Reportaje

UNIUNEA COMPOZITORILOR ȘI MUZICOLOGILOR ÎȘI EXPRIMĂ SPERANȚA CĂ OPERA „ȘTEFAN CEL MARE” VA FI PUSĂ ÎN SCENA TEATRULUI DE OPERĂ ȘI BALET

23 august, 2019
UNIUNEA COMPOZITORILOR ȘI MUZICOLOGILOR ÎȘI EXPRIMĂ SPERANȚA CĂ OPERA „ȘTEFAN CEL MARE” VA FI PUSĂ ÎN SCENA TEATRULUI DE OPERĂ ȘI BALET
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor își exprimă speranța că opera „Ștefan cel Mare”, compusă de maestrul Gheorghe Mustea, va fi pusă în scena Teatrului de Operă și Balet.

În cadrul unei conferințe de presă organizate la agenția INFOTAG, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, Pavel Gamurari, a menționat că „acțiunea operei reflectă bătălia de la Vaslui din 1475, în care Ștefan cel Mare a deținut o victorie zdrobitoare asupra oștilor turcești, după care a zidit o biserică, așa cum spune legenda că obișnuia să o facă”.

Maestrul Gheorghe Mustea a relatat că creația este o operă istorică pentru teatrul liric, în care se regăsește una din cele mai însemnate perioade ale marelui domnitor.

„Din păcate, conducerea Teatrului de Operă și Balet nu este interesată să pună în scenă opere naționale. În ultimii șapte ani pe scenă nu a apărut nicio operă a compozitorilor din Moldova. Teatrul de Operă și Balet este cartea de vizită a Moldovei. Fără a pune în scenă asemenea opere, el nu se va dezvolta. Iar acest lucru este dezastruos pentru întreaga cultură moldovenească și pentru arta locală”, a spus dirijorul.

Jurnalistul Constantin Cheianu a menționat că în condițiile de astăzi „producătorii autohtoni tot mai des cer sprijin din parte autorităților”.

„Situația este șocantă - un maestru recunoscut trebuie să „lupte” pentru ca propria lucrare să apară în scena Teatrului Național. De fapt, suntem nevoiți să cerem sprijin, la fel ca antreprenorii care vând fructe și legume”, a spus el.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a remarcat „importanța promovării și susținerii unor lucrări însemnate precum este opera „Ștefan cel Mare”, care joacă un rol important în dezvoltarea culturii RM”, exprimând speranța că „aceasta în curând va fi pusă în scenă”.

Directorul Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol, a menționat că „atât autorul, cât și opera sa merită să fie puse în scenă”, iar Teatrul Național de Operă și Balet „ar putea asculta îndemnul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și include opera în repertoriu pentru anul viitor”.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 23.08.2019 12:15:42 Stas
    Dl Bivol are 100% dreptate!
  2. 23.08.2019 05:04:57 Ozea
    Foarte si foarte buna idea!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.