Reportaje

PREŞEDINTELE „LEX SCRIPTA”: ALEGERILE ÎN BAZA SISTEMULUI PROPORŢIONAL TREBUIE ORGANIZATE CU LISTE DESCHISE

19 august, 2019
PREŞEDINTELE „LEX SCRIPTA”: ALEGERILE ÎN BAZA SISTEMULUI PROPORŢIONAL TREBUIE ORGANIZATE CU LISTE DESCHISE

Sistemul electoral proporțional ar trebui completat cu dispoziții pe baza cărora se votează pe liste deschise. Conform Legii electorale curente, alegătorii votează partidul sau blocul electoral pe liste închise de partid.

O propunere în acest sens a fost exprimată, luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către președintele Institutului de Creație Legislativă „Lex Scripta”, Mihai Corj, care consideră că un alegător informat și responsabil trebuie să aibă oportunitatea de a sprijini un anumit candidat.

Mihai Corj propune ca buletinul de vot să fie completat cu un spațiu, unde va fi indicat numele candidatului, pe care dorește să-l susțină alegătorul. Astfel, mandatele obținute la alegeri de un anumit partid vor fi distribuite ținând cont de numărul de voturi pentru candidații de pe listă.

„Din păcate, nu ne-am propus drept obiectiv introducerea unor schimbări reale în sistemul electoral (atunci când Parlamentul a votat pentru revenirea la sistemul proporțional - „I.”). Se pare că, deocamdată, nu ne-am maturizat. Așa a fost în 2013, când sistemul mixt a existat doar 20 de zile. Din 2017 până în 2019, situația nu s-a schimbat. Politicienii au schimbat sistemul în beneficiul partidelor, nu și a cetățenilor”, a spus avocatul.

El a sugerat reducerea pragului electoral pentru candidații independenți de la 3% la 1% pentru a „asigura participarea activă la alegeri a tuturor concurenților”.

Președintele Institutului de Creație Legislativă „Lex Scripta” a amintit că în aprilie, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul are dreptul de a schimba sistemul electoral, însă acesta nu poate fi aplicat la alegerile anticipate. În acest sens, noua componență a Curții Constituționale ar trebui să-și reconsidere decizia pentru a elimina eventualele contradicții.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.