Reportaje

PREŞEDINTELE INSTITUTULUI DE CREAȚIE LEGISLATIVĂ ÎNDEAMNĂ „TOATE PĂRŢILE CONFLICTULUI POLITIC LA DIALOG PENTRU A EVITA ESCALADAREA SITUAŢIEI”

12 iunie, 2019
PREŞEDINTELE INSTITUTULUI DE CREAȚIE LEGISLATIVĂ ÎNDEAMNĂ „TOATE PĂRŢILE CONFLICTULUI POLITIC LA DIALOG PENTRU A EVITA ESCALADAREA SITUAŢIEI”

Preşedintele Institutului de Creație Legislativă „Lex Scripta”, Mihai Corj, îndeamnă „toate părţile conflictului politic la dialog pentru a evita escaladarea situaţiei”.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a menţionat că „partidele trebuie să aibă o abordare responsabilă față de situația actuală, să nu treacă la nihilismul politic și să nu admită împărțirea republicii în două tabere”.

„Sursa crizei a fost hotărârea Curții Constituționale, care a indicat că termenul limită pentru posibila formare a majorității parlamentare este 7 iunie. Cu toate acestea, în Legea Supremă este indicat absolut clar termenul de trei luni, iar fiecare lună are un număr diferit de zile. Prin urmare, data de 9 iunie, place acest lucru sau nu, este data legală care permite inițierea procedurii corespunzătoare. Deși, judecând după logica formală, ar trebui indicată data de 21 iunie – trei luni de la prima şedinţă a Parlamentului și, respectiv, de la apariția posibilităţii ca deputații să discute formarea unei majorități parlamentare”, a spus juristul.

Potrivit lui, „în țară activează două guverne, însă unul dintre ele de facto nu poate să purceadă la îndeplinirea obligaţiilor, de aceea este nevoie de dialog pentru depăşirea pașnică a situației”.

„În această situație, este încă imposibil să ignorăm o parte semnificativă a deputaților (40 de reprezentanți ai PDM, ai Partidului Şor și trei deputaţi independenți – „I.”) care nu participă la ședințele Legislativului. Indiferent de atitudinea față de ei, aceştia trebuie să fie prezenți în Parlament pentru a discuta situația”, a spus Corj.

El a menţionat că „în negocierile dintre părți este necesar un mediator, care poate deveni un reprezentant al societății civile cu o vastă experiență în domeniul dreptului”. Corj s-a arătat dispus să-şi asume acest rol, în caz de necesitate.

„Trebuie găsită o cale pașnică de ieșire din criză, pentru ca situația din Moldova să revină la făgaşul normal. Nimeni nu poate conta pe aflarea veșnică la putere, aceasta se schimbă. De aceea este nevoie de dialog pentru a găsi o soluție politică”, a spus expertul.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 13.06.2019 04:02:17 Alexandru
    Dl Corj are dreptate, asa si este.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.