Reportaje

COMPANIA „MEZGUSTCOM”: ACŢIUNILE ILEGALE ALE ANGAJAŢILOR DIRECȚIEI MUNICIPALE ANSA CHIŞINĂU AU DUS LA PIERDERI DE PESTE 11 MIL. LEI

29 ianuarie, 2019
COMPANIA „MEZGUSTCOM”: ACŢIUNILE ILEGALE ALE ANGAJAŢILOR DIRECȚIEI MUNICIPALE ANSA CHIŞINĂU AU DUS LA PIERDERI DE PESTE 11 MIL. LEI

Reprezentanţii companiei „MezGustCom”, care se ocupă de prelucrarea şi producerea produselor din carne din 2009, atrag atenţia societăţii la „acţiunile ilegale ale angajaţilor Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor (DMSA) Chișinău, care au dus la pierderi de peste 11 mil. lei”.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, directorul „MezGustCom”, Iurie Golovco, a menţionat că probleme au început odată cu numirea lui Eugen Straistă în funcţia de medic veterinar şef la direcţia primăriei, care în 2010 „a început o campanie de teroare administrativă împotriva firmei”.

„Straistă a introdus practica de numire forţată a reprezentanţilor DMSA în funcţii de veterinari la întreprinderi. Activitatea principală a acestor persoane, care nici nu vin la întreprindere, constă în luarea de mită în termenul stabilit. Această practică se referea şi la „MezGustCom”. Întreprinderea a continuat să activeze până când, în decembrie 2016, la întreprindere au venit şeful DSMA, Roman Vengher, şi Eugen Straistă cu un control inopinat, fără a prezenta actele ce permit efectuarea procedurii de control. După control, ei au plecat fără a face vreo remarcă sau observaţie”, a spus omul de afaceri.

Potrivit lui, la 12 ianuarie 2017, „MezGustCom” a fost notificată despre suspendarea temporară a licenței veterinare, încetarea livrărilor de produse către distribuitori și suspendarea posibilității ca firma să primească carne”.

„De fapt, era vorba despre încetarea completă a activității companiei. Deși, potrivit legislaţiei, în timpul controlului, organele de supraveghere nu au dreptul să întreprindă acţiuni ce pot afecta activitatea întreprinderii, inclusiv suspendarea licenţei sale. La 26 iunie 2017, compania a fost deconectată de la energia electrică, astfel că ceea ce a dus la stricarea producţia din frigider s-a stricat, ceea ce a provocat un miros puternic, scurgeri și formarea unor grămezi de viermi sub frigider. Conform regulilor, produsele trebuie să fie nimicite cât mai curând posibil. Dar din cauza conflictului de interese și a neglijenței angajaților DMSA Chișinău, produsele stricate se află şi astăzi în frigiderul respectiv, fapt ce prezintă un pericol iminent pentru mediul înconjurător și viața și sănătatea oamenilor”, a spus antreprenorul.

Juristul Andrei Cojocari a menţionat că „autorităţile apără businessul mare, lichidând întreprinderile mici şi mijlocii: dacă în 2009 la Chişinău activau circa 22 de întreprinderi  mici şi mijlocii de prelucrare a cărnii, în prezent numărul acestora este de până la 50”.

„Până în 2010, „MezGustCom” activa eficient, asigura 17 persoane cu locuri de muncă, achita regulat impozitele şi înregistra un venit de cel puţin 5 mil. lei anual. Dar din cauza acţiunilor ilegale ale angajaţilor DMSA, întreprinderile mici şi mijlocii sunt nevoite să-şi sisteze activitatea din diferite motive inventate”, a spus juristul.

 

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 30.01.2019 01:53:32 Grigore
    Odin iz primerov mahrovoi corruptii v Moldove...
  2. 31.01.2019 02:10:56 Vica
    Dapa doi ani acum nimeni nu stie cine sunt vinovat.
  3. 01.02.2019 10:05:33 Veronica
    Ih mojno tolico pojaleti i vse!!!
  4. 01.02.2019 10:09:05 Macluha Maclai
    Coruptia in Moldova sa floreste!!!
  5. 01.02.2019 06:33:07 Liza
    Patanii nu a platit mita si acum au ce au - perderi si pagube morale.
  6. 01.02.2019 06:41:11 Marfa
    Pentru Rogop asa fel de mici intreprenzatori numai incurca sa face business...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.