Reportaje

ACTIVIST UCRAINEAN: CANDIDAŢII TREBUIE SĂ FIE TRAŞI LA RĂSPUNDERE PENALĂ PENTRU PROMISIUNILE NEÎNDEPLINITE

19 martie, 2019
ACTIVIST UCRAINEAN: CANDIDAŢII TREBUIE SĂ FIE TRAŞI LA RĂSPUNDERE PENALĂ PENTRU PROMISIUNILE NEÎNDEPLINITE

Activistul ucrainean Nikolai Cojuşko consideră că în Constituţiile Ucrainei şi Moldovei trebuie introdusă o prevedere privind răspunderea penală pentru promisiunile electorale neîndeplinite.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a amintit că Moldova a trecut deja prin ciclul electoral sub forma alegerilor parlamentare, iar ucrainenii urmează să-şi aleagă președintele pe 31 martie, în care se pun mari speranțe.

„Ucrainenii așteaptă schimbări în economie, în sfera socială, în relațiile internaționale, reducerea tarifelor și creșterea salariilor şi pensiilor, precum și alte beneficii sociale”, a spus Cojuşko.

Potrivit lui, sondajele de opinie publică arată că lider în cursa prezidențială este showmanul Vladimir Zelensky, pentru care aproximativ 35% din alegători sunt gata să voteze. Acesta este urmat de actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroşenko – 18,9%, precum și de fostul prim-ministru Iulia Timoșenko – 17,5%.

Activistul a remarcat că, la toamnă, în Ucraina vor avea loc alegeri parlamentare, de aceea cetățenii ucraineni se uită la Moldova, unde a fost deja ales noul Parlament, cu speranța de a vedea schimbările pozitive care pot apărea şi în Ucraina.

Întrebat de jurnaliști despre atitudinea candidaților la președinție faţă de problema studiului în limba maternă pentru etnicii români și moldoveni care locuiesc compact în regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, el a spus că programele electorale ale principalilor candidați prevăd stabilirea relațiilor de prietenie cu vecinii.

Cojuşko a subliniat că în Ucraina nu poate fi decât o singură limbă de stat, însă problema studiilor în limba maternă poate fi transmisă administrațiilor regionale cu introducerea modificărilor corespunzătoare în legislație de către Rada Supremă.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 20.03.2019 12:28:16 Nicolae
    Ce anume ei cauta la noi in Moldova?
  2. 20.03.2019 12:31:03 Sara
    Srazu vidno cito oni ne hoteat Boico i Zelenscogo...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.