Reportaje

SONDAJ: SILVIA RADU AR PUTEA ÎNVINGE ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR LOCALE DIN CHIŞINĂU

11 mai, 2018
SONDAJ: SILVIA RADU AR PUTEA ÎNVINGE ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR LOCALE DIN CHIŞINĂU

Candidatul independent Silvia Radu ar putea învinge în turul doi al alegerilor locale din Chişinău, în confruntarea cu candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Ion Ceban. Acestea sunt rezultatele sondajului de opinie, prezentate vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova.

Potrivit sondajului, în turul doi al alegerile din Chişinău, pentru Radu ar vota 52% din respondenţi.

În cazul în care în turul doi alături de Ceban va ajunge preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), Andrei Năstase, va învinge socialistul cu 53% din voturi. În confruntarea dintre candidatul Partidului Unităţii Naţionale, deputatul român Constantin Codreanu, şi Ion Ceban, ar învinge primul cu 55%. Socialistul va obţine 58% din voturi, dacă în turul doi va ajunge cu candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu. Iar în confruntarea dintre Radu şi Năstase ar învinge fostul primar interimar cu 59%.

Preşedintele Centrului, Sergiu Raevschi, a spus că rezultatul turului doi dintre Radu şi Ceban se află în limita marjei de eroare, de aceea nu se poate spune cu exactitate cine va obţine victoria.

El a menționat, de asemenea, că, după componența electoratului, pentru Silvia Radu este gata să voteze susţinătorii partidelor de dreapta și de stânga, precum și un număr mare dintre cei indecişi.

Sondajul mai arată că, dacă duminica viitoare la Chişinău ar avea loc alegerile primarului, Radu ar obţine 23,2% din voturi, Ceban – 22,7%, Năstase – 12,8%, Codreanu – 6,5%, reprezentantul Partidului Şor, Reghina Apostolova – 4%, Munteanu – 2,9%. În acelaşi timp, 25,7% din respondenţi încă nu au decis pe cine să voteze.

Ţinând cont de numărul celor decişi, pentru Radu ar vota 31,7% din alegători, pentru Ceban – 31%, pentru Năstase – 15,8%, pentru Codreanu – 8,2%, pentru Apostolova  – 5,2%, pentru Munteanu – 4,3%.

Sondajul a fost realizat în perioada 30 aprilie – 8 mai  martie pe un eşantion de 750 de respondenţi. Marja de eroare este de 3%.

 SONDAJ: PRINCIPALII PRIETENI AI MOLDOVEI SUNT RUSIA ŞI ROMÂNIA

Rusia şi România sunt principalii prieteni ai Republicii Moldova. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova.

Potrivit sondajului, 38% dintre respondenți consideră că Rusia este o țară prietenă, 37% - România, 8% - Germania, 5% - SUA, 2% - Ucraina. Alți 10% au numit alte țări.

Ratingul încrederii locuitorilor Chișinăului în liderii străini este condus de președintele rus Vladimir Putin, în care au încredere 57% dintre respondenți. Acesta este urmat de fostul președinte al României, Traian Băsescu – 49%, de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko – 34%, cancelarul german Angela Merkel – 27%, fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili – 17%, preşedintele SUA, Donald Trump – 15%, președintele Ucrainei, Petro Poroşenko – 10% și preşedintele Franţei, Emmanuel Macron – 9%.

Aproximativ 59% dintre respondenți îl asociază pe Putin cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, 44% - pe Băsescu cu candidatul la primăria Chișinăului din partea Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, iar 58% - pe Merkel cu președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Sondajul mai arată că 38% dintre locuitorii Chișinăului pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană, 34% - pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică și 22% - pentru unifirea cu România.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (54%) sunt împotriva aderării Moldovei la NATO, 24% sprijină această idee, iar 22% nu ştiu.

Sondajul a fost realizat în perioada 30 aprilie – 8 mai  martie pe un eşantion de 750 de respondenţi. Marja de eroare este de 3%.


SONDAJ: LOCUITORII CHIŞINĂULUI SUNT CEL MAI MULT PREOCUPAŢI DE STAREA DRUMURILOR ŞI A BLOCURILOR LOCATIVE ŞI DE ECOLOGIE

Starea drumurilor şi a blocurilor locative şi situaţia ecologică sunt principalele probleme care îi preocupă pe locuitorii Chişinăului. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova.

Potrivit sondajului, 34% dintre respondenți sunt cel mai mult îngrijoraţi de starea drumurilor, 23% - de curăţenia din oraş, 14% - de starea blocurilor locative, 9% - de trotuare, 7% - de transportul public, 6% - de relaţiile cu funcţionarii publici, 5% - de siguranţa cetăţenilor.

În opinia a 24% dintre respondenţi, problemele Chişinăului nu se rezolvă din cauza lipsei sprijinului politic, câte 18% consideră că este vorba de deciziile politice şi de incompetenţa fostului primar Dorin Chirtoacă, 14% - lipsa fondurilor. Alţi 26% din cetăţeni au enunţat alte motive. În acelaşi timp, doar un sfert dintre respondenţi au o atitudine pozitivă faţă de fostul primar.

Doar 2% au declarat că trăiesc mult mai bine decât anul trecut, 15% - mai bine, 49% - nu au observat schimbări, 25% - mai rău și 9% - mult mai rău. De asemenea, 64% dintre respondenți consideră că situația din țară se dezvoltă într-o direcție greșită, iar 16% - în direcția cea bună.

Sondajul a fost realizat în perioada 30 aprilie – 8 mai  martie pe un eşantion de 750 de respondenţi. Marja de eroare este de 3%.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 13.05.2018 01:36:00 David
    Sondaj arata ca dl Ceban sa perde alegerile in Chisinau...
  2. 13.05.2018 08:05:11 Filaret
    Sa fie o mare pacat daca dl Ceban perde Chisinau...
  3. 13.05.2018 08:06:17 Galina
    Ei special spun asa ca noi trebue sda votam pentru Silivia Radu, da noi sa votam pentru Nastase!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.