Reportaje

CNPF A INIȚIAT AMENDAREA REGLEMENTĂRILOR ÎN CREDITAREA NEBANCARĂ

20 august, 2019
CNPF A INIȚIAT AMENDAREA REGLEMENTĂRILOR ÎN CREDITAREA NEBANCARĂ

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a elaborat și inițiază procedura de promovare a proiectului Legii de modificare a unor acte legislative, scopul de bază al căruia constă în minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice și protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară.

În cadrul conferinței de presă, organizată la agenția INFOTAG, vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a subliniat că obiectivul proiectului de amendamente vizează îmbunătățirea cadrului legal aferent activității organizațiilor de creditare nebancară (OCN) în vederea protejării drepturilor consumatorilor.

Potrivit lui, deși sectorul OCN înregistrează un trend ascendent, există anumite riscuri care însoțesc această dezvoltare spectaculoasă, cel mai vizibil fiind supra-îndatorarea populației.

„Prin proiectul dat de modificări, autoritatea de supraveghere propune introducerea unor norme și pârghii de atenuare a riscurilor cuantificate pe piață ce țin de costurile supradimensionate și nejustificate ale împrumuturilor – riscuri, care au fost observate, inclusiv de experții internaționali”, a menționat vicepreședintele CNPF.

Șefa Direcției generale creditare nebancară din cadrul CNPF, Alina Cebotariov, a menționat că modificările propuse au fost consultate cu instituțiile financiare internaționale și vor permite temperarea gradului de împovărare a populației prin introducerea de noi reglementări de creditare responsabilă, inclusiv cerințe privind condițiile și modul de evaluare a capacității clientului de rambursare a creditului nebancar.

„Potrivit proiectului de modificări, OCN urmează să raporteze la birourile istoriilor de credit, fapt ce va permite entităților de a se proteja de creditarea multiplă a unor persoane neoneste și de a curma practicile abuzive de inducere în eroare a consumatorilor. O altă modificare propusă vizează anumite concretizări referitor la interzicerea acceptării de către OCN a fondurilor rambursabile de la public, care reprezintă o precondiție conceptuală privind modul de desfășurare a activității de către OCN”, a spus Cebotariov.

De asemenea, în vederea excluderii practicilor abuzive de acordare a împrumuturilor pe termen scurt cu aplicarea unor costuri exagerate, CNPF propune plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar, astfel încât valoarea acestora să nu depășească valoarea împrumutului inițial contractat.

Totodată, pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice în sumă de până la 50 mii de lei, se propune interzicerea modificării condițiilor contractuale în defavoarea clientului, care presupun o supra-plată față de OCN.

După consultarea și avizarea proiectului de lege de către Guvern și instituțiile interesate, documentul urmează să fie expediat Parlamentului spre adoptare.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

 1. 21.08.2019 03:38:26 Victor
  Eu socot ca aceasta este prea corect pas, bine verificat si chibzuiut.
 2. 21.08.2019 03:42:50 Horia
  CNPF demonstreaza ca ea exista chiar si functioneaza?
 3. 22.08.2019 06:14:46 Ilarion
  Dl Filip stie bine domeniu, el este bun strateg, el analizeaza piata, face diferita prognoaze, pacat ca este prea inchis in CNPF.
 4. 24.08.2019 06:03:45 Zinaida
  Valeriu Chitan vre sa face ordina pe piata, bravo ca stie cum trebue sa face asta.

Adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.