Reportaje

ONG: STATISTICA REALĂ PRIVIND AUTISMUL DEPĂŞEŞTE CU MULT DATELE OFICIALE

21 decembrie, 2018
ONG: STATISTICA REALĂ PRIVIND AUTISMUL DEPĂŞEŞTE CU MULT DATELE OFICIALE

Statistica reală privind autismul şi alte tulburări genetice depăşeşte cu mult datele oficiale, susţin reprezentanţii organizaţilor neguvernamentale de profil, care intenţionează să prezinte un raport statistic alternativ.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenția INFOTAG, coordonatoarea Programului Național privind Sănătatea Mintală, președinta Asociației pentru susţinerea persoanelor cu probleme de sănătate mintală „SOMATO”, Jana Chihai, a menţionat că, potrivit datelor oficiale, în anul 2017, în Moldova au fost înregistrate 424 persoane cu autism, dar numărul real este de zeci de ori mai mare.

Potrivit ei, asociaţia va pregăti un raport care va cuprinde o analiză a legislației în domeniul sănătății și educației și recomandări privind schimbarea acesteia, precum şi va colecta statistici alternative.

„Am colectat deja date statistice privind autismul de la centrele comunitare de sănătate mintală. Cea de-a doua sursă de informare sunt organizațiile nonguvernamentale specializate și asociațiile părinților care oferă servicii pentru copiii cu autism”, a spus psihiatrul.

Reprezentanţii PNG-urilor de profil au remarcat că, din cauza datelor statistice insuficiente, problema autismului și a altor anomalii genetice nu a fost niciodată pe agenda Guvernului, fapt ce nu a permis rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilități.

Coordonatoarea Programului de dezvoltare a educației incluzive, reprezentanta Asociației „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”, Ina Cazac, a spus că familiile cu copii cu tulburări genetice se confruntă cu probleme serioase din cauza informării insuficiente, deoarece refuză adesea să efectueze examinarea medicale a copiilor lor din cauza fricii.

„Aceasta duce la faptul că copilul nu poate fi examinat în mod corespunzător și nici nu poate beneficia de asistența calificată necesară. Din acest motiv, părinţii pot scăpa momentul când copilul (la o vârstă fragedă) este cel mai receptiv la terapie”, crede ea.

Ina Cazac a remarcat nivelul redus de pregătire a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ din Republica Moldova în ceea ce privește lucru cu copiii cu dizabilități.

Raportul statistic alternativ este elaborat în cadrul proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburări de spectrul autist și alte tulburări genetice din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Proiectul este implementat de Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor din Moldova, în parteneriat cu organizația obştească „SOS AUTISM”.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 23.12.2018 01:55:51 Jorjic
    Din pacate noi nu avem politica si strategia statului pentru rezolvarea aceste probleme.n
  2. 23.12.2018 01:59:58 Vlada
    Jana Chihai are 100 de procente ce spune ea...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.