Reportaje

PARTIDUL „BUGEAC” INTENŢIONEAZĂ SĂ APERE INTERESELE MINORITĂŢILOR NAŢIONALE ALE MOLDOVEI

18 iunie, 2019
PARTIDUL „BUGEAC” INTENŢIONEAZĂ SĂ APERE INTERESELE MINORITĂŢILOR NAŢIONALE ALE MOLDOVEI

Partidul popular găgăuz-bulgar „Bugeac” şi-a pus drept sarcină să obţină participarea minorităţilor naţionale din Moldova la conducerea statului prin participarea în activitatea puterilor legislativă şi executivă.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, membrii comitetului organizatoric pentru constituirea partidului au spus că la această acţiune i-a determinat „situația instabilă din Republica Moldova”, precum și „neîncrederea cetățenilor față de politicieni și partidele politice”.

„Nu ascundem că vom lupta pentru putere, pentru a reprezenta 40% din populația Moldovei, care nu este o națiune titulară. Din păcate, astăzi, această populație practic nu are reprezentanți în organele centrale ale puterii legislative și executive a RM”, a declarat membrul comitetului organizatoric, Igor Ianac, care consideră că în structurile guvernamentale trebuie să fie reprezentate toate grupurile etnice.

„Formaţiunea politică pe care vrem să o creăm reprezintă un partid popular și republican, care pledează pentru egalitate, libertate și dreptate. Va fi un partid creat pentru popor. Acesta va servi poporului și va trăi împreună cu poporul său”, au menționat membrii comitetului organizatoric, precizând că congresul de constituire a Partidului „Bugeac” a avut loc la Comrat pe 15 iunie.

Programul partidului prevede că acesta va construi un stat de drept social, dezvoltând și susţinând protecția socială a cetățenilor Republicii Moldova cu ajutorul unei economii sociale bazate pe siguranța mediului.

„Din păcate, multe decizii luate astăzi în țară nu corespund intereselor naționale ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, a spus Ianac, subliniind că „Bugeac” pledează pentru independența, suveranitatea şi integritatea teritorială a RM.

Potrivit lui, una dintre sarcinile partidului este apărarea zilnică a intereselor minorităților naționale – a găgăuzilor, bulgarilor, ucrainenilor, rușilor, romilor și ale altor grupuri etnice.

Participanții la conferința de presă au recunoscut că nu se așteaptă ca oponenţii lor să-i înţeleagă referitor la oportunitatea și necesitatea înființării Partidului „Bugeac”.

„Nu excludem, de exemplu, acuzații de separatism, dar nu ascundem că urmărim scopul de a ne proteja interesele naționale și că vom lupta pentru aceasta”, au remarcat ei.

Membrul comitetului organizatoric, Vasile Gaidarji, a spus că partidele existente în Moldova „folosesc în sensul direct al cuvântului alegătorii minorităților naționale”.

„Luând voturile noastre în alegeri, ei uită apoi de noi”, a spus el, reamintind despre statutul special al centrului cultural bulgar în baza raionului Taraclia, unde locuiesc compact bulgarii moldoveni.

Potrivit lui, Legea privind statutul a fost adoptată în prima lectură, iar apoi au uitat de ea și nimeni nu mai revine la ea.

„Având în vedere faptul că în ţară sunt peste 200 mii de găgăuzi și bulgari adulţi, Partidul „Bugeac” va putea avea șapte sau opt deputați în Parlament. Ei vor apăra interesele tuturor grupurilor etnice care trăiesc în Moldova”, a spus Gaidarji, subliniind că formaţiunea va fi susţinută de găgăuzii și bulgarii care locuiesc și lucrează în Turcia, Bulgaria și Rusia.

„Pledăm pentru unitatea popoarelor și etniilor din țara noastră, precum și pentru apărarea intereselor naționale ale Republicii Moldova”, subliniază fondatorii Partidului Popular Găgăuz-Bulgar „Bugeac”, care se pregătesc să prezinte la Ministerul Justiției documentele pentru înregistrare.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 18.06.2019 06:40:06 Stanislav
    Evident, ca ei sunt viitorii separatisti...
  2. 18.06.2019 06:43:52 Liviu
    Vedeti cum dulce ei povestesc despre prietenie cu Turcia, Bulgaria si Rusia, si nici un cuvint bun in adresa fratilor nostrii - romini. Am impresie ca Moldova nu are nevoe in asa fel de partide.
  3. 18.06.2019 06:48:49 Fima
    Dl Igor are harizma bune, el deja pozitioneaza ca un mare leder de partid!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.