Reportaje

FUNDAŢIA „RENATO USATÎI” RESPINGE ACUZAŢIILE DE ESCROCHERIE

06 septembrie, 2017
FUNDAŢIA „RENATO USATÎI” RESPINGE ACUZAŢIILE DE ESCROCHERIE

Preşedinta Fundaţiei de binefacere „Renato Usatîi”, Elena Griţco, respinge acuzaţiile de escrocherie, aduse asociaţiei obşteşti de unele portaluri de ştiri.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, ea a spus că fundaţia este apolitică, care are drept scop acţiuni de binefacere pe diverse programe şi proiecte.

„Unul din aceste programe este şi dezvoltarea regională. Adică oferim ajutor oraşelor şi satelor din Moldova. De exemplu, în anul 2015 s-a decis să fie acordat sprijin localităţii Iargara din raionul Leova. La decizia primarului Eugeniu Mufat şi a localnicilor, certificatul în valoare de 100 de mii de lei a fost înmânat preotului din localitate, părintelui Valeriu. Cu acordul tuturor părţilor menţionate, s-a decis ca din aceşti bani să fie construită o biserică în localitate”, a explicat Elena Griţco.

Peste un timp după transferarea banilor pe contul bisericii, contabilii fundaţiei i-au cerut preotului să prezinte facturile pentru procurarea materialelor. El însă a refuzat să argumenteze în vreun fel cheltuielile făcute.

„După mai multe încercări de a obţine de la părintele Valeriu informaţii despre soarta celor 100 mii de lei, l-am lăsat în pace. Însă peste un an Fundaţia a decis iarăşi să ajute oraşul Iargara, la solicitarea localnicilor şi a primarului. Dar acum, după experienţa tristă de comunicare cu preotul, a fost luată decizia ca ajutorul să nu fie oferit sub formă de bani, ci sub formă de materiale de construcţie necesare. Preotul însă a refuzat să le ia, cerând doar banii”, a precizat Griţco, exprimându-şi regretul că în rândul slujitorilor bisericeşti se întâlnesc şi oameni necinstiţi.

Primarul Eugeniu Mufat a menţionat că decizia de construcţie a bisericii în Iargara a fost luată de cetăţeni şi de conducerea primăriei.

„Am fost ajutaţi nu numai de Fundaţia „Renato Usatîi”, dar şi de alţi agenţi economici şi chiar de localnici. Dacă în anul 2015 în acest scop s-au acumulat 500 mii lei, în 2016 erau 400 mii lei, iar în 2017 sunt deja 1 mil. lei. Biserica aproape este gata, dar, având în vedere comportamentul straniu şi de neînţeles al părintelui Valeriu, s-a decis ca aceşti 100 de mii de lei, alocaţi de fundaţie în 2017, să meargă pe contul administraţiei oraşului. Din aceşti bani va fi realizat iluminatul străzii unde se află biserica”, a spus funcţionarul.

Elena Griţco a solicitat portalurilor Timpul, Point şi altor instituţii media să dezmintă ştirea ce ponegreşte reputaţia fundaţiei.

„Dacă nu o vor face, noi vom acţiona aceste instituţii de presă în judecată”, a promis preşedinta Fundaţiei de binefacere „Renato Usatîi”.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 06.09.2017 05:59:50 Stanislav
    Interesant, de unde dl Usatii are atita multi bani?
  2. 06.09.2017 06:05:23 Zinaida
    Este clar ca dl Valeriu trebue sa intoarce innapoi 100 000 de lei.
  3. 07.09.2017 08:51:49 Anatolie
    Imi place cum pozitioneaza d-na Gritco, bravo ei!
  4. 07.09.2017 08:56:19 Zinaida
    Este trist ca dl Usatii nu poate sa intoarce in Moldova, este mare pacat.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.