Reportaje

ŞAHIŞTII MOLDOVENI AU ÎNREGISTRAT CEA MAI BUNĂ PERFORMANŢĂ DIN ULTIMII ŞASE ANI

05 decembrie, 2018
ŞAHIŞTII MOLDOVENI AU ÎNREGISTRAT CEA MAI BUNĂ PERFORMANŢĂ DIN ULTIMII ŞASE ANI

Şahiştii moldoveni au înregistrat cea mai bună performanţă din ultimii şase ani, câștigând trei turnee internaționale, a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, secretarul general al Federaţiei de Şah din Moldova (FŞM), Valeriu Coadă.

El a menționat că un succes indubitabil a devenit după ce Andrei Macovei a cucerit primului loc în campionatul pe echipe al României, care a avut loc la Otopeni.

„Pentru prima dată în cariera sa, elevul școlii moldoveneşti de șah a obținut 2705 de puncte. Înainte de aceasta, Andrei a devenit campion al Moldovei și campion mondial în rândul tinerilor”, a spus mentorul.

Al doilea motiv de bucurie pentru conducerea FŞM a fost oferit de către antrenorul Centrului de Performanţă al Federaţiei, Dumitru Svetuşchin.

„În componenţa echipei „Politehnica Iaşi”, el a obţinut primul loc printre cele 10 echipe participante. Este vorba de Superliga României, unde au participat peste 100 de şahişti. Au fost echipe destul de puternice, mai ales din Transilvania”, a subliniat Coadă.

Dumitru Svetuşchin a recunoscut că de 15 ani joacă pentru echipa ţării vecine.

„A fost un campionat puternic, cu concurenţi destul de buni. Dar se simte deodată cum joacă un reprezentant al FŞM: o altă şcoală, moldovenească. Nu este mai bună sau mai rea, dar e vorba de un alt fel de stil al jucătorilor. De aceea şi suntem cunoscuţi”, a declarat el.

La olimpiada de şah în rândul juniorilor, care a avut loc în Turcia, locul întâi a obţinut un alt reprezentant al Moldovei, Ivan Schiţco, care a demonstrat un rezultat foarte bun, îndeplinind norma de maestru internaţional.

Potrivit lui Valeriu Coadă, la acest turneu reprezentativ au participat 47 de echipe, iar lideri au fost echipele asiatice.

„Primele locuri au fost ocupate de reprezentanți din Daghestanului (Rusia), India și China. Dar şi tinerii șahişti moldoveni au arătat un nivel performant de joc”, a spus el.

Secretarul general al Federaţiei a menţionat rolul important al activităţii Centrului de Performanţă al FŞM în atingerea succesului.

„Succesul vine şi ca urmare a atenției acordate Federației de actualul președinte Igor Dodon. Datorită atenției și susţinerii sale, șahiştii moldoveni înaintează ferm pe calea creșterii profesionalismului. Suntem extrem de recunoscători lui Igor Dodon pentru sprijinul acordat”, a spus el.

 

Comentarii [ 7 ] Adaugă

  1. 06.12.2018 05:25:49 Stanislav
    Este adavarat, ca rezultate sunt frumoase, bravo!
  2. 06.12.2018 05:29:05 David
    Noi toti putem sa mindrim cu victoriile care obtina Ivan Schitco, bravo Ivan!
  3. 06.12.2018 05:31:40 Victoria
    Vrem sa spune, mersi mult dl Choada, el face prea multe cheste bune in scoala de sah...multumit ce
  4. 06.12.2018 05:34:28 Serghei
    Pri Igore Dodone Federatia sahat Moldovi stala namnogo silinei i vesomee za predelami Moldovi, spasibo emu za eto i za interes detei k sahmatam.
  5. 06.12.2018 07:01:33 Nina
    Trebue sa premim hotarire pentru a preda sah in scili!
  6. 08.12.2018 09:53:43 Grigore
    In primul rind si statu trebue sa fie mai activ in privinta finantarii tinerii sahist.
  7. 09.12.2018 02:34:54 Morei
    Poate Ivan Schitco devine campionul lumii?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.