Maib_Agro

Reportaje

UN APĂRĂTOR AL DREPTURILOR OMULUI ŞI UN POLITICIAN ACUZĂ GUVERNAREA MOLDOVEI DE PERSECUTAREA AVOCAŢILOR ÎN DOSARELE DE REZONANŢĂ

03 aprilie, 2018
UN APĂRĂTOR AL DREPTURILOR OMULUI ŞI UN POLITICIAN ACUZĂ GUVERNAREA MOLDOVEI DE PERSECUTAREA AVOCAŢILOR ÎN DOSARELE DE REZONANŢĂ

Activista civică, avocata Ana Ursachi şi preşedintele partidului „Casa Noastră – Moldova”, Grigorii Petrenco, acuză guvernarea Moldovei de persecutarea avocaţilor din dosarele de rezonanţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, comunicând cu jurnaliştii prin Skype, Ana Ursachi a spus că recent a fost pornită o cauză penală pe numele avocatului Eduard Rudenco, care este reprezentantul principal al apărării în dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon, care a fost deja condamnat la termen lung de detenţie.

„Acesta este deja al patrulea dosar penal pe numele lui Rudenco. Dar dacă celelalte trei erau inventate, avocatul fiind acuzat de trafic de influenţă, acum Rudenco este acuzat de ceva absurd: de alerta falsă cu bombă de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru. La fel ca şi insinuările anterioare, aceasta este doar o încercare de a face presiuni asupra avocatului, care îşi îndeplineşte în mod profesionist angajamentele”, presupune ea.

Ursachi consider că colegul ei este persecutate de regimul de guvernare şi pentru că a apărat în instanţă şi  interesele ei.

„În privința mea, judecătoria sectorului Rîșcani a emis un mandat de arest, după 1,5 ani de la deschiderea cauzei penale pe un pretext fals. Dar toate acestea s-au făcut cu abateri grave de la lege. De exemplu, mandatul a fost emis nu numai în lipsa mea, ci şi în absența lui Rudenco. Cu toate acestea, în document este indicat că el a fost prezent”, a spus ea, subliniind că în Republica Moldova a eșuat reforma justiției, plătită de donatorii din UE, iar judecătoriile se află sub controlul guvernării.

„Eu sunt persecutată pentru al doilea an. Dar înainte de mine și de Rudenco era avocatul Ion Creţu. El s-a ocupat de investigarea furtului miliardului și cunoaşte multe despre acesta. Și Creţu are un „buchet” de cauze penale. Aflându-mă în Europa, nu mă îndepărtez de subiectul statului capturat de coordonatorul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, și clanul său”, a spus avocata.

Potrivit acesteia, în prezent, „în UE se pregăteşte o listă de sancțiuni împotriva mai multor oficiali ai guvernării actuale, de tipul „listei Magniţki”.

„Afară de Plahotniuc, în listă vor fi incluse numele unor persoane precum Eduard Harunjen şi Mihai Poalelungi”, a spus avocata.

Fostul deputat Grigorii Petrenco a menţionat prin Skype că persecutarea avocaţilor este „o chestiune strict politică”.

„Toate acuzațiile împotriva lui Rudenco nu au nicio justificare. Dar atrag atenția opiniei publice că, recent, în republică au apărut procese închise. Instanţele controlate de guvernare judecă oamenii „pe întuneric”, evitând publicitatea în orice mod posibil. Aşa sunt două cauze ale lui Platon, cazul lui Chiril Lucinschi, cazul fostului deputat Iurie Bolboceanu. Din acțiunile procesuale sunt excluşi atât acuzații, cât şi avocații. Acest lucru este de neconceput pentru o justiție care se vrea a fi considerată imparțială și competentă”, a explicat el.

În opinia sa, în spatele acestor acțiuni ale regimului se află „teama de a pierde puterea”.

„Plahotniuc se află în isterie, deoarece știe că sfârșitul regimului său a fost deja lansat. Situaţia, se pare, duce la urmărirea penală a lui însuși și a celor din anturajul său în mai multe țări din UE. Apropo, pentru prima dată în istoria sa, guvernul Germaniei a declarat că împotriva lui Plahotniuc şi acțiunilor sale a fost întreprinsă o anchetă a serviciilor speciale germane. Aceleași servicii au pregătit un raport secret pentru Bundestag privind implicarea lui în furtul miliardului din băncile din Moldova”, a spus politicianul, care a fugit din Moldova și a obţinut azil politic în Germania.

El și-a exprimat nedumerirea de ce comunitatea juridică a Moldovei tace, „ştiind foarte bine ceea ce se întâmplă cu colegul lor”.

Eduard Rudenco a menţionat că a aflat despre un nou dosar penal împotriva lui din informaţiile din mass-media afiliată Partidului Democrat.

„Nu am niciun statut procedural, nimeni nu m-a sunat și nu mi-a prezentat nimic. Mi se pare că aceasta este un nou atac pentru a vedea cum voi reacționa la acest lucru”, a spus el.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 03.04.2018 04:52:09 Fima
    Dl Petreno a fugit si a lasat partidu sau, cina mai a ramas in Casa noastra - MNoldova?
  2. 03.04.2018 04:54:28 Pavel
    Chind Ana Ursachi sa intoarce acasa? Cine stie< este corect ca ea sta in Polonia?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player