Reportaje

EXPERT-GRUP: ÎN MOLDOVA A FOST ÎNREGISTRATĂ O DINAMICĂ ECONOMICĂ POZITIVĂ, DAR CONTRADICTORIE

20 septembrie, 2018
EXPERT-GRUP: ÎN MOLDOVA A FOST ÎNREGISTRATĂ O DINAMICĂ ECONOMICĂ POZITIVĂ, DAR CONTRADICTORIE

În al doilea trimestru, în economia Moldovei a fost înregistrată o dinamică pozitivă, dar contradictorie. Despre aceasta se menţionează în noul raport „Realitatea economică”, prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Directorul Centrului, Adrian Lupuşor, a spus că Indicele de Alertă Timpurie (IAT), calculat în baza a opt indicatori macroeconomici, a arătat o scădere din iulie 2017 până în mai anul curent (de la 53,1 puncte la minus 30,7 puncte), iar în iunie şi iulie a crescut nesemnificativ (până la minus 24,4 puncte).

„Această dinamică contravine ușor datelor oficiale privind creșterea economică în al doilea trimestru de 5,2%. Creşterea PIB-ului corespunde prognozei realizate de Expert-Grup şi la finele anului va oscila în jur de 5%. Diferența dintre IAT și PIB arată problemele legate de calitatea și durabilitatea creșterii economice”, a explicat el.

Expertul a remarcat că, în pofida creșterii economice, există și riscuri care ar putea încetini dezvoltarea în anul 2019, deoarece numărul persoanelor angajate neoficial creşte (în special, în mediul rural), iar activitatea creditară și investițiile private stagnează.

Reprezentantul Expert-Grup, Alexandru Fala, a menţionat că în al doilea trimestru, sectorul agricol a demonstrat o creştere semnificativă de 7,2%, care s-a datorat ascensiunii sectorului fitotehnic (+54,6%).

„În toate ramurile industriale se atestă evoluții pozitive. După un declin îndelungat, în industria extractivă se constată o creştere de 8% în primul semestru. În industria prelucrătoare se înregistrează creşteri de 7,8%, iar în sectorul energetic se atestă o ascensiune de 5,8%”, a menţionat el.

Potrivit lui, în creştere este şi comerţul intern: comerţul cu ridicat s-a majorat cu 4,9%, comerţul cu amănuntul – cu 6,4%, iar serviciile prestate populaţiei – cu 9,7%.

„În ceea ce privește prețurile și politica monetară, putem remarca două tendințe interesante: stabilizarea inflației anuale pe parcursul a patru luni la nivelul de 3% și aprecierea monedei naționale. Creditarea bancară înregistrează o ușoară dinamizare susținută preponderent de creditele acordate către persoanele fizice. De asemenea, trebuie să menţionăm o creștere a creditelor în sectorul nebancar, deoarece unii agenți economici renunţă la bănci în favoarea companiilor de microfinanțare din cauza procedurilor mai simple”, a spus expertul.

Fala a menționat că activitatea investițională în Republica Moldova în ultimii doi ani a fost în totalitate legată de investițiile de stat, timp în care creșterea investițiilor publice a fost de cel puțin 20%.

„Pe parcursul a două trimestre, investițiile private atestă o creștere pentru prima dată din 2014, dar deocamdată nu putem spune dacă acest lucru este o tendință sau este ceva temporar, deoarece problemele structurale din economia națională nu au fost rezolvate și ne aflăm în ajunul anului electoral, care poate complica activitatea agenților economici”, consideră el.

Expertul Vadim Gumene a spus că, în al doilea trimestru, exporturile au crescut cu 25,8%, în mare parte datorită industriei automotive și producţiei agricole pe piața UE, iar importurile au crescut cu 25%.

El a menționat şi dezvoltarea favorabilă a economiei principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova – UE (+ 2,2%) și Rusia (+ 1,8%).

Economistul Iurie Morcotîlo a spus că, în trimestrul doi, veniturile populației au crescut cu 8% datorită creșterii economiei și diminuării inflației. Transferurile de peste hotare și-au temperat ritmurile de creștere, dar rămân la valori de două cifre. Totuși, aprecierea monedei naționale din vară a subminat puterea de cumpărare a beneficiarilor acestor remiteri.

„Dinamica executării bugetare demonstrează o tendință pozitivă, deoarece veniturile cresc mai repede decât cheltuielile. Cu toate acestea, există riscul ca, până la sfârșitul anului, să fie lansate noi inițiative electorale care vor schimba situația cu veniturile și cheltuielile bugetare, ceea ce va duce în cele din urmă la un deficit. În domeniul ocupării forței de muncă, se atestă o îmbunătățire, întrucât ponderea ocupării a crescut până la 41%, acesta fiind  cel mai înalt nivel în ultimii șapte-opt ani, iar rata șomajului constituie 3,5%. În același timp, ponderea ocupări informale a atins valoarea maximă în ultimii 10-12 ani și a constituit 36%. Acest lucru are un impact negativ asupra creșterii economiei și asupra veniturilor populației”, a menționat el.

Colega sa, Tatiana Savva, consideră că deja de șapte ani rămân nerezolvate problemele constatate de Curtea de Conturi.

„Este vorba de completarea bugetului și gestionarea cheltuielilor, în special în domeniul achizițiilor publice. De asemenea, în raportul său Curtea menționează deficiențele care se referă la alegerea obiectivelor pentru investițiile publice. În același timp, controlul parlamentar este la un nivel scăzut, iar înființarea Comisiei privind gestionarea patrimoniului public timp este tergiversată deja de doi ani”, a spus ea.

În opinia sa, principalul motiv pentru neaplicarea recomandărilor Curții de Conturi este legat de faptul că Guvernul nu doreşte ca acestea să fie îndeplinite.

 

EXPERT-GRUP CRITICĂ REFORMA FISCALĂ ŞI INIŢIATIVA DE AMNISTIA CAPITALULUI

Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup critică reforma fiscală şi iniţiativa de amnistie a capitalului, deoarece consideră că acest lucru pune în pericol bugetul de stat şi politica de combatere a spălării de bani.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, reprezentantul Expert-Grup, Alexandru Fala, a menţionat că, în comparație cu alte pachete de legi, aceste documente au fost aprobate „cu o viteză cosmică” de către Guvern şi semnate de către Președinte.

„Nu putem omite şi lipsa transparenței în acest proces. Orice politică fiscală are atât plusuri, cât și minusuri. Introducerea cotei unice pe venit va fi benefică pentru toate segmentele populației, dar cele mai multe beneficii vor fi resimțite de persoanele cu venituri mari, ceea ce va duce la o inegalitate și mai mare”, a spus el.

Directorul Centrului, Adrian Lupuşor, a remarcat că numai în anii 2018-2019 bugetul asigurărilor sociale va primi cu 1,8 mil. lei mai puţin, iar bugetul de stat – cu 600 mil. lei.

Potrivit lui, legea privind amnistia capitalului comportă un şir de riscuri, în ciuda faptului că este mai calitativă decât cea promovată în decembrie 2016.

„Riscurile ţin de faptul că Republica Moldova are o legislație destul de fragilă în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Suntem abia la etapa inițială a implementării acesteia, de aceea este periculos ca în această perioadă să fie aplicate măsuri care contravin principiilor de combatere a spălării banilor”, a spus el.

Adrian Lupuşor a subliniat că cea mai mare problemă a amnistiei este o termenul scurt de acţionare – doar câteva luni, iar acest lucru complică activitatea structurilor de stat și băncilor de a verifica originea banilor și legalitatea acestora.

„Mai mult decât atât, băncile încă nu știu cum să verifice banii, pentru că Banca Națională abia urmează să elaboreze instrucțiunile care descriu etapele concrete pentru aplicarea amnistiei. Aceasta, de asemenea, reduce timpul necesar băncilor pentru a verifica originea banilor. Toate acestea pot duce la faptul că legislația din domeniul combaterii spălării banilor va fi utilizată formal”, a spus el.

Expertul a remarcat că această amnistie ar putea deveni „cea mai generoasă din lume”, deoarece beneficiarul său trebuie să plătească doar 3%, ceea ce este mult mai puţin decât cota impozitului pe venit.

În opinia sa, societatea civilă ar trebui să monitorizeze permanent executarea amnistiei, deoarece astfel de măsuri aduc beneficii numai în acele țări în care sistemul anticorupție funcționează clar.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 21.09.2018 10:51:06 Elena
    Ei spun tot ce spun expertii de la FMI si BERD.
  2. 24.09.2018 01:09:40 Nicolae
    Nu faceti grija, domnilor expertii!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.