Maib_Agro

Reportaje

LOCUITORII MOLDOVEI MANIFESTĂ O ACTIVITATE CIVICĂ SCĂZUTĂ

19 octombrie, 2018
LOCUITORII MOLDOVEI MANIFESTĂ O ACTIVITATE CIVICĂ SCĂZUTĂ

Locuitorii Moldovei manifestă o activitate civică scăzută, mai ales tinerii. Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie „Implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţilor”, prezentat vineri în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Studiul, desfăşurat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS la comanda Institutului pentru Iniţiative Rurale (IRI), arată că 85% dintre respondenți nu au participat niciodată la ședințele consiliilor locale din localitățile lor, în pofida acestui drept garantat prin lege.

Mai mult de 90% nu au depus niciodată plângeri legate de localitatea lor, 79% nu au contactat niciodată în ultimul an cu autoritățile (aleși locali, deputați sau miniștri). Respondenții folosesc rar rețelele sociale pentru a comunica despre problemele localităţii. În decurs de un an, doar 9% au scris cel puțin o dată pe rețelele sociale despre problemă.

Directorul IMAS, Doru Petruţi, consideră că activitatea civică scăzută ţine de lipsa încrederii locuitorilor Moldovei în autorităţile locale, precum şi de faptul că cetăţenii nu cunosc posibilităţile de participare la soluţionarea problemelor.

Potrivit lui, trebuie remarcat faptul că 54% dintre respondenți discută problemele localității lor, dar acestea rămân adesea nerezolvate, deoarece doar 34% participă la soluționarea lor.

Directorul IRI, Ruslan Stînga, a spus că persoanele de vârstă mijlocie (41-55 de ani) prezintă o activitate civică mai mare (37%) în comparație cu tinerii (18-25 ani), care sunt la fel de activi ca și persoanele de peste 71 de ani (25%).

„Rezultatele sunt interesante și ne pun pe gânduri, deoarece majoritatea organizațiilor implicate în promovarea activităţii civice văd anume tinerii ca grup țintă. Se pare însă că nu tineretul este un campion la participarea civică pentru soluţionarea problemelor localităţii”, a spus el.

Stînga a precizat că nivelul de educație este un factor important pentru activitatea civică, deoarece nivelul de participare în soluţionarea problemelor locale a persoanelor cu studii superioare este mai mare decât al celorlalţi și constituie 64%.

Experții au menționat că există și un motiv de bucurie, deoarece cetățenii Moldovei sunt activi în ceea ce privește protecția mediului. Astfel, 56% dintre respondenți au participat la colectarea gunoiului, 42% - la plantarea copacilor, peste 40% - la amenajarea sau repararea unui bun public. De asemenea, un sfert dintre respondenți au participat la activitățile organizațiilor neguvernamentale ca voluntari.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-30 iunie pe un eşantion de 1508 de respondenți din 98 de localități. Marja de eroarea este de 2,5%.


 

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

 1. 19.10.2018 01:35:28 Svetlana
  Dl Petrutio tot timpu da sondaje corecte el nu sa ocupa cu propagarea populatiei in Moldova.
 2. 19.10.2018 01:41:30 Victoria
  De unde dl Petrutio e bani pentru asa sondaje, cine stie, spuneti sau scrieti va rog mult.
 3. 19.10.2018 06:54:56 Istvan
  Ruslan Stînga are dreptate, el este om cinstit si serioz...
 4. 19.10.2018 06:55:51 Vlada
  Nu cred ca asta este atit de important pentru societate moldoveneasca!

Adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player