Reportaje

FONDATORII CARITATE.MD ACUZĂ JURNALIŞTII RISE MOLDOVA DE LIPSĂ DE PROFESIONALISM

20 februarie, 2018
FONDATORII CARITATE.MD ACUZĂ JURNALIŞTII RISE MOLDOVA DE LIPSĂ DE PROFESIONALISM

Fondatorii platformei de crowdfunding Caritate.md acuză jurnaliştii RISE Moldova de lipsă de profesionalism în desfăşurarea unei investigaţiei scandaloase în care se menţionează că fondatorii platformei se ocupă de escrocherii.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, fondatorul Caritate.md, Alexandru Rusnac, a spus că platforma îşi va înceta activitatea din cauza pierderii încrederii din partea partenerilor şi donatorilor.

„Până în prezent, au fost colectaţi cu succes bani pentru 350 de persoane bolnave, iar acum se colectează donaţii pentru alte 141 de persoane”, a spus el.

Potrivit lui, deşi investigaţia a fost desfăşurată necompetent  şi nu corespunde realităţii, el nu are de gând să acţioneze jurnaliştii în judecată pentru defăimare, „pentru că nu este niciun sens”.

Rusnac a spus că jurnaliştii de la RISE Moldova s-au axat pe două din sutele de cazuri şi şi-au construit investigaţia anume pe acestea, prezentându-i pe fondatori drept infractori.

El a recunoscut că platforma încasează un comision de 5% din suma colectată, însă aceşti bani sunt folosiţi pentru acoperirea costurilor pentru transferurile bancare şi pentru achitarea comisioanelor la obţinerea mijloacelor de la donatori.

„Cazul fetiţei Lenuţa Cebotari, prezentat în investigaţie, nu are nimic de-a face cu Caritate.md. Banii pentru copil au fost colectaţi pe o altă platformă. Platforma noastră a fost lansată pe 8 septembrie 2016, iar copilul a fost trimis la spital pe 29 martie 2016”, a explicat Rusnac.

Cofondatoarea platformei, Svetlana Sainsus, care s-a ocupat anterior de activităţi similare pe altă platformă, a precizat că, „în martie, părinţii Lenuţei s-au adresat după ajutor, spunând că fetiţa lor are nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală”.

„Pe atunci eu promovam platforma Guvern24 şi anume acolo a fost lansat proiectul de colectare a banilor pentru operaţie. Părinţii fetei m-au rugat să le recomand o clinică şi eu le-am făcut legătura cu reprezentanţii Medical Park din Turcia”, a spus ea.

Potrivit ei, ulterior, în urma investigaţiei clinice, s-a constatat că fetiţa nu necesita o intervenţie chirurgicală şi i-a fost făcută o simplă operaţie printr-o sondă. Din acest motiv, costul serviciilor medicale a fost de 4,5 mii de euro.

„Mama copilului a plătit pentru servicii de pe contul ei, unde au fost transferaţi banii colectaţi pe platforma Guvern24. Eu personal am participat la transferul banilor, iar suma rămasă a fost lăsată mamei, deoarece fetiţa avea nevoie de proceduri pentru reabilitare. Am rugat-o doar să transmită 1 mie de euro în ajutorul unui alt băieţel. După aceea, ne-am întâlnit de multe ori şi totul era bine”, susţine Svetlana Sainsus.

Potrivit ei, în 2017, mama Lenuţei iarăşi a solicitat ajutor, deoarece copila se simţea rău.

Ea a spus că va acţiona jurnaliştii RISE Moldova în judecată.

INFOTAG precizează: În investigaţia RISE Moldova se spune că, în urma acţiunilor de escrocherie ale caritate.md, au avut de suferit cel puţin două fetiţe care aveau nevoie de operaţie la inimă. Ele au fost trimise în perioade diferite la Medical Park în Turcia. În primul caz, copilei i s-a făcut o operaţie şi apoi a fost externată, dar nu s-au eliberat niciun fel de documente de externare. Peste un timp, fetei iarăşi i s-a făcut rău, iar medicii din Moldova au constatat că ea suferă de aceeaşi boală. Un caz similar s-a produs şi cu o altă fetiţă, Geta.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 21.02.2018 10:09:57 Victor
    Dl Rusnac are 100 de procente dreptate.
  2. 21.02.2018 10:15:14 Fima
    Takoe horoshee delo obrugali pocem zrea...
  3. 21.02.2018 01:16:16 Efimia
    'Ea a spus că va acţiona jurnaliştii RISE Moldova în judecată', - asa si trebue!!!
  4. 21.02.2018 04:20:25 Sveatoslav
    Clar ca problema este artificiala!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.