Reportaje

DEPUTATUL TRANSNISTREAN OLEG HORJAN CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂŢILE REGIUNII SE OCUPĂ DE CURĂŢAREA TERENULUI POLITIC…

05 iunie, 2018
DEPUTATUL TRANSNISTREAN OLEG HORJAN CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂŢILE REGIUNII SE OCUPĂ DE CURĂŢAREA TERENULUI POLITIC…

Autorităţile din Transnistria se ocupă de curăţarea terenului politic în regiune, încălcând dreptul cetăţenilor la libera exprimare. De această opinie este deputatul Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Oleg Horjan.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că timp de două luni a încercat să desfăşoare un miting în piaţa principală din Tiraspol, la care cetăţenii să-şi poată spune opinia şi să dea o apreciere conducerii regiunii, însă autorităţile au interzis mitingul sub diferite pretexte, iar uneori şi fără acestea.

Fostul lider al Partidului Comunist din Transnistria a precizat că, pentru desfăşurarea acţiunii, este nevoie doar de notificarea administrației localităţii și, dacă nu există un răspuns negativ, atunci mitingul se consideră a fi autorizat și legal.

„Pe 18 mai, în calitate de deputat al Sovietului Suprem, am trimis o notificare despre desfăşurarea unui miting pe 2 iunie. Nu am primit nici un răspuns până la 2 iunie. În piață s-au adunat aproximativ 500 de oameni şi până la ora 15:00 totul era în linişte, nimeni dintre autorități și de la poliția nu a ieşit în faţa oamenilor și nu a vorbit despre ilegalitatea evenimentului”, a spus Horjan.

El a spus că, mai târziu, autoritățile s-au speriat de apelul către președintele rus Vladimir Putin, care a fost întocmit la miting, așa că au început „să-i rețină pe toți la rând”.

„În timpul zilei, oamenii erau sunaţi și rugaţi să vină ca să dea lămuriri şi li se promitea că apoi vor fi lăsaţi să plece. Însă au început să-i rețină și să-i ducă la departamentul de miliţie. Numai pe 2 iunie au fost peste 40 de astfel de apeluri”, a spus deputatul transnistrean.

El a menționat că litigiile judecătoreşti au durat toată ziua, fiul său a fost arestat pentru 14 zile, alţi cinci susţinători ai săi au fost arestaţi pentru de 10 zile, iar o persoană necunoscută a fost arestată pentru cinci zile.

„Multe alte persoane care au fost amendate și arestate nu le cunosc şi nici nu pot obține de la autorităţi lista completă a celor reţinuţi. Nimeni nu știe ce este cu ei acum”, a spus Horjan.

El consideră că autorităţile se tem de miting, deoarece „starea de spirit în societatea transnistreană este una negativă faţă de autoritățile actuale, ratingul lor este foarte slab, iar în decurs de un an şi jumătate au reușit să înstrăineze oamenii aşa cum nu le-a reușit celorlalţi președinți ai PMR, Evghenii Șevciuk și Igor Smirnov”.

Politicianul nu exclude că îi va fi ridicată imunitatea și va fi arestat.

Horjan a făcut un apel către organizațiile pentru drepturile omului și misiunile diplomatice de a oferi susţinere în lupta împotriva fărădelegii, pentru că, în caz contrar, „soarta oamenilor din stânga Nistrului va fi foarte tristă”.


…ŞI SUSŢINE CĂ A PLECAT DIN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL PARTIDULUI COMUNIST DIN TRANSNISTRIA PENTRU „A-L FERI DE LOVITURĂ”

Fostul lider al Partidului Comunist din Transnistria (PCT), Oleg Horjan, a plecat din funcţia de preşedinte al formaţiunii pentru a o feri de lovitura autorităţilor transnistrene. Despre aceasta el a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Potrivit lui, partidul a primit o informație precum că autoritățile transnistrene planifică să desfăşoare provocări la mitingurile partidului, pentru a oferi un pretext de a interzice partidul.

„Dacă cererea de desfăşurare a mitingului ar fi fost depusă de mine, în calitate de președinte de partid, activitatea PCT ar putea fi suspendată. Partidul Comunist din Transnistria este unul dintre cele mai mari din RMN, în toate raioanele sunt organizații de partid, se editează un ziar în 5 mii de exemplare. Prin urmare, ei au vrut ca prin dezordini să suspende activitatea partidului”, consideră el.

Deputatul transnistrean a amintit că în 2001 partidul a fost lichidat pentru că a îndemnat oamenii să voteze un anumit partid la alegerile parlamentare din Moldova.

El a mai spus că aceasta a fost o măsură temporară, iar în ajun Comitetul Central al partidului a votat din nou pentru alegerea lui în calitate de președinte al formațiunii.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Horjan a spus că nu examinează posibilitatea de a participa la alegerile parlamentare din Moldova în 2018 în calitate de candidat din circumscripția electorală uninominală a Transnistriei.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 05.06.2018 03:44:27 Pavel
    De ce el plinge la noi in Moldova?
  2. 05.06.2018 06:10:05 Maria
    Da noi avem nevoe la asa fel de deputati in parlament nou?
  3. 08.06.2018 04:14:02 Angela
    El nu are ce sa cauta la noi in Moldova...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.