Reportaje

AVOCAŢII LUI GHEORGHE PETIC SUSŢIN CĂ VIAŢA ACESTUIA ESTE ÎN PERICOL

16 ianuarie, 2019
AVOCAŢII LUI GHEORGHE PETIC SUSŢIN CĂ VIAŢA ACESTUIA ESTE ÎN PERICOL

Viața și sănătatea fostului poliţist de frontieră, Gheorghe Petic, acuzat de viol, se află în pericol din cauza presiunii fizice la care este supus în instituţia penitenciară. Această declaraţie au făcut-o avocații săi, Angela Istrati și Andrian Cojocaru, miercuri, la o conferință de presă la agenția INFOTAG.

„Metodele de presiune psihologică aplicate anterior în privinţa lui Gheorghe Petic nu au avut efectul scontat, de aceea acum el este supus presiunii fizice”, consideră Angela Istrati.

Potrivit ei, în unele cazuri, persoanele acuzate de omor nu sunt ținute într-o instituție penitenciară pe perioada anchetei, în timp ce lui Petic, care este acuzat în baza unui articol mai puţin grav, instanța refuză să-i modifice măsura preventivă.

„Cererile noastre de schimbare a măsurii preventive în arest la domiciliu, eliberarea pe cauțiune și garanția personală sunt respinse. Acum ne pregătim să depunem o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind arestarea ilegală”, a spus avocata.

Ea susţine că procesul judiciar are lor prea repede, şedinţele se desfăşoară zilnic, nu se ţine cont că avocaţii sunt ocupaţi şi nici de dificultățile întâlnite de inculpat din cauza aducerii lui permanente în instanța de judecată.

„Gheorghe Petic este adus flămând în zilele şedinţelor de judecată. El se află într-o stare gravă. Pentru el de două ori a fost chemată ambulanţa la judecătoria Bălţi şi o dată la judecătoria Orhei, iar aseară ambulanţa a fost solicitată la penitenciarul din Rezina. Instanţele judecătoreşti nu au reacţionat la cererile apărării privind transportarea lui Petic la spital pentru examinare, în ciuda faptului că penitenciarul nu are specialistul necesar”, a spus Istrati.

Ea a remarcat că în dimineața zilei de ieri, Autoritatea Națională de Integritate i-a eliberat lui Petic certificatul de integritate, care îi permite să candideze pentru funcţia de deputat.

„El a fost scos în secret din penitenciar și adus la Chișinău. A fost ținut într-o mașină în curtea de lângă instituţie, iar un angajat al acesteia i-a transmis certificatul în mașina de poliție în care a fost transportat Gheorghe. Atrag atenția asupra faptului că, printr-o hotărâre judecătorească, Gheorghe trebuia să fie adus (la Autoritatea Națională) în perioada 15-18 ianuarie între orele 13.00-15.00. De asemenea, el nu a fost informat despre locul unde este dus, în pofida rugăminţilor”, a spus avocata.

Avocatul Andrian Cojocaru consideră că a fost încălcat şi dreptul clientului său la un proces echitabil, deoarece în timpul arestării și procesului judiciar au fost comise mai multe încălcări.

„La primele 16 şedinţe la judecătoria Orhei a lipsit partea vătămată, chiar dacă apărarea a subliniat ilegalitatea ședințelor ulterioare în absența acesteia. Victima a venit la şedinţă abia pe 10 decembrie, însoţită de persoane în civil, care ar putea fi ofițeri de poliție”, a spus el.

INFOTAG precizează: Gheorghe Petic a devenit cunoscut după ce în vara anului 2018 a dezvăluit o schemă de contrabandă cu țigări la frontiera moldo-română. Potrivit lui, în contrabandă sunt implicați oficialii de rang înalt din Moldova. Ulterior el a fost reținut pentru viol. Petic este, de asemenea, președintele organizației teritoriale a partidului de opoziție Platforma Demnitate și Adevăr.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 17.01.2019 10:20:33 Stanislav
    Evident, ca dl Petic nevinovat.
  2. 21.01.2019 05:27:46 Anatolie
    Totul este atit de complicat ca nici nu stii cum este real si unde este adavarul.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.