Reportaje

UN JURIST DIN MOLDOVA A ELABORAT ENCICLOPEDIA MIGRANTULUI MUNCITOR DEPORTU.NET

12 septembrie, 2017
UN JURIST DIN MOLDOVA A ELABORAT ENCICLOPEDIA MIGRANTULUI MUNCITOR DEPORTU.NET

La Chişinău care a fost lansată enciclopedia migrantului muncitor DEPORTU.NET, elaborată de juristul moldovean Andrei Cîvîrjic, şef al Centrului de Susţinere Juridică a Concetăţenilor, cu sediul la Moscova.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că instituţia pe care o conduce a început în anul 2013 să ajute la scoaterea interdicţiilor de intrare în Rusia pentru cetăţenii RM.

„Timp de patru ani, noi am oferit ajutor unui număr de 800 de migranţi, ale căror interese le-am reprezentat în instanţele de judecată din Rusia, la MAI şi Rospotrebnadzor. Am reuşit chiar să scoatem  trei interdicţii pe viaţă pentru intrarea în Rusia a persoanelor infectate cu HIV. De consultaţiile Centrului au beneficiat peste 11 mii de cetăţeni”, a menţionat Cîvîrjic.

Potrivit lui, în prezent, aproape 60 mii de cetăţani ai Moldovei au interdicţia de a intra pe teritoriul Rusiei, iar peste 100 de mii pot primi această interdicţie în orice clipă, aflându-se în zona de conflict cu legile Rusiei.

El a menţionat că studierea problemei interdicţiilor pentru intrarea pe teritoriul FR a permis identificarea celor mai vulnerabile categorii de străini şi motivele principale pentru emiterea interdicţiilor.

„De exemplu, este vorba de persoane care vin în Rusia în vizită privată sau care doresc să-şi perfecteze o patentă. Spre regret, majoritatea cetăţenilor care s-au născut pe teritoriul fostei URSS au impresia că în FR ei se simt ca acasă. Însă ei sunt străini. În baza rezultatelor obţinute, a fost elaborat un program analitic, iar utilizarea acestuia permite reducerea cu 70Â% a numărului de încălcări migraţionale săvârşite de concetăţenii din RM pe teritoriul Rusiei. Astfel, reducerea numărului de încălcări va duce la reducerea bruscă a sancţiunilor administrative, deportărilor şi interdicţiilor de intrare în Rusia”, consideră Cîvîrjic.

În opinia sa, utilizatori ai produsului DEPORTU.NET pot deveni cel puţin 100 mil. de locuitori din ţările fostei URSS care practic exclud probabilitatea ca în privinţa lor să fie stabilită interdicţia de aflare pe teritoriul Rusiei.

„Scopul programului software este de a ajuta cetăţeanul străin să nu încale legile FR, să obţină informaţii despre perioada aflării sale posibile pe teritoriul FR, data plecării din Rusia. Programul nostru îl informează pe cetăţeanul străin despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă la perfectarea actelor de aflare în Rusia”, a spus el.

INFOTSAG precizează: Programul software DEPORTU.NET este destinat utilizatorilor de dispozitive de comunicaţii electronice care funcţionează în baza sistemelor operaţionale iOS, Android, Windows, macOS. La program au acces gratuit studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, precum şi persoanele care au beneficiat de consultaţii la Centrul de Susţinere Juridică a Concetăţenilor.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 12.09.2017 07:54:38 Stas
    Cred ca asta sa ajuta la milioane de muncitori in Rusia di Republica Moldova.
  2. 12.09.2017 07:57:12 Pavel
    Cine a finansat asa program in Moldova - Rusia?
  3. 12.09.2017 08:00:06 Nicolae
    Este mare pacat ca multi concetatanii nostrii nu stiu despre asa ceva...
  4. 13.09.2017 05:49:23 Simionel
    Este destul de usor, asta sa ajuta la multi cetatanii RM in FR.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.