Reportaje

PREŞEDINTELE „LEX SCRIPTA”: ALEGERILE ÎN BAZA SISTEMULUI PROPORŢIONAL TREBUIE ORGANIZATE CU LISTE DESCHISE

19 august, 2019
PREŞEDINTELE „LEX SCRIPTA”: ALEGERILE ÎN BAZA SISTEMULUI PROPORŢIONAL TREBUIE ORGANIZATE CU LISTE DESCHISE

Sistemul electoral proporţional trebuie completat cu dispoziţii pe baza cărora cetăţenii vor putea vota pe liste deschise. Conform Legii electorale curente, alegătorii votează partidul sau blocul electoral pe liste închise de partid.

O propunere în acest sens a fost exprimată, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către președintele Institutului de Creaţie Legislativă „Lex Scripta”, Mihai Corj, care consideră că un alegător informat și responsabil trebuie să aibă oportunitatea de a sprijini un anumit candidat.

Mihai Corj propune ca buletinul de vot să fie completat cu un spaţiu, unde va fi indicat numele candidatului, pe care dorește să-l susţină alegătorul. Astfel, mandatele obţinute la alegeri de un anumit partid vor fi distribuite ţinând cont de numărul de voturi pentru candidaţii de pe listă.

„Din păcate, nu ne-am propus drept obiectiv introducerea unor schimbări reale în sistemul electoral (atunci când Parlamentul a votat pentru revenirea la sistemul proporţional - „I.”). Se pare că, deocamdată, nu ne-am maturizat. Așa a fost în 2013, când sistemul mixt a existat doar 20 de zile. Din 2017 până în 2019, situaţia nu s-a schimbat. Politicienii au schimbat sistemul în beneficiul partidelor, nu și a cetăţenilor”, a spus avocatul.

El a sugerat reducerea pragului electoral pentru candidaţii independenţi de la 2% la 1% pentru a „asigura participarea activă la alegeri a tuturor concurenţilor”.

Președintele Institutului de Creaţie Legislativă „Lex Scripta” a amintit că în aprilie, Curtea Constituţională a decis că Parlamentul are dreptul de a schimba sistemul electoral, însă acesta nu poate fi aplicat la alegerile anticipate. În acest sens, noua componenţă a Curţii Constituţionale ar trebui să-și reconsidere decizia pentru a elimina eventualele contradicţii.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 21.08.2019 03:44:12 Grigore
    Ce corecta pozitia are dl Corj, bravo lui!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.