Reportaje

SONDAJ: PREŞEDINTELE IGOR DODON SE BUCURĂ DE CEA MAI MARE ÎNCREDERE ÎN RÂNDUL LOCUITORILOR DIN GĂGĂUZIA

31 octombrie, 2018
SONDAJ: PREŞEDINTELE IGOR DODON SE BUCURĂ DE CEA MAI MARE ÎNCREDERE ÎN RÂNDUL LOCUITORILOR DIN GĂGĂUZIA

Preşedintele Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere (84,1%) printre politicieni în rândul locuitorilor din Găgăuzia. La această concluzie au ajuns experţii companiei „Intellect Group”, care au desfăşurat studiul „Preferinţele politice ale locuitorilor din UTA Găgăuzia”.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, expertul Tatiana Semeniuc, a menţionat că, „după nivelul de încredere, Preşedintele este urmat la mare distanţă de preşedinţii „Partidului Nostru”, Renato Usatîi (4,4%), al PSRM, Zinaida Greceanîi (4,2%), al Platformei DA, Andrei Năstase (2,4%), şi primarul oraşului Orhei, Ilan Şor (1,6%)”.

„Printre partide, lider este Partidul Socialiştilor, în care total sau parțial au încredere 67,5% dintre respondenți. În „Partidul Nostru” au încredere 24,1%, în Partidul Comuniştilor – 18,3%, Partidul Şor – 15,6%, Partidul Democrat – 14,7% Platforma DA – 9,4%, PAS – 7,8%. În același timp, 75,5% dintre respondenți nu au încredere în PAS, 74,5% - în PDM, 64,5% - în Platforma DA și 61,4% - în Partidul Şor”, a spus expertul.

Potrivit ei, „printre politicienii din Găgăuzia, başcanul Irina Vlah se bucură de cea mai mare încredere – 80,4%, fiind urmată de primarul oraşului Comrat, Serghei Anastasov – 45%, de fostul başcan Mihail Formuzal – 33%, de deputatul Fiodor Gagauz – 32,6% Alexandr Suhodolschi – 32,5%, Petru Vlah – 28,5%, Nicolai Dudoglo – 26,9%”.

„Anastasov, cu 13,4%, se bucură de o mare preferință în calitate de potențial deputat din partea Găgăuziei, fiind urmat de Nicolai Dudoglo (9,2%), Alexandr Suhodolschi (8,8%), Fiodor Gagauz (8,4%) Ivanna Keksal (8%) și Irina Vlah (5,8%). Iar 37,5% dintre respondenți nu au putu da un răspuns la această întrebare”, a spus expertul.

La sondaj au participat 903 de persoane. Studiul a fost realizat în perioada 1-18 octombrie în două circumscripţii uninominale din Găgăuzi (Comrat și Ceadîr-Lunga). Marja de eroare este de ± 4%.

SONDAJ: MAI MULT DE JUMĂTATE DIN LOCUITORII GĂGĂUZIEI PLEDEAZĂ PENTRU ADERAREA MOLDOVEI LA UNIUNEA EURASIATICĂ

Mai mult de jumătate din locuitorii Găgăuziei (54,2%) pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA). La aceste concluzii au ajuns experţii companiei „Intellect Group”, care au desfăşurat studiul „Preferinţele politice ale locuitorilor din UTA Găgăuzia”.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, experţii au menţionat că „numărul susținătorilor integrării eurasiatice în autonomie a crescut în comparație cu rezultatele sondajului din martie, când pentru aceasta s-au pronunţat 53,6% dintre respondenți”.

„În același timp, ponderea persoanelor care susțin cursul Uniunii Europene a scăzut de la 6,9% la 5,6%. Totodată, 38,4% pledează pentru cooperarea reciproc avantajoasă cu toate țările fără preferințe evidente. Mai mult de 70% consideră că autoritățile autonomiei trebuie în primul rând să consolideze relațiile cu Rusia, 32,5% - cu Turcia, 31,9% - cu toţii și doar 4,4% - cu Uniunea Europeană”, au spus experţii.

Potrivit acestora, „aproape jumătate din respondenți evaluează pozitiv schimbările care au avut loc în Găgăuzia în ultimii patru ani, 33,1% - „neutru” și 15,1% - „rău” şi „foarte rău”.

„Dintre problemele urgente, participanții au identificat salariile și pensiile mici (26,8%), lipsa locurilor de muncă (24,9%), calitatea slabă a drumurilor, iluminatului (21,3%), prețurile ridicate (9%). Corupția provoacă îngrijorare doar în cazul a 2,7% dintre respondenți”, au spus experții.

Autorii studiului au subliniat că „61,2% dintre respondenți sunt mulțumiți de statutul existent al Găgăuziei, 11,9% sunt siguri de necesitatea independenței, iar 4,9% văd Găgăuzia ca parte a altui stat”.

„Vorbind despre domeniile în care ar trebui extinse împuternicirile autonomiei, 61,5% au indicat împuternici financiare și economice, 27,4% - cota deputaților în Parlament, 27,3% - posibilitatea de a stabili de sine stătător standardele educaționale, 16,4% - participarea la elaborarea politicii externe a Moldovei. În același timp, 7% sunt siguri că başcanul trebuie să aibă statut de vicepremier al Moldovei”, au concluzionat experții.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 04.11.2018 05:03:46 Victor
    Asa si este, gagauzii sunt cu Vlah si cu Dodon!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.