maib_esspreso

Reportaje

EXPERŢII „DOUBLE CASE”: POLITICA ECONOMICĂ A MOLDOVEI NU TREBUIE SĂ DEPINDĂ DE REZULTATELE ALEGERILOR DIN RUSIA

14 martie, 2018
EXPERŢII „DOUBLE CASE”: POLITICA ECONOMICĂ A MOLDOVEI NU TREBUIE SĂ DEPINDĂ DE REZULTATELE ALEGERILOR DIN RUSIA

Politica economică a Moldovei nu trebuie să depindă de rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de experţii companiei de consultanţă „Double Case” referitor la influenţa alegerilor din federaţia Rusă asupra schimbării cursului rublei şi asupra economiei Moldovei.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, expertul Nicolae Ursu a spus că actualele autorități rusești au un plan pe termen lung de dezvoltare a țării, iar acest lucru permite stabilirea unei previziuni de dezvoltare a cooperării cu partenerii ruși pentru câțiva ani înainte.

În opinia sa, dacă puterea în Rusia se va schimba, există probabilitatea ca relațiile cu țările vecine să se schimbe complet, însă Moldova trebuie să se concentreze asupra dezvoltării interne, astfel încât influența viitoarelor alegeri să fie redusă la minimum.

„Nu trebuie să așteptăm că venirea la putere a unui anumit candidat ar putea rezolva problemele locuitorilor, inclusiv ale celor mai apropiate țări. Rusia se concentrează asupra propriilor interese, nu asupra intereselor vecinilor săi”, a spus el.

Consultanta „Double Case”, Mihaela Balan, a spus că rezultatele alegerilor din Federația Rusă nu vor avea un impact serios în viitorul apropiat asupra monedei naționale a Moldovei.

„În ultimul timp s-a înregistrat o depreciere a rublei. Acest lucru este determinat de faptul că în timpul campaniei electorale se atestă o anumită instabilitate economică. Toate acestea au un impact negativ asupra PIB-ului Moldovei, deoarece o parte semnificativă din transferurile bănești provin din Federația Rusă”, a explicat ea.

Expertul consideră că, dacă la guvernare va rămâne actualul președinte Vladimir Putin, atunci Moldova va simți un efect pozitiv, pentru că va continua politica de îmbunătățire a relațiilor comerciale dintre cele două țări, iar moneda națională a Moldovei se va aprecia.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

 1. 14.03.2018 06:31:12 Ilie
  Bravo, tineri da deja sunt specialisti bun si bine pregatit.
 2. 14.03.2018 06:37:05 Fima
  Pentru cine acesti tineri dau sfaturi?
 3. 15.03.2018 05:47:27 Marina
  Nu stiu daca noi real simtim ceva pozitiv dupa alegerea dl Putin.
 4. 15.03.2018 08:50:21 Vladimir
  „În ultimul timp s-a înregistrat o depreciere a rublei. Acest lucru este determinat de faptul că în timpul campaniei electorale se atestă o anumită instabilitate economică. Toate acestea au un impact negativ asupra PIB-ului Moldovei, deoarece o parte semnificativă din transferurile bănești provin din Federația Rusă”. Ce este PIB-ul? Produsul intern brut (PIB) este un indicator macroeconomic care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei, in interiorul unei tari in decurs de un an. Metoda de calcul a PIB-ului. Metoda calculului originar – PIB-ul se calculează scăzând valoarea materialelor folosite în producţie din valoarea producţiei brute. Adaugând acestui calcul taxele de import şi cele de producţie şi scăzând subvenţiile se obţine Produsul Intern Brut. Stimata Mihaela Balan, presupun că aţi dorit să vorbiţi despre PIB-ul în funcţie de întrebuinţare dar nu despre PIB-ul la nivel de ţară (PIB-ul MOLDOVEI)??? Au fost făcute unele cercetări referitor la transferurile băneşti de peste hotare, care au arătat că majoritatea banilor sunt folosiţi pentru procurarea apartamentelor, automobilelor şi pentru cheltuieli diverse. Aceşti bani nici de cum nu sunt investiţi in economia ţării şi nici decum nu favorizează dezvoltarea ei !!! În anul 2017 a fost transferat oficial (prin intermediul băncilor) peste 1 miliard, neoficial aproximativ 700 milioane!!! Interesant... De ce economia Moldovei nu s-a dezvoltat ??? Pentru o ţară asa de mică aproximativ 2 miliarde e o suma destul de impunătoare!!! Până a da sfaturi in domeniul economiei vă sugerez să vă informaţi cu statistica si cu modul de formare a PIB-ului (şi cum influenţează transferurile băneşti economia si PIB-ul) O seara plăcută...

Adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player