Reportaje

AGEPI A LANSAT O CAMPANIE DE INFORMARE PRIVIND PERICOLUL PIRATERIEI ON-LINE

18 septembrie, 2018
AGEPI A LANSAT O CAMPANIE DE INFORMARE PRIVIND PERICOLUL PIRATERIEI ON-LINE

În cadrul proiectului Uniunii Europene „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a lansat o campanie de informare privind pericolul pirateriei on-line.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, vicedirectorul AGEPI, Andrei Popa, a menţionat că „obiectivul principal al campaniei este de a atrage atenția societăţii, în primul rând, a tinerilor la faptul că pirateria on-line înseamnă furt de proprietate intelectuală, o infracțiune care se pedepsește conform legilor naţionale și internaționale”.

„O atenție deosebită va fi acordată riscurilor cu care se confruntă utilizatorii simpli atunci când descarcă programe piratate. În cadrul campaniei vor fi lansate un şir de clipuri video, unde experți vor explica într-un limbaj accesibil efectele negative ale pirateriei on-line, precum și vor vorbi despre posibile alternative la acest fenomen. Informațiile vor fi difuzate prin intermediul rețelelor sociale, precum și pe site-ul pirateriaonline.md”, a spus expertul.

Potrivit lui, „motivele creșterii pirateriei on-line constau în veniturile enorme pe care le aduce această activitate, interesul crimei organizate de a folosi acest fenomen, precum și atitudinea tolerantă a societății față de piraterie”.

„De asemenea, intenționăm să atragem atenția societății asupra impactului distructiv pe care îl are pirateria on-line asupra industriei creative. Compozitorii, regizorii, pictorii, programatorii îşi pierd principala motivație pentru continuarea activității, deoarece creațiile lor pot fi pur și simplu furate. Intenționăm să schimbăm atitudinea cetățenilor față de acest fenomen negativ, să explicăm avantajele folosirii conținutului juridic în exclusivitate, pentru a susține dezvoltarea creativității”, a spus Popa.

Coordonatorul proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”, Maximilian Foedinger, a remarcat că „informația și cunoștințele devin principala monedă a secolului XXI, iar proprietatea intelectuală, ca oricare alta, are nevoie de o protecție puternică”.

„În cadrul proiectului, intenționăm să subliniem imoralitatea utilizării conținutului piratat, în spatele căruia se află furtul obișnuit. Intenționăm să informăm utilizatorii că, atunci când descarcă astfel de programe, există riscul de spargere și de scurgeri de date personale. Pirateria on-line reprezintă un pericol nu numai pentru Moldova, fiind o amenințare la nivel internațional, deoarece veniturile din această activitate depășesc deja profitul traficului de droguri. Moldova nu deţine multe resurse naturale, de aceea problema protecției proprietății intelectuale este deosebit de importantă pentru ea. Campania lansată, care va continua până în noiembrie, trebuie să avertizeze utilizatorii să nu rişte și să nu devină victime ale piraților on-line”, a spus el.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 18.09.2018 07:08:28 Vladut
    "imoralitatea utilizării conținutului piratat" - asta este foarte si foarte important.
  2. 18.09.2018 07:13:03 Liza
    Cred ca dl Popa are 100 de procente dreptate ce spune el.
  3. 18.09.2018 07:18:37 Malvina
    Pentru ceva mai important si mai mult AGEPI are nevoe sa aiba buget mult mai mare...
  4. 19.09.2018 06:42:24 Vlad
    Nu stiu cum noi putem sa reusim cu saracia noastra?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.