maib_esspreso

Reportaje

UN VETERAN AL MUNCII L-A ACUZAT PE CONSILIERUL PREŞEDINTELUI MOLDOVEI DE ESCROCHERIE

16 aprilie, 2019
UN VETERAN AL MUNCII L-A ACUZAT PE CONSILIERUL PREŞEDINTELUI MOLDOVEI DE ESCROCHERIE

Veteranul muncii Elena Lipcan îl îndeamnă pe Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, să-l demită pe consilierul său pentru relaţii interetnice, Serghei Mişin.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, ea a menţionat că în septembrie 2016 a încheiat cu Mişin un contract de prestare a serviciilor pentru protejarea intereselor sale în dosarul unei locuințe în proiectul de construcţie a unui complex rezidențial.

„El a primit o sumă suficientă sub formă de onorariu și s-a apucat de caz cu mare entuziasm. Era important să depunem o cerere la Judecătoria sectorului Botanica până la 1 decembrie 2016, când expira termenul garanțiilor financiare ale proprietarului companiei care nu a finisat construcția. Doi ani mai târziu, Mişin, în calitate de fiduciar al meu, mergea prin instanţe, iar mie îmi comunica ocazional la telefon cum merg lucrurile. Din spusele lui, totul era bine. Astfel,  judecătoria Botanica cică ar fi luat o decizie în favoarea noastră. Deja în ianuarie 2018, cazul a ajuns la ultima instanță, la Curtea Supremă de Justiție, dar mult timp nu a fost întors la judecătoria Botanica pentru a lua o decizie finală și pentru a intra în vigoare, ca să fie întocmită foaia executorie pentru a o transmite executorului judecătoresc. Atunci am simțit primele semnale de alarmă”, a recunoscut pensionara, afirmând că Mişin nu putea să-i prezinte copiile deciziilor celor trei instanțe.

Potrivit ei, „nu era nici măcar o copie a cererii de acţionare în judecată, care este documentul principal”.

„De două ori am stabilit o întâlnire cu executorul judecătoresc, dar acestea nu mai aveau loc, iar Mişin nu venea la întâlniri. În cele din urmă, m-am întâlnit cu executorul și mare mi-a fost uimirea când s-a constatat că el nu a primit niciun fel de documente de la avocat. La cancelariile Judecătoriei Botanica, Curţii de Apel Chișinău și CSJ mi s-a spus că nu au avut pe rol un asemenea caz. Iar magistratul de la Judecătoria Botanica a declarat că nu a întâlnit ceva de genul acesta de aproape cinci ani. Reiese că, timp de 2,5 ani, avocatul Mişin m-a mințit în faţă?!”, s-a indignat Elena Lipcan.

Potrivit ei, după ce a apelat la comisia de etică a Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM) cu privire la integritatea profesională a avocatului Mișin, în noiembrie 2018 el a fost lipsit de licenţa de avocat pe viață.

„Juriştii de la UAM au efectuat o investigație și, prin votul a 11 membri, au decis soarta lui Mişin. În aceeași perioadă, după plângerea mea, Centrul Național Antcorupție a pornit un dosar penal pentru escrocherie. Am fost foarte surprinsă când, în ianuarie 2019, Serghei Mişin a fost numit consilier al Președintelui Igor Dodon. Din februarie 2019, încerc să obţin audienţă la şeful statului, însă în zadar. Aș vrea să-l întreb pe președintele meu: „Cum un om fără conștiință și onoare a putut deveni consilierul dumneavoastră?”, a spus Lipcan, subliniind că ea a votat pentru candidatura lui Dodon la alegerile prezidențiale.

Președintele Congresului Comunităților Ruse, Valerii Climenco, a subliniat că organizația sa a fost singura formaţiune socială care a reacţionat la plângerea veteranului muncii.

„Din cauza lipsei de profesionalism a lui Mișin, Elena Lipcan a pierdut până la 100 mii de lei, bani pe care i-a economisit în anii de muncă. După expirarea termenului de garanţii, ea nu mai poate să se adreseze în instanță. În cadrul investigaţiei efectuate de Congres referitor la activitatea lui Mișin, s-a constatat că acesta nu este primul caz de acest fel în cariera sa. Până acum, el a scăpat basma curată. Sper că lipsirea de licență va fi primul pas pentru ca să nu mai apară în spațiul public, în condiţiile în care participa la emisiuni de televiziune şi îi învăţa pe concetăţeni cum să trăiască cinstit”, a declarat activistul, subliniind că deja astăzi la cancelaria șefului statului va fi înregistrată o cerere cu atașarea descrierii întregii istorii a veteranului muncii Elena Lipcan.


 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

 1. 17.04.2019 03:11:05 Lidia
  El sa face tot ce poate inpotriva moldovenii si romini in REPUBLICA MOLDOVA.
 2. 17.04.2019 03:21:10 Valeriu
  Klimenko uje streleaet po vorobiam...
 3. 17.04.2019 06:39:42 Macluha
  Valerii Climenco - juc eche tot...
 4. 19.04.2019 02:57:35 Zinovii
  Cto vibiral Klimenko i kogda ego uje pereizberut.

Adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.