Reportaje

UN EXPERT CONSIDERĂ CĂ „SISTEMUL ELECTORAL PROPORŢIONAL CU LISTE DESCHISE ESTE SOLUŢIA OPTIMĂ PENTRU MOLDOVA”

12 iulie, 2019
UN EXPERT CONSIDERĂ CĂ „SISTEMUL ELECTORAL PROPORŢIONAL CU LISTE DESCHISE ESTE SOLUŢIA OPTIMĂ PENTRU MOLDOVA”

Sistemul electoral proporţional cu liste deschise este soluţia optimă pentru Moldova, consideră preşedintele Institutului de Creație Legislativă „Lex Scripta”, Mihai Corj.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a menţionat că „sistemul electoral al Moldovei a trecut de la majoritar, care a făcut parte din moștenirea sovietică, la cel proporțional cu liste închise de partid și, în sfârşit, la cel mixt, aprobat în 2017”.

„A priori, sistemul electoral nu poate fi ideal, dar trebuie avut în vedere că în legislaţia electorală nu trebuie de intervenit prea des”, a spus juristul.

În contextul revizuirii legislației electorale în Parlament, Corj susţine că cea mai bună opțiune pentru alegeri este „sistemul proporțional cu liste deschise”.

„Acest lucru va permite ca în prim plan să fie pus profesionalismul candidaților. Căci lista va fi aprobată nu de către președinții partidelor, ci de către popor însuși. Desigur, sistemul propus are neajunsuri, și anume buletinele lungi cu un număr mare de nume. Dar, în acest caz, se poate introduce următoarea prevedere: în buletin, înainte de denumirea partidului, trebuie introdusă o casetă goală în care alegătorul trebuie să introducă numele candidatului de la un partid sau altul”, a spus expertul.

Potrivit lui, „în acest caz, cetățeanul va avea trei opțiuni: să voteze pentru un candidat independent, să susțină un partid sau să susţină un anumit candidat de la acest partid”.

De asemenea, Corj propune „reducerea pragului electoral: de 4% pentru partide, 7% pentru blocurile electorale și 1% pentru candidații independenți”. El a mai propus stabilirea unei limite de vârstă pentru candidați, majorând-o până la 25 de ani. Potrivit lui, aceste modificări „vor contribui la aducerea unor schimbări reale în clasa politică și la apropierea Republicii Moldova de democrație”.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 13.07.2019 01:35:05 Fima
    Gospodin Korj cetco znaet svoe delo...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.