Reportaje

SONDAJ: BAŞCANUL IRINA VLAH AR PUTEA CÂŞTIGA ALEGERILE ŞEFULUI AUTONOMIEI DIN PRIMUL TUR

21 martie, 2019
SONDAJ: BAŞCANUL IRINA VLAH AR PUTEA CÂŞTIGA ALEGERILE ŞEFULUI AUTONOMIEI DIN PRIMUL TUR

Dacă duminica viitoare în Găgăuzia ar avea loc alegerile şefului autonomiei, acestea ar putea fi câştigate din primul tur de actualul başcan Irina Vlah. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Potrivit sondajului, deşi campania electorală nu a fost lansată oficial și nimeni încă nu şi-a prezentat platforme electorale, pe Irina Vlah sunt gata să o susțină 50,9% dintre respondenți, pe fostul deputat al Partidului Democrat, Nicolai Dudoglo – 5,3%, pe primarul municipiului Comrat, Serghei Anastatov – 3,8%, pe președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîssa – 2,6%, pe deputatul Partidului Socialiștilor, Fiodor Gagauz – 1,5%. Aproximativ 29% dintre respondenți au declarat că nu știu pentru cine să voteze.

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, pentru Vlah sunt gata să voteze 71,9% dintre respondenţi, pentru Dudoglo – 7,5%, Anastasov – 5,4%, Kîssa – 3,7%, Gagauz – 2,1%.

Ratingul ridicat al Irinei Vlah poate fi explicat prin faptul că majoritatea respondenților apreciază pozitiv activitatea sa în funcţia de bașcan în ultimii patru ani. Astfel, 65,9% dintre respondenți au apreciat activitatea drept „foarte bună” și „bună”, 23,3% au calificat-o drept „neutră” și 6,9% au evaluat-o negativ.

Jumătate dintre respondenți consideră că următorul başcan va trebui să ridice nivelul de trai în autonomie, 35% - să se lupte cu șomajul, 29,5% - să dezvolte economia regiunii, 20,2% - să stopeze migrația, 18% - să dezvolte asistenţa medicală.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-19 martie pe un eşantion de 1029 de persoane din 22 de localităţi din UTA Găgăuzia. Marja de eroare este de 2,6%.

 

SONDAJ: MAJORITATEA LOCUITORILOR GĂGĂUZIEI CONSIDERĂ CĂ ÎN PERIOADA CONDUCERII IRINEI VLAH VIAŢA ÎN AUTONOMIE S-A ÎMBUNĂTĂŢIT

Majoritatea locuitorilor Găgăuziei consideră că în ultimii patru ani viaţa în autonomie s-a îmbunătăţit. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Aproape 16% cred că viața a devenit mult mai bună, 46,9% susţin că a devenit mai bună, 24,6% afirmă că situaţia nu s-a schimbat, 5,4% consideră că este mai rău, 4,3% cred că e foarte rău.

Sociologul Andrei Dumbrăveanu a remarcat că, în comparație cu datele pentru Republica Moldova, locuitorii autonomiei sunt mult mai optimişti (în sondajele anterioare ale ASDM se menţiona că majoritatea cetăţenilor RM evaluează negativ schimbările în țară – „I.”).

În opinia a 37,3% dintre respondenți, activitatea bașcanului Irina Vlah a permis atingerea unor rezultate pozitive în dezvoltarea infrastructurii sociale, 25,4% - în sfera culturală și socială, 21,8% - în activitatea economică. De asemenea, 19,5% dintre cetățenii chestionaţi apreciază pozitiv amabilitatea bașcanului, 15,5% - grija faţă de locuitorii Găgăuziei, 11,4% - îmbunătățirea iluminatului stradal, 11,2% - susţinerea tinerilor, 10,5% - rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu apă.

„Dacă analizăm aceste aspecte pozitive, putem constata că acestea sunt, în cea mai mare parte, rezultatul implementării unor proiecte de importanță socială, culturală și economică, susținute de Turcia, Uniunea Europeană, România și Rusia. Însă în discuțiile cu respondenții, am constatat că prioritate se acordă acțiunilor Rusiei, deoarece această ţară este foarte populară în Găgăuzia și face investiţii directe în autonomie”, a spus sociologul.

Printre aspectele negative ale activităţii bașcanului, 27,1% dintre respondenți au remarcat nivelul de trai scăzut în autonomie, 16,5% - lipsa dărilor de seamă în faţa poporului, 16,3% - glodul de pe străzi și gunoiul, 15,2% - drumurile proaste, 12,7 % - medicina slabă, 11,9% - eficiența scăzută a luptei împotriva corupției, 11,6% - străzi neamenajate, 11% - lipsa investițiilor.

Experții au remarcat că pe oameni nu prea îi interesează dacă bașcanul are împuternicirea de a satisface cerințele cetățenilor (reducerea tarifelor și creșterea salariilor), ci doar ca problemele lor să fie rezolvate.

Aproximativ 66% dintre locuitorii autonomiei consideră că șeful autonomiei joacă un rol important în rezolvarea problemelor cetățenilor, 19,7% - joacă un rol pasiv, deoarece mai mult vorbește decât face, 5,6% - nu joacă nici un rol.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-19 martie pe un eşantion de 1029 de persoane din 22 de localităţi din UTA Găgăuzia. Marja de eroare este de 2,6%.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 22.03.2019 09:07:43 Marin
    Asta era clar si fara opinia publica...
  2. 25.03.2019 01:16:35 Boris
    Ei tin cu Dodon, de aceia ei socot ca Vlah chistiga in primul tur.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.