Reportaje

DACĂ DUMINICĂ AR AVEA LOC ALEGERI ANTICIPATE, ÎN PARLAMENT AR ACCEDE DOAR PSRM, PAS ŞI PDM

24 ianuarie, 2018
DACĂ DUMINICĂ AR AVEA LOC ALEGERI ANTICIPATE, ÎN PARLAMENT AR ACCEDE DOAR PSRM, PAS ŞI PDM

Dacă duminica următoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar accede doar Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Democrat (PDM). Acestea sunt datele unui sondaj de opinie, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Potrivit sondajului, pentru PSRM ar vota 50,4% dintre respondenţii decişi, pentru PAS – 24,1%, pentru PDM – 10,6%. Ţinând cont de marja de eroare, în Parlament ar putea ajunge şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, deoarece ar obţine doar 4,1% din voturi, pragul electoral fiind de 6%.

Celelalte partide parlamentare şi extraparlamentare nu ar accede în legislativ pe listele de partid. Astfel, Partidul Comuniştilor (PCRM) ar obţine 2,3%, „Partidul Nostru” (PN) – 2%, Partidul Popular European (PPEM) – 1,6%, Partidul ŞOR – 1,1%, Partidul Liberal (PL) – 1% , iar Partidul Unităţii Naţionale (PUN) – 0,7%.

Preşedintele Asociaţiei, Victor Mocanu, a menţionat că accederea PDM în parlament este o problemă rezolvată. Acum, experţii discută posibile coaliţii pe flancul stâng şi drept.

„În opinia experţilor, creşterea ratingului democraţilor este legată de faptul că acesta este singurul partid care şi-a asumat responsabilitatea pentru realizarea reformelor nepopulare”, a spus el.

Topul încrederii este condus de Preşedintele Igor Dodon cu 52,9%. Acesta este urmat de preşedintele PAS, Maia Sandu, cu 19,3%, prim-ministrul Pavel Filip – 4,5%, liderul PCRM, Vladimir Voronin – 3,9%, preşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc – 3,7%, preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi – 3,5%, preşedintele DA, Andrei Năstase – 2,8%, preşedintele PN, Renato Usatîi – 2,3% şi speakerul Andrian Candu – 1,9%.

De asemenea, oamenii au cea mai mare încredere în biserică – 66%, preşedinţie – 51,6%, primărie – 43,8%, mass-media – 39,7%, armată – 37,6%, poliţie – 36,5%, guvern – 35,2%, sindicate – 34,2%. Cel mai puţin cetăţeni au încredere în Comisia Electorală Centrală – 18,6%, Parlament – 14,3% şi partide – 9,3%.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova la comanda Filialei din Chişinău a Institutului internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor-membre CSI (IIMDD). La sondaj au participat 1783 de persoane din 91 de localităţi. Marja de eroare este de 2,4%.


SONDAJ: MAJORITATEA CETĂŢENILOR MOLDOVEI SUNT NEMULŢUMIŢI DE REFORME ŞI DE SITUAŢIA SOCIALĂ DIN ŢARĂ


Majoritatea cetăţenilor Moldovei sunt nemulţumiţi de reforme şi de situaţia socială din ţară, arată datele unui sondaj de opinie, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova la comanda Filialei din Chişinău a Institutului internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor-membre CSI (IIMDD).

Potrivit rezultatelor sondajului, prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, 70,2% dintre cetăţeni consideră că ţara merge pe o direcţie greşită şi doar 18,3% susţin că ţara merge într-o direcţie bună, iar 11,5% nu s-au putut decide.

Mai puţin de 1% din respondenţi sunt foarte mulţumiţi de situaţia din ţară, 5,2% sunt mulţumiţi, 26,5% sunt parţial mulţumiţi, 32,6% nu prea sunt mulţumiţi, iar 33,1% sunt foarte nemulţumiţi.

Directorul Filialei din Chişinău a IIMDD, Eugen Ştirbu, a menţionat că, „în pofida creşterii numărului celor mulţumiţi de situaţia economică (de la 1,6% în 2017 la 5,2% în 2018), nivelul general de mulţumire este încă destul de scăzut”.

Sondajul arată că doar 1,4% consideră că reformele în Moldova sunt foarte eficiente, 25,7% - eficiente, 51,3% - nu foarte eficiente şi 17,5% susţin că acestea sunt ineficiente. De asemenea, numai 7,4% consideră că reformele pot duce la o îmbunătăţire serioasă a democraţiei în ţară, 25,1% cred că vor aduce o îmbunătăţire, 20,7% susţin că reformele nu vor avea o influenţă prea mare, iar 24,6% afirmă că acestea sunt inutile.

Activitatea autorităţilor publice locale este apreciată pozitiv de 37% din cetăţeni, situaţia în domeniul culturii – 34,2%, reforma educaţiei – 33%, reforma ştiinţei – 30,5%, iar reforma autorităţilor centrale – 27,2%. De reforma sistemului de pensii sunt nemulţumiţi peste 80% din respondenţi, de politica internă şi de nivelul democraţiei în ţară – 72,9%, de situaţia reglementării transnistrene – 72,8%, de situaţia din economie – 70,8%, de activitatea sistemului bancar – 68,3%.

Doar 10,2% dintre cetăţeni consideră că reforma guvernului va duce la îmbunătăţirea mediului de afaceri în ţară, 41,8% susţin că aceasta va ajuta parţial, iar 32,7% declară că această reformă este inutilă pentru business.

Ştirbu a amintit că, a urmare a reformei guvernului, numărul ministerelor a fost redus de la 16 la nouă, însă încă nu se ştie câte agenţii vor fi create de guvern. Numărul lor poate creşte de trei sau patru ori.

Potrivit lui, aproape un sfert dintre respondenţi sunt convinşi că reforma autorităţilor centrale va duce la mari probleme în domeniul prestării serviciilor publice, iar 20,3% susţin că optimizarea va îmbunătăţi eficienţa administraţiei de stat. Alţi 19,2% consideră că reforma avantajează doar de un singur partid, 18% afirmă că aceasta va creşte nivelul birocraţiei, 16,8% susţin că va conduce la un proces şi mai politizat de numire a funcţionarilor.

Aproximativ 76,7% consideră că, pentru a readuce migranţii înapoi în Moldova, trebuie întreprinse măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei economice în republică, 57% susţin că trebuie create locuri de muncă, 55,2% pledează pentru creşterea salariilor şi a nivelului de trai, 54,6% afirmă că trebuie combătută corupţia, iar 50,6% consideră că trebuie îmbunătăţită infrastructura.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie pe un eşantion de 1783 de persoane din 91 de localităţi. Marja de eroare este de 2,4%.

 

CEI MAI MULŢI CETĂŢENI AI MOLDOVEI PLEDEAZĂ PENTRU UNIUNEA EURASIATICĂ ŞI ÎMPOTRIVA NATO

Cei mai mulţi cetăţeni ai Moldovei pledează pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică şi împotriva NATO. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, prezentate miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Dacă duminica următoare  ar avea loc un referendum privind vectorul de dezvoltare al Moldovei, 42,5% din alegători ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), în timp ce pentru Uniunea Europeană ar vota 37,6%. Totodată, 7,1% s-au pronunţat pentru aderarea la ambele uniuni. Ceilalţi respondenţi nu au putut răspunde la întrebare. În ultimii trei ani, rezultatele sondajelor de opinie s-au schimbat în limita marjei de eroare.

Preşedintele Asociaţiei, Victor Mocanu, a menţionat că nivelul de susţinere a vectorilor este direct legat de gradul de încredere a cetăţenilor în partidele politice care promovează ideea aderării la aceste uniuni.

Pentru aderarea Moldovei la Alianţa Nord-Atlantică, s-au pronunţat doar 19,4% din respondenţi, iar 59,6% susţin că ar vota împotrivă. Ceilalţi respondenţi nu au putut lua o decizie, însă numărul lor este mai mic în comparaţie cu sondajele anterioare.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova la comanda Filialei din Chişinău a Institutului internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor-membre CSI (IIMDD). La sondaj au participat 1783 de persoane din 91 de localităţi. Marja de eroare este de 2,4%.

 

 

 

 

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 25.01.2018 11:00:12 Simion
    Ei dau prea mare incredarea Sandu si Dodon, ce nu este corect...
  2. 25.01.2018 11:07:18 Mihai
    DE ce ei dau asa putin la dl Plahotniuc, el este lider numer unu in Moldova.
  3. 26.01.2018 12:34:22 Mihai
    Nu cred ca Dodon si Sandu au asa reiting...
  4. 27.01.2018 01:18:06 Grigore
    Nu cred ca oameni din sate au incredarea in acest sondaj.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.