Reportaje

UN DEPUTAT DEMOCRAT CONSIDERĂ CĂ „BUGETUL ÎN GĂGĂUZIA ESTE CHELTUIT INEFICIENT”

05 noiembrie, 2018
UN DEPUTAT DEMOCRAT CONSIDERĂ CĂ „BUGETUL ÎN GĂGĂUZIA ESTE CHELTUIT INEFICIENT”

Deputatul Partidului Democrat (PDM), Corneliu Dudnic, a sesizat Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA) să investigheze „cheltuielile ineficiente ale Comitetului Executiv al Găgăuziei realizate din mijloacele bugetare în anul 2017”.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia INFOTAG, el a amintit că, în martie 2015, başcanul nou ales al Găgăuziei, Irina Vlah, a prezentat publicului componența Comitetului Executiv, pe care a numit-o „cea mai profesionistă în întreaga istorie a autonomiei”.

„În timpul conducerii doamnei Vlah, la Comitetul Executiv au fost schimbaţi 33 de șefi ai direcţiilor principale, ceea ce nu s-a mai întâmplat în întreaga istorie a autonomiei. În perioada niciunui bașcan nu a fost o asemenea schimbare de cadre. În condițiile eșuării absolute a politicii de cadre, numai proștii și mincinoşii pot vorbi despre gestionarea eficientă a fondurilor publice, deoarece memoria instituțională este direct legată de eficiența administrării mijloacelor”, susţine deputatul.

Potrivit lui, raportul de audit a constatat o denaturare a bilanțului contabil pentru anul 2017 în sumă de 523 mil. lei, în timp ce bugetul total este de 770 mil. lei.

„În ceea ce privește educația în autonomie, domeniul nu a primit 27,6 mil. lei, iar sfera socială nu a primit 7,6 mil. lei sau 15,2% din mijloacele planificate. În 2015, başcanul anterior, Mihail Formuzal, a planificat pentru întreţinerea aparatului administrativ 60 mil. lei, iar Irina Vlah a dispus în 2017 pentru întreținerea aceluiași aparat 123 mil. lei sau 16,6% din totalul cheltuielilor bugetare ale autonomiei, ceea ce este un record absolut în întreaga țară. În urma manipulării intenționate și a utilizării nepotrivite a banilor, în buget s-au format solduri libere de 100 mil. lei. Acest lucru a fost provocat în mod intenţionat, pentru ca banii să fie folosiţi în alte scopuri”, consideră democratul.

El spune că deplasările de serviciu au dus la cheltuieli bugetare uriașe, iar informaţiile despre scopul călătoriei nu au fost prezentate. Totodată, „în unele cazuri nu existau nici documente care să dovedească plecarea din ţară – bilete și cecuri”.

„Acest lucru demonstrează în mod direct nejustificarea cheltuielilor banilor publici. Mesele și evenimentele au fost plătite din fondul de rezervă al Comitetului Executiv, fapt ce contravine direct legislației Găgăuziei. În toate departamentele este înregistrată o depăşire de două sau trei ori a limitei de parcurs a transportului de serviciu”, a spus Dudnic.

El susține că Irina Vlah ignoră solicitările Adunării Populare de a prezenta un raport pentru utilizarea fondurilor publice și nu a prezentat nimănui niciun raport despre activitatea sa.

„Numai în ultima perioadă, Adunarea Populară a invitat de opt ori membrii Comitetului Executiv la raport, dintre care numai două solicitări au fost parțial satisfăcute. În acest sens, există toate motivele pentru a afirma că Irina Vlah și subordonații ei au cheltuit după bunul lor plac circa 2,5 mlrd. lei (mijloacele bugetare ale regiunii în perioada guvernării Irinei Vlah), în cea mai mare parte încălcând legea”, a declarat deputatul.

Potrivit lui, în loc să se ocupe de conducere, Vlah promovează cultul personalității sale, deoarece elevii în autonomie primesc agende cu imaginea başcanului, tipărite din banii publici.

„La începutul anului, başcanul a distribuit în Găgăuzia 5 mii de fețe de masă cu inscripţia „Cu dragoste, din partea Irinei Vlah”. Dacă vom calcula că cea mai ieftină față de masă costă 300 de lei, atunci din buget au fost cheltuiţi 1,5 mil. de lei. Aceasta înseamnă utilizarea necorespunzătoare a banilor, lucru de care trebuie să se ocupe organele de investigare. Nou-născuților sunt distribuite tricouri cu imaginea Irinei Vlah, la fel şi Biblii cu autograful ei și multe altele, ceea ce este inacceptabil într-o societate sănătoasă”, a spus Corneliu Dudnic.

Deputatul a cerut Procuraturii Generale și CNA să inițieze un control al legalității faptelor menționate în sesizarea sa și să comunice rezultatele controlului.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 06.11.2018 04:32:52 Grigore
    Clar ca Dudnic vre sa vada dl Dudoglo viitorul bascan al Gagauziei.
  2. 06.11.2018 06:52:01 Faina
    Dl Dudnic are o 100 de procente dreptate...
  3. 11.11.2018 12:19:33 Fima
    Fie care sa fura daca sa vada ca este de unde...
  4. 11.11.2018 12:28:52 Lidia
    Dl Dudnic este democrat, clar ca el trebue sa critica pe Vlah, care sta impreuna cu Dodon si Greceanii Zinaida.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.