Reportaje

UN LOCUITOR DIN BRICENI ÎL ACUZĂ PE FOSTUL COMISAR AL RAIONULUI DE ESTORCARE DE BANI

14 decembrie, 2017
UN LOCUITOR DIN BRICENI ÎL ACUZĂ PE FOSTUL COMISAR AL RAIONULUI DE ESTORCARE DE BANI

Fostul comisar al raionului Briceni, Valeriu Moscalu (aflat în concediu de paternitate) a estorcat de la un moldovean care muncea în Franţa 237 mii euro, susţine avocatul Iulian Rusanovschi.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, acest lucru a fost confirmat şi de victimă, Gheorghe Andronic, care munceşte de la sfârşitul anilor ’90 în Europa în domeniul construcţiilor.

„Familia noastră a vrut să investească în Moldova atunci când a auzit că autorităţile încurajează astfel de investiţii. La recomandarea comisarului, în anul 2013 am cumpărat 70 de hectare de teren la preţul de 1 mie euro de hectar. De ce am avut încredere anume în el? Pentru că, la noi, la nordul republicii, el este o persoană importantă. Că doar e comisar de poliţie. Toţi încearcă să fie prieteni cu el şi îi încredinţează secretele şi banii”, a spus el.

Potrivit lui Andronic, ulterior, el a transferat pe contul firmei comisarului, în câteva tranşe, aproape un sfert de milion de euro.

„Între timp, el i-a cumpărat soţiei sale un automobil de 120 mii euro, a mai cumpărat o instalaţie frigorifică de 200 mii euro şi o livadă de 50 mii euro. Noi aveam încredere totală în el, am stat la o masă. Într-o zi, când i-am cerut contractul de vânzare-cumpărare a ultimelor 230 de hectare, s-a constatat că documentele tranzacţiei erau false. Acest lucru a fost confirmat şi de expertiză”, a menţionat el.

Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, funcţionarul se comportă atât de provocator, deoarece este cumătru cu procurorul general Eduard Harunjen.

„În sat oamenii aşa şi ne spun: „Cu cine v-aţi legat? Nu o să vă găsiţi dreptatea…” Au fost intentate cauze penale pentru escrocherii, dar acestea sunt tergiversate cu anii. Moscalu este acoperit la toate nivelurile: de la Procuratura Generală până la judecătoriile raionale. Vreau să-i întreb pe prim-ministrul Pavel Filip şi pe ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan: Cum un funcţionar escroc nu este oare pedepsit şi condamnat?”, spun Gheorghe Andronic şi soţia sa, Dorina.

Ei susţin că mai sunt şi alte persoane care au avut de suferit în urma acţiunilor ilegale ale comisarului.

„La Corjeuţi, cel puţin cinci persoane care muncesc peste hotare au fost înşelate de Moscalu, pentru că i-au încredinţat banii munciţi în sudoarea frunţii. Într-un caz, este vorba de procurarea merelor în sumă de 700 mii lei. Dar oamenii tac, pentru că se tem să se încurce cu autorităţile, nu au încredere în justiţia moldovenească şi în organele de anchetă”, a spus Andronic.

Potrivit lui, pe 19 decembrie, Moscalu trebuie să revină la serviciu în funcţia deţinută anterior, de comisar al raionului Briceni.

„Vreau să fac un apel către conducerea ţării şi conducerea instituţiei unde lucrează Moscalu. Faceţi lumină în problema noastră, pentru că, din cauza unui poliţist escroc, oamenii nu cred în îndemnurile autorităţilor privind lupta cu corupţia şi atragerea investiţiilor. Corupţia în Moldova prosperă”, a constatat Gheorghe Andronic.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 14.12.2017 04:21:31 Victor
    Rusina, mare rusina!!!
  2. 18.12.2017 10:06:38 Ana
    In Moldova ei nu sa gasesc dreptate...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.