Reportaje

PROCESUL DE CREAŢIE LEGISLATIVĂ TREBUIE SĂ SE BAZEZE PE COMPETENȚĂ, CONSECVENŢĂ ȘI CUMSECĂDENIE – JURISTUL MIHAI CORJ

26 decembrie, 2018
PROCESUL DE CREAŢIE LEGISLATIVĂ TREBUIE SĂ SE BAZEZE PE COMPETENȚĂ, CONSECVENŢĂ ȘI CUMSECĂDENIE – JURISTUL MIHAI CORJ

Procesul de creaţie legislativă trebuie să se bazeze pe competență, consecvenţă și cumsecădenie, susţine doctorul în ştiinţe juridice, directorul Institutului de creaţie legislativă „Lexscripta”, Mihai Corj.

Miercuri, în carul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a menţionat că „în acest proces, mai mult ca în oricare altul, este importantă abordarea scrupuloasă, de care depinde calitatea viitoarelor legi și norme juridice, însă, din păcate, această poziție nu prea este actuală pentru realitățile Moldovei moderne, unde legile sunt adoptate la pachet, la procesul de întocmire a legilor sunt admise persoane care nu dețin competență suficientă, iar consecințele negative ale unei asemenea situaţii sunt simțite în primul rând de cetățeni”.

„Prin urmare, autoritățile trebuie să asculte opinia segmentelor competente ale societății, în special a experților, care încearcă să ajute instituțiile statului în îmbunătățirea și reformarea legislaţiei”, a spus el.

Juristul a subliniat că în acest scop a pregătit cartea „Fapte, nu vorbe! Competență, Consecvență și Cumsecădenie”, care a fost prezentată la Festivalul regional de carte Bookfest, desfășurat în perioada 2 septembrie – 24 decembrie în raioanele Fălești, Glodeni și Râșcani.

„Lucrarea conține peste 50 de recomandări referitoare la politica bugetară, fiscală și bancară, sistemul de învățământ, activitatea Curții Constituționale și Parlamentului. În special, se propune să fie examinată posibilitatea introducerii unui moratoriu asupra finanțării partidelor politice de la bugetul de stat, deoarece majoritatea acestor organizații s-au transformat din instituții democratice în societăți pe acțiuni, iar susţinerea lor suplimentară din contul contribuabililor provoacă nemulţumirea din partea cetățenilor. De asemenea, se subliniază că orice modificare a Codului fiscal trebuie să intre în vigoare peste cel puţin șase luni de la aprobarea amendamentelor, astfel încât societatea și, în primul rând, mediul de afaceri, să aibă timpul necesar pentru a se acomoda cu noile condiții”, a spus autorul cărții.

Potrivit lui, „cartea cuprinde şi recomandări privind legislația electorală, în special în ceea ce privește problema deputaților independenți, care au dreptul să candideze numai în circumscripțiile uninominale, ceea ce reprezintă o discriminare”.

„Legislația trebuie să se bazeze pe interesele cetățenilor și să acționeze în beneficiul lor. Autoritățile centrale și locale trebuie să asculte opinia societății civile, să-și consolideze eforturile pentru atingerea scopului: un trai decent în republică”, a conchis Mihai Corj.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 27.12.2018 09:18:12 Liviu
    Dl Corj spune despre cheste care lumea nu intelege de lloc.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.