Reportaje

PE LISTELE DE PARTID, ÎN PARLAMENTUL MOLDOVEI VOR ACCEDE PSRM, PDM ŞI BLOCUL ACUM…

29 ianuarie, 2019
PE LISTELE DE PARTID, ÎN PARLAMENTUL MOLDOVEI VOR ACCEDE PSRM, PDM ŞI BLOCUL ACUM…

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, atunci pe listele de partid în organul legislativ ar accede Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Democrat (PDM) şi blocul electoral ACUM, format din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (DA).

Potrivit sondajului de opinie prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM), pentru PSRM ar vota 40,5% din respondenţi, pentru PDM – 15,9%, pentru ACUM – 15,7%.

Celelalte partide nu ar depăşi pragul electoral de 6%. Astfel, Partidul Şor ar obţine 3,6%, Partidul Comuniştilor – 2,9%, „Partidul Nostru” (PN) – 2,3%, alte partide ar obţine în total 1,4%. În acelaşi timp, 11,7% din respondenţi nu au decis pe cine să aleagă, iar 5,9% au spus că nu vor merge la vot.

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, pentru PSRM sunt gata să voteze 49,2% dintre respondenţi, pentru PDM – 19,3%, pentru ACUM – 19,1%.

Pe lista închisă, topul încrederii este condus în continuare de preşedintele Igor Dodon cu 51,7%. Acesta este urmat de prim-ministrul Pavel Filip – 27,9%, preşedinta PAS, Maia Sandu – 26,7%, preşedinta PSRM, Zinaida Greceanîi – 24,6%, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc – 23,2%, liderul Platformei DA, Andrei Năstase – 20,4%, liderul PCRM, Vladimir Voronin – 17,4%., primarul oraşului Orhei, Ilan Şor – 14,4%, consilierul municipal din Chişinău din partea PSRM, Ion Ceban – 13,1%, preşedintele PN, Renato Usatîi – 10,7%. Clasamentul încrederii celorlalţi politicieni, inclusiv al speakerului Andrian Candu, este mai mic de 10%.

Alta e situaţia atunci când respondenții au fost rugaţi să numească politicienii în care au încredere. Astfel, în preşedintele Dodon au încredere 32,3% din respondenţi, în Filip – 6,6%, Sandu – 4,9%, Greceanîi – 4,7%, Plahotniuc – 4,4%, Năstase – 4,2%. Alţi 23,7% au declarat că nu au încredere în nici un politician, iar 11,2% nu au răspuns la întrebare.

Sondajul a fost efectuat la comanda Filialei din Chişinău a Institutului internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor-membre CSI. Sondajul a fost realizat în perioada 4-19 ianuarie pe un eşantion de 1179 de persoane din 81 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.


…MAJORITATEA CETĂŢENILOR MOLDOVEI SPRIJINĂ IDEEA REDUCERII NUMĂRULUI DE DEPUTAŢI…

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc referendumul privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61, atunci 67,2% din alegători ar susţine această idee, 23,5% ar fi împotrivă, iar 9,3% nu ştiu. Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Sondajul arată că 65,6% dintre alegători susțin ideea introducerii mecanismului de revocare a mandatului de deputat, 22,7% sunt împotrivă și 11,7% se abțin să răspundă. De asemenea, 73,9% dintre respondenți au declarat că trebuie desfăşurat un referendum privind anularea imunității de deputat, iar 74,6% consideră că deputaţii trebuie să-şi depună mandatul dacă părăsesc fracțiunea partidului în baza căruia au fost aleși în Parlament.

Potrivit președintelui ASDM, Victor Mocanu, nivelul înalt de susținere a ideii de reducere a numărului deputaților se explică prin faptul că o parte semnificativă a populației este dezamăgită de activitatea organului legislativ.

„Unii consideră că avem prea mulți deputați, iar pentru activitatea parlamentului se cheltuiesc prea mulți bani. Aici nu e vorba atât de populism pe cât de specificul problemei. Dacă întrebi o persoană dacă are nevoie de Guvern, el va răspunde negativ, deși oamenii înțeleg că țara nu poate exista fără Guvern și Parlament”, a explicat el.

Mocanu a subliniat că experții, spre deosebire de cetățenii simpli, sunt de altă opinie, în special referitor la retragerea mandatului de deputat, deoarece acesta poate fi un instrument de presiune asupra opoziției.

Sondajul a fost efectuat la comanda Filialei din Chişinău a Institutului internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor-membre CSI. Sondajul a fost realizat în perioada 4-19 ianuarie pe un eşantion de 1179 de persoane din 81 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.


…MAJORITATEA CETĂŢENILOR MOLDOVEI SUNT ÎMPOTRIVA ADERĂRII LA NATO

Majoritatea cetăţenilor Moldovei sunt împotriva aderării la NATO. Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc referendumul privind aderarea la NATO, doar 23,2% din respondenţi ar fi „pentru”, iar 58,6% - „împotrivă”. În acelaşi timp, 7,5% din respondenţi nu ar participa la vot, 5,9% nu ştiu ce înseamnă NATO, iar 4,8% nu au răspuns la întrebare.

Numărul celor care sprijină aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) şi la Uniunea Europeană (UE) este aproape la fel, deoarece diferenţa se încadrează în limitele marjei de eroare. Pentru aderarea Moldovei la UEEA pledează 42,5%, pentru aderarea la UE – 40,3%. Alţi 4,6% din respondenți nu ar alege nicio uniune, 6,9% nu ar vota la acest referendum, iar 5,7% nu au răspuns la întrebare.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-19 ianuarie pe un eşantion de 1179 de persoane din 81 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 30.01.2019 01:52:52 Horia
    Cam asa si este situatia in societatea noastra.
  2. 30.01.2019 01:56:30 Fima
    Clar ca socialistii nu pot sa prelua puterea singuri, PDM sa ajuta pe dl; Dodon.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.