Reportaje

UNIUNEA „DEVLET” A COLECTAT 15 MII DE SEMNĂTURI LA CEREREA PENTRU DEMISIA CEC A GĂGĂUZIEI

31 mai, 2019
UNIUNEA „DEVLET” A COLECTAT 15 MII DE SEMNĂTURI LA CEREREA PENTRU DEMISIA CEC A GĂGĂUZIEI

Activiștii uniunii popular-patriotice „Devlet” au colectat peste 15 mii de semnături ale locuitorilor Găgăuziei în sprijinul cererii de demisie imediată a componenţei actuale a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a autonomiei.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, președintele grupului de inițiativă, Vasile Neicovcen, a amintit că „Devlet” a fost constituit în decembrie 2018 de către 17 organizații obşteşti din Găgăuzia și reprezintă toate satele și orașele din autonomie.

„Unul dintre motivele principale pentru demisia CEC este faptul că, în noiembrie 2017, printr-o hotărâre a Adunării Populare a Găgăuziei (APG), a fost acordat vot de neîncredere din cauza erorilor și greșelilor admise în campania electorală pentru alegerile deputaților APG de legislatura a șasea. De exemplu, în satul Beşalma, în primul tur, pentru candidatul Nicolai Cucioglo au votat 800 din cei 1500 de locuitori cu drept de vot. Dar președintele comisiei locale „a uitat” să pună ștampila pe buletinele de vot. Și Cucioglo a mers în turul doi și a pierdut alegerile în faţa lui Gheorghe Diulgher, care convine başcanului Irina Vlah. Iar greşeala de calcul a specialiștilor CEC din Beşalma nu este singurul exemplu”, a menționat el.

Potrivit lui Neicovcen, atunci başcanul Irina Vlah a refuzat să semneze hotărârea APG și au început o serie de acţiuni în judecată.

„Astfel, din toamna anului 2017, componența actuală a CEC a autonomiei este ilegală. Dar Comisia desfăşoară o nouă campanie electorală. Și favoritul incontestabil este Irina Vlah, care vrea un al doilea mandat de başcan. CEC a schimbat în favoarea ei Registrul alegătorilor din Găgăuzia, reducând numărul lor de la 132 mii la 108 mii”, a spus activistul de opoziție găgăuz.

Potrivit acestuia, principalul criteriu a fost că alegătorii excluși din liste nu mai locuiesc pe teritoriul autonomiei de mai mult de un an.

„Dar Irina Vlah deja de peste 15 ani nu mai locuieşte în autonomie. Ea în fiecare seară pleacă din Găgăuzia la Chișinău. Tot de vreo 15 ani în autonomie nu locuieşte un alt candidat la funcţia de başcan, Ivan Burgudji. Interesant, ei tot sunt  excluşi din listă?”, s-a întrebat Neicovcen.

El consideră că întreaga campanie electorală „este ajustată” pentru un singur candidat – Irina Vlah.

„Chiar și ruda sa, Mihail Vlah, s-a retras din alegeri, după ce a înţeles că este inutil să opună rezistenţă resursei administrative a bașcanului, care s-a declarat drept „candidat independent” în alegeri. Ea este ajutată de administrația Comitetului Executiv, sediul electoral al ei este reprezentat în întregime de consilierii Președintelui Igor Dodon, care o susține pe Vlah, inclusiv cu ajutorul mass-media la nivel republican”, a spus Neicovcen.

El a calculat că, în cei 2,5 ani de activitate a APG, Irina Vlah nu a participat la ședințele acestuia de 14 ori.

„Ea se teme de întrebările tăioase ale deputaților. Ea preferă să comunice cu sine însăși. Astfel, la unul dintre posturile de televiziune din autonomie, ea a cumpărat 300 de minute de emisie și într-o emisiune vorbește fără a avea dezbateri cu alți candidați. Aceasta cu siguranță nu este o discuție, ci propagandă și autopublicitate. Găgăuzia a fost practic inundată cu panouri cu imaginea Irinei Vlah”, s-a indignat activistul.

El a subliniat că uniunea „Devlet” nu se teme de alegeri.

„Majoritatea membrilor care au format „Devlet” au o mare experiență în desfășurarea campaniilor de diferite niveluri. Dar noi dorim o concurență loială și suntem împotriva dominării autonomiei de către autoritățile de la Chișinău. Aceşti găgăuzi nu trăiesc cu interesele regiuni, nu cunosc nevoile locuitorilor din autonomie, ci pot doar să raporteze despre nişte realizări imaginare”, a spus Neicovcen.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, CEC a regiunii a înregistrat trei candidați la funcţia de bașcan – Irina Vlah, Ivan Burgudji şi Serghei Cimpoeş. Alte trei persoane urmau să depună cele 1500 de semnături colectate în susţinerea lor până la 30 mai, cu 30 de zile înainte de alegeri.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 31.05.2019 04:41:43 David
    Dl Neicovcen are 100 de procente dreptate.
  2. 31.05.2019 04:43:21 Malai
    Poate gagauzului Neicovcen si are dreptate, da acolo chistiga dna Vlah, asta este evident pentru toti!!!
  3. 31.05.2019 06:09:42 Galina
    Cina a dat voe ca Devlet este registrat?
  4. 31.05.2019 06:12:42 David
    Eti lidi vse drujbani Dudoglo, poetomu easno cito oni budut protiv Vlah, cotoraea dlea gagauzov vse - i segodnea i zavtra.
  5. 01.06.2019 11:27:08 Valentina
    Prosto dempcrati ne na teh staveat v Gagauzii.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.