Reportaje

PESTE JUMĂTATE DINTRE SOIURILE DE PLANTE IMPORTATE ÎN MOLDOVA NU SE ADAPTEAZĂ LA CLIMA DIN ȚARĂ

11 mai, 2018
PESTE JUMĂTATE DINTRE SOIURILE DE PLANTE IMPORTATE ÎN MOLDOVA NU SE ADAPTEAZĂ LA CLIMA DIN ȚARĂ

În ultimii cinci ani, din numărul total de soiuri de plante importate şi cultivate în Moldova, doar 48% supraviețuiesc. Această opinie a fost prezentată vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia INFOTAG, de către experți în domeniul agroindustrial.

Consilierul Președintelui Moldovei în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice, Ion Perju, a spus că pe 5 aprilie a fost adoptat Catalogului UE pentru varietățile de plante, în care se presupune că producătorii agricoli vor putea importa în țară soiuri noi, fără ca acestea să fie testate.

„Parlamentul Moldovei a anunţat deja că acest catalog va funcţiona şi pe teritoriul în locul celui naţional. Din acest motiv, vrem să prevenim producătorii agricoli referitor la riscurile pe care și le asumă odată ce vor importa soiuri noi fără ca să le testeze”, a specificat el.

Conform amendamentelor făcute la legislația în vigoare, în jumătate de an după adoptarea legii, în Moldova vor putea fi introduse absolut toate soiurile și varietățile de plante, inclusiv fructe şi cereale care sunt incluse în cataloagele comune ale UE.

„Deși Moldova este o țară mică, aceasta are diferite zone climaterice, care nu sunt potrivite pentru multe dintre soiuri noi introduse în țară. Prin urmare, acestea trebuie să fie testate înainte ca sute de hectare de pământ să fie utilizate în zadar”, susține expertul.

Vicedirectorul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Mihail Rapcea, a menţionat că, dacă vom compara condițiile climaterice ale Moldovei cu cele din alte țări, de exemplu din Franța, atunci acestea nu sunt favorabile pentru majoritatea soiurilor de plante aduse de acolo.

„În anul 2006 s-au importat puieţi de nuci din Franța. Experții în domeniu au avertizat că aceştia nu se vor adapta climei din țară, însă producătorii agricoli totuși i-au plantat și, în final, copacii s-au uscat. Atunci s-au cheltuit banii publici, care mai bine erau cheltuiți pe mărirea salariilor și pensiilor”, consideră el.

Expertul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii, Victor Bucarciuc, susține că, dintre cele 3,5 mii de soiuri de plante importate în Moldova, peste 1,2 mii nu trec testarea.

„Este o problemă legată de clima Moldovei. Aceasta s-a schimbat semnificativ începând cu 1946. Condițiile în Moldova sunt favorabile în general, dar instabilitatea climei din ultimii ani nu permite unor soiuri să supraviețuiască”, a subliniat el.

Experții consideră că, odată ce această lege va fi adoptată, în Moldova vor fi importate soiuri de plante nu de cea mai înaltă calitate, fiindcă în republică nu sunt stabilite reguli stricte ale acestui proces.

INFOTAG precizează: În Moldova există 396 de soiuri de cereale, 64 de soiuri de leguminoase pentru boabe, 295 de soiuri de plante oleaginoase, 93 de soiuri de plante tehnice, 36 de soiuri de plante furajere, 26 de soiuri de plante aromatice și medicinale, 829 de soiuri de specii legumicole, 64 de soiuri de plante ornamentale, 328 de soiuri de pomi şi arbuşti fructiferi.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 13.05.2018 01:34:33 Grigore
    Bine ca macar savantii au grija de fermierii nostrii...
  2. 16.05.2018 12:46:06 Zinaida
    Zdesi gosudarstvo nedorabativaet, priciom - mnogo!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.