Reportaje

CU SPRIJINUL UE, LA CHIŞINĂU, COMRAT ŞI TIRASOL ÎŞI LANSEAZĂ ACTIVITATEA CENTRE DE ASISTENŢĂ ŞI REABILITARE A VICTIMELOR TORTURII

13 iulie, 2018
CU SPRIJINUL UE, LA CHIŞINĂU, COMRAT ŞI TIRASOL ÎŞI LANSEAZĂ ACTIVITATEA CENTRE DE ASISTENŢĂ ŞI REABILITARE A VICTIMELOR TORTURII

La Chişinău, Comrat şi Tirasol îşi lansează activitatea Centre de asistență juridică, psihologică și reabilitare a victimelor torturii. Acestea sunt deschise cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, şeful adjunct al secţiei proiecte şi cooperare tehnică a Delegaţiei UE în RM, Marco Gemmer, a menţionat cu regret că „în Moldova este prezent fenomenul torturii, lucru demonstrat de cazul recent al lui Andrei Braguţă, de aceea, acum, când se împlinesc 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, este important să spunem NU torturii în Moldova”.

„Scopul proiectului, în cadrul căruia vor funcționa trei centre de reabilitare, este de a contribui la contracararea torturii. Centrele vor ajuta victimele să depășească stresul psihologic și vor oferi asistență juridică. De asemenea, în cadrul proiectului se planifică organizarea a circa 60 de seminare în rândul personalului instituțiilor penitenciare, al poliției și spitalelor de psihiatrie din Republica Moldova, pentru a spori gradul lor de informare despre responsabilitatea pentru tortură. Vor fi organizate seminare interactive pentru studenții facultăților de drept (viitorii polițişti, judecători și procurori) pentru a îmbunătăți abilitățile lor pentru combaterea acestui fenomen”, a spus Gemmer.

Potrivit lui, „promovarea ideii de respectare a drepturilor omului este unul dintre principalele instrumente ale UE, iar în Moldova trebuie schimbată atitudinea atât a angajaţilor poliției, cât și a cetățenilor simpli faţă de fenomenul torturii, trebuie sporită intoleranța faţă de acesta, iar acest proiect este un exemplu al modului de cooperare dintre UE și Republica Moldova în acest domeniu”.

Directorul de proiect, președintele Institutului pentru Democrație (Comrat), Andrei Borşevschi, a remarcat că „proiectul presupune crearea unei rețele de organizații nonguvernamentale de combatere a torturii pentru schimbul continuu de experiență, precum și pentru influenţarea autorităţilor, pentru ca acestea să-şi intensifice eforturile pentru combaterea acestui fenomen”.

„În cadrul proiectului va fi implementat un program de subgranturi pentru organizațiile nonguvernamentale care doresc să adere la acţiunile de prevenire a torturii, iar mărimea grantului variază între 5 mii şi 7 mii de euro”, a spus el.

Președinta Centrului Media (Tiraspol), Luiza Doroşenko, a menţionat că „principala problemă în prevenirea torturii în stânga Nistrului este lipsa de rezonanță din partea autorităților”.

„Mai înainte, în legislația transnistreană lipsea noţiunea de „tortură”, însă datorită eforturilor societății civile, Sovietul Suprem a făcut modificări la Codul penal. Acum lupta împotriva acestui fenomen a devenit mai eficientă”, a spus ea.
Coordonatoarea de proiect, reprezentanta Institutului Național al Femeilor, Nona Mihalcean, a spus că „asistenţa psihologică acordată la centre constă într-un curs de psihoterapie individuală, care va oferi posibilitate victimelor torturii să uite de traumă, să o accepte şi să-şi găsească din nou locul în societate”.

„Asistenţa juridică va ajuta victima să-și apere drepturile și să prevină în viitor aplicarea torturii faţă de ea”, a spus coordonatoarea de proiect.

Șeful Secţiei pentru prevenirea torturii a oficiului Avocatului Poporului, Alexandru Zubco, a subliniat că „instituţia este mereu deschisă pentru colaborare și va lucra în strânsă cooperare cu societatea civilă”.

INFOTAG precizează: Proiectul este implementat de Institutul pentru Democrație (Comrat), în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor (Chișinău) și Centrul Media (Tiraspol), cu sprijinul Uniunii Europene. Perioada de implementare a proiectului este de trei ani. Proiectul are un buget de 733,9 mii euro, dintre care grantul UE constituie 95% sau 697,2 mii euro.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 14.07.2018 05:10:34 Grigore
    Este foarte si foaRTE BINE CA IN mOLDOVA SA FIE ASA CEVA.
  2. 14.07.2018 05:12:44 Valentin
    Este bine ca UE sa ne ajuta face asa ceva in trei orase din Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.