Reportaje

LOCATARII UNUI BLOC DIN SECTORUL BUIUCANI AL CAPITALEI SUNT ALARMAŢI CĂ ÎNTR-O ZONĂ DE ALUNECĂRI SE CONSTRUIEŞTE O CLĂDIRE CU 11 ETAJE

19 iulie, 2019
LOCATARII UNUI BLOC DIN SECTORUL BUIUCANI AL CAPITALEI SUNT ALARMAŢI CĂ ÎNTR-O ZONĂ DE ALUNECĂRI SE CONSTRUIEŞTE O CLĂDIRE CU 11 ETAJE

Locatarii blocului amplasat pe strada Calea Ieşilor, 61/2, din sectorul Buiucani al Chişinăului sunt alarmaţi că într-o zonă de alunecări se construieşte o clădire cu 11 etaje.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, reprezentantul asociaţiei locative, Boris Borisenco, a menţionat că „blocul este construit pe un teren supus riscurilor de alunecare, fără a avea autorizaţiile necesare”.

„În perioada sovietică aici au fost construite șase blocuri. Dar fiecare dintre ele a fost ridicat pe o construcţie rigidă. Ele nu sunt supuse riscului cutremurelor, ploilor sau apelor subterane din apropiere. Dar această zonă de alunecare începe să se încarce cu obiecte noi. Compania privată „Recon-Civil” construiește un bloc locativ fără a avea avizul Serviciului de Geologie. Constructorii sunt obligați să aibă acest aviz, pentru că aceasta este o zonă de alunecare. Spun acest lucru în calitate de specialist în geologie cu 37 de ani de experiență de lucru”, a menționat el.

Potrivit lui, blocul trebuie să fie construit pe o structură rigidă, însă fundamentul acesteia este unul obişnuit, de beton.

„Dacă, Doamne ferește, încep alunecări de teren (în această parte a Chișinăului acest lucru este foarte posibil), atunci totul se va dărâma. Inclusiv clădirile care sunt deja acolo și cele care se construiesc. Poate apărea un mormânt comun imens. Iar compania de construcţii nu are avizul nici al Centrului de Sănătate Publică, nici al Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică”, a spus activistul.

Potrivit lui, indiferența și cinismul unor funcţionari actuali de la primărie este uimitor.

„Într-un cabinet de la primărie, unde am venit de mai multe ori împreună cu vecinii, am fost acuzați de anumite estorcări de la compania de construcţii. Este un nonsens”, susţine el, subliniind că firma nu va recurge la întărirea fundației, căci aceasta va crește costul lucrărilor cu 20-25%.

Un alt locatar al blocului, Victoria Cinuşa, a menţionat că, în luna mai, lucrările la acest obiect au fost suspendate după ce oamenii s-au adresat la fostul primar interimar Ruslan Codreanu.

„Înainte de aceasta, am protestat în fața primăriei, am bătut la multe uși și am mers şi în judecată. Dar în zadar. Codreanu însă a reușit să rezolve situația. Însă din păcate, pe 3 iulie, în ultima zi a activității sale în administrația Chișinăului, viceprimarul Nistor Grozavu a permis din nou companiei „Recon-Civil” să reia lucrările. Și din nou ne temem pentru viețile noastre. Cum poate oare un funcționar de nivel inferior să anuleze decizia șefului său?”, se întreabă ea.

Fondatorul Comitetului pentru lupta cu construcțiile ilegale, Mihai Balan, a remarcat că, în cei doi ani de activitate a organizației, au fost depuse peste 40 de cereri din partea orăşenilor privind construcțiile periculoase.

„Pe strada Coca din capitală există un obiect care se construieşte fără documente. Sau are loc schimbarea destinaţiei construcţiei. De exemplu, la fel ca și în cazul blocului de pe Calea Ieşilor. Inițial,acolo a început să fie construită o clădire tehnică, dar nu de tip rezidențial sau de oficii. Situaţia cu construcţia ilegală a blocurilor s-ar putea transforma în curând într-un dezastru. Să nu uităm că oraşul  Chișinău se află într-o zonă seismică, a amintit activistul.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 20.07.2019 03:43:16 Mihai
    Asa pozitia este corecta si cinstita...
  2. 20.07.2019 03:46:24 Boris
    Asa este chind banii stau in ptioritate.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.