cu 26 noiembrie până pe 31 decembrie.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 16.08.2017 08:35:27 Irina
    am auzit ca anul acesta se va monitoriza strict daca vanatorii incalca regulilile in sezonul de vanatoare
  2. 18.08.2017 12:24:43 Petra
    La dinsii exista disciplina stricta!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.