Maib_Agro

Reportaje

ACTIVISTUL CIVIC ANDREI DONICĂ SUSŢINE CĂ PRIMARUL DE ORHEI, ILAN ŞOR, VA SCĂPA DE PEDEAPSA BINEMERITATĂ

03 aprilie, 2018
ACTIVISTUL CIVIC ANDREI DONICĂ SUSŢINE CĂ PRIMARUL DE ORHEI, ILAN ŞOR, VA SCĂPA DE PEDEAPSA BINEMERITATĂ

„Cazul lui Ilan Şor, acuzat în dosarul privind furtul miliardului din sistemul bancar, se va încheia prin faptul că primarul oraşului Orhei va scăpa de pedeapsa binemeritată”, susţine activistul civic Andrei Donică.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a amintit că în iunie 2017, în timpul examinării dosarului Şor la Judecătoria Buiucani a capitalei, procurorii anticorupţie au insistat iniţial pe condamnarea lui Şor la 19 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. În baza aceloraşi articole din Codul Penal a fost condamnat un alt participant la „furtul secolului”, Veaceslav Platon. Acesta a fost deja condamnat la 18 şi la 12 ani privaţiune de libertate.

„Însă avocații lui Şor au solicitat instanţei de judecată să recalifice acţiunile lui Şor din escrocherie, care se pedepseşte cu închisoare pe un termen de la 8 la 15 ani, în acuzaţia de cauzare de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere, care prevede închisoare de până la 3 ani”, a spus activistul.

Potrivit lui, „avocații au insistat, de asemenea, ca procurorii să renunţe la acuzaţiile în temeiul articolului „Spălarea de bani în proporţii deosebit de mari”, deoarece fapta inculpatului nu întruneşte elemente infracţiunii”.

„Judecătorul Andrei Neculcea a admis parţial cererea apărării. Astfel, Ilan Şor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru cauzare de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere şi pentru spălare de bani cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis”, a subliniat Donică.

În opinia sa, „judecătorul a întreprins o acţiune ilegală şi a demonstrat astfel că face parte din schema planificată detaliat pentru ca Şor să scape de închisoare”.

„Neculcea se face vinovat şi de tergiversarea timp de jumătate de an a transmiterii dosarului la Curtea de Apel. În loc să transmită dosarul în următoarea instanţă în august 2017, acesta a ajuns abia în ianuarie 2018”, a spus activistul.

El a mai amintit că „Curtea de Apel Chişinău nu a vrut să examineze acest dosar de rezonanţă, astfel că acesta a fost transmis Curţii de Apel Cahul”.

„Nu trebuie să ne așteptăm la schimbări spre bine. Şor va scăpa de închisoare. Acest lucru este evident din toate acţiunile întreprinse până acum”, a conchis activistul.

După cum a informat anterior INFOTAG, în iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare în dosarul fraudei de la Banca de Economii. Instanța a decis că sentința va intra în vigoare după decizia Curţii Apel, la care dosarul a ajuns abia peste şase luni. Ilan Şor a fost președinte al Consiliul de administrație al Băncii de Economii, precum și unul dintre principalii acționari ai acestei bănci și la Banca Socială și Unibank.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 03.04.2018 04:52:59 Grigore
    Donica este luptator, bravo ca el sa lupta pina la capat!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player