Reportaje

LA CHIŞINĂU A ÎNCEPUT CEA DE-A IX-A EDIŢIE A FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „CLASSFEST”

07 mai, 2019
LA CHIŞINĂU A ÎNCEPUT CEA DE-A IX-A EDIŢIE A FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „CLASSFEST”

Studenți din 13 țări își prezintă creațiile în cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru şi Film „ClassFest”, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 7-12 mai.

Marţi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, directorul festivalului, Svetlana Târțău, a spus că evenimentul are ca scop mobilizarea tinerilor de diferite națiuni și culturi.

„Este un festival unic în Moldova, care contribuie la promovarea tinerilor cineaşti, încurajează schimbul de experiență și relaţiile profesionale între absolvenţii, profesorii, profesioniştii diferitor şcoli cinematografice din ţări occidentale şi orientale, dinamizând dezvoltarea procesului cinematografic din Republica Moldova, familiarizând publicul larg cu filmele realizate de generaţia tânără de cineaşti, promovând valorile artei contemporane şi dialogul intercultural”, a spus ea.

Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a menţionat că „accentul festivalului din acest an este pus pe acţiunea artistică”.

„ClassFest este o zonă liberă de schimb de idei şi experienţe. În acest context, tinerii şi viitorii cineaşti vor beneficia de o serie de evenimente speciale - masteclass-uri şi ateliere de creaţie, concentrate pe subiecte ce ţin de rolul regizorului în filmul documentar, scenariul filmului documentar, clişeele de percepţie a secvenţelor de montaj în relaţia spectator-film, modernizarea instruirii regizorilor de film prin metode inovaţionale şi pe găsirea şi filmarea secvenţei potrivite”, a spus el.

Potrivit lui, filmele incluse în programul „ClassFest” sunt lung şi scurt metraje, documentare, ficţiune, docu-fiction, comedie, dramă, melodramă, horror, mistică, animaţie, iar toate acestea reprezintă opere complexe, curajoase, inovatoare, răvăşitoare, cu o valoare artistică evidentă, abordând subiecte şi probleme relevante pentru comunităţi şi pentru societatea contemporană.

„Proiecţiile vor fi secundate de discuţii despre tema filmului, modul în care a fost realizat, alegerile, reacţiile şi deciziile personajelor, cu scopul de a-i stimula pe participanţi să-şi pună întrebări, să analizeze şi să dezbată”, a remarcat Andrei Chistol.

La festival vor participa studenţi din Belarus, Armenia, Kîrgîzstan, Ucraina, Kazahstan, România, Uzbekistan, Azerbaidjan, Germania, Italia și Moldova.

Ceremonia de deschidere a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film „ClassFest 2019” va avea loc la Teatrul „Geneza Art”. Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor desfăşura la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice, blocul I. Accesul la toate evenimentele este liber.

Festivalul „ClassFest 2019” este organizat de Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice cu susţinerea financiară a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 07.05.2019 06:30:46 Victor
    Schimb de opinii este important totdeauna.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.