Reportaje

UN JURNALIST ARMEAN CONSIDERĂ CĂ A FOST EXPULZAT ILEGAL DIN UCRAINA PRIN ACŢIUNILE SERVICIULUI DE SECURITATE

05 aprilie, 2019
UN JURNALIST ARMEAN CONSIDERĂ CĂ A FOST EXPULZAT ILEGAL DIN UCRAINA PRIN ACŢIUNILE SERVICIULUI DE SECURITATE

Jurnalistul armean și activistul pentru drepturile omului Vahan Martirosian, consideră că a fost expulzat ilegal din regiunea Doneţk prin intermediul acțiunilor Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, el a spus că cel mai probabil motiv al expulzării sale este activitatea sa jurnalistică în Ucraina de Est pentru o serie de publicații străine.

Potrivit lui, înainte de a fi deportat, el a fost prins şi ţinut de către ofițerii SBU în apartamente private la sfârșitul anului 2018.

„Acolo m-au bătut, eu şi familia mea am fost amenințaţi. Apoi, pentru a scăpa de mine, pe 15 martie 2019, m-au dus la frontiera cu Transnistria și noaptea am fost practic aruncat în această regiune, fără documente și fără telefon mobil. Cei de la SBU presupuneau că în Transnistria voi fi arestat și extrădat Rusiei, dar au greșit. O oră mai târziu am ajuns la Chișinău și sunt recunoscător atât instituțiile de stat ale Moldovei, cât și apărătorilor internaționali ai drepturilor omului pentru ajutorul acordat. În pofida amenințărilor SBU, deja la 25 martie, în capitala Moldovei a venit familia mea”, a spus jurnalistul, menționând că, fiind cetățean al Armeniei, a încercat de două ori să obțină statut de refugiat politic în Ucraina.

Vahan Martirosian a remarcat că cazul arestării și detenției sale ilegale este menționat în paragraful 49 din Raportul privind Ucraina pentru 2018 al Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

„În Ucraina, pentru aceste infracțiuni au fost inițiate două cauze penale împotriva colaboratorilor SBU. Acestea sunt gestionate de Biroul de Stat pentru Investigații și Procuratura Generală a Ucrainei. Trebuie însă să înțelegem că SBU este astăzi în Ucraina o mașină de represiuni, de care se tem nu doar cetățenii simpli, ci și jurnaliștii. Nicio instituţie media din Ucraina nu a publicat nimic despre crimele împotriva mea și familiei mele. Deocamdată nu mă pot întoarce în țară. Sper că voi reuşi să-mi folosesc abilitățile de jurnalist și activist pentru drepturile omului în Moldova”, a spus el.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 09.04.2019 09:59:19 Eva
    Este ciudat treaba asta...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.