Reportaje

COMPANIA UCRAINEANĂ „FARMAC” ESTE SIGURĂ DE CALITATEA ÎNALTĂ A INSULINEI LIVRATE ÎN MOLDOVA

10 septembrie, 2019
COMPANIA UCRAINEANĂ „FARMAC” ESTE SIGURĂ DE CALITATEA ÎNALTĂ A INSULINEI LIVRATE ÎN MOLDOVA

Reprezentanții companiei ucrainene „Farmac” sunt siguri de calitatea înaltă a preparatului „Strim”pentru tratamentul diabetului, pe care l-au livrat în Moldova la începutul anului 2019.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, director de marketing și vânzări, Susana Halilova, a menţionat că compania a fost înfiinţată în anul 1925 și este lider pe piața farmaceutică din Ucraina începând cu 2010.

„Factorul determinant al activității noastre este controlul calității produselor fabricate și aici tindem spre standardele europene. „Farmac” este prezentă în 20 de țări, inclusiv SUA și Australia. În 2018, volumul vânzărilor a constituit $235 mil., din care $50 mil. au fost obţinute în afara țării”, a remarcat managerul.

Potrivit ei, insulina, cunoscută în Republica Moldova drept „Strim”, este cunoscută în Ucraina de 13 ani.

„Orice producător se mândreşte cu elaborarea unor astfel de medicamente complexe. Sarcina principală care a fost stabilită în lucrul la acest tip de insulină a fost eficacitatea, calitatea și accesibilitatea ei pentru pacienți”, a subliniat Halilova.

Ea a menționat că, în noiembrie 2017, după ce compania a aflat că în Moldova se organizează o licitație deschisă pentru livrarea insulinei, a fost luată decizia de a participa la aceasta.

„Lucrăm de mai mulţi ani pe piața Moldovei. Din 1992, numărul medicamentelor livrate a crescut până la 70. Când am intrat pe piața Moldovei, concurentul nostru, care livra medicamentul „Lantus”, a fost nevoit să reducă prețul de aproape trei ori (de la 286 lei în 2016 la 72 de lei în 2018). Conform calculelor noastre, am reușit să economisim pentru bugetul de stat al Moldovei la cel puțin $700 mii, oferind pacienții cu diabet zaharat un medicament modern și de înaltă calitate. Acesta este o treime din bugetul alocat de stat pentru achiziționarea insulinei”, a menționat directorul, subliniind că sarcina principală a companiei este de a acorda oamenilor ajutor medicamentos adecvat”.

Potrivit ei, în Moldova există în total până la 15 mii de pacienți care au nevoie sistematic de insulină.

„Pentru un aşa număr de pacienți este nevoie de până la 450 mii de cartușe cu medicament. În contractul nostru au fost stipulate 413 mii. Noi am livrat în RM 61 de mii de cartușe. În plus, oferim gratuit un pix seringă. Mare a fost uimirea noastră atunci când licența „Farmac” a fost suspendată de către autoritățile competente din Moldova cică din cauza efectelor adverse ale insulinei „Strim” ”, a spus ea, respingând categoric chiar și posibilitatea teoretică a calității slabe a medicamentului.

„Am livrat în țările lumii (cu excepția Ucrainei) 10 milioane de cartușe și am înregistrat 60 de reacții adverse. În Ucraina, concetățenilor noștri le-am livrat 150 mii de cutii de insulină, iar medicii care tratează pacienţii  au înregistrat doar trei cazuri de reacții adverse. Iar în Republica Moldova aflăm deodată despre zeci de cazuri de reacții adverse raportate în teritoriu. În același timp, nouă nu ni se oferă posibilitatea să vorbim cu medicii care au descoperit un astfel de fenomen și nici să luăm cunoștință de cartelele medicale ale pacienților. Nu avem acces la aceste informații. Însă suntem dispuşi și cooperăm cu Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Moldova pentru a rezolva situația controversată și ambiguă”, a menţionat Halilova.

În opinia sa, cazul cu preparatul „Strim” poate fi atribuit concurenţei neloiale care apare atunci când producătorii cuceresc piețe de desfacere.

„Credem că cea mai bună soluție ar putea fi evaluarea medicamentului de către experți independenți. Mai mult, suntem gata să mergem mai departe și să propunem endocrinologilor, șefilor de la Ministerul Sănătății şi jurnaliștilor să viziteze fabricile noastre din Ucraina pentru a se convinge de utilizarea tehnologiilor înalte și a ultimelor realizări științifice. O altă formă de discuții ar putea fi dialogul în cadrul unui simpozion științifico-medical, care își va începe lucrările pe 26 septembrie la Truskaveţ. Sperăm că suspendarea livrărilor preparatului „Strim” este o simplă neînțelegere, dar nu o situație de conflict, creată artificial. Preferăm mereu să negociem. Mai ales ținând cont de faptul că starea sănătăţii a mii de cetățeni ai Moldovei depinde de livrarea insulinei”, a spus managerul.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 11.09.2019 01:52:02 Vlada
    Nu stiu daca macar cineva are incraderea in lacrimele care curg de la Farmak?
  2. 11.09.2019 01:55:23 Horia
    Cei de la Farmak singuri sunt vinovat, de ce asa de eften vindeau insulin in Moldova.
  3. 12.09.2019 09:14:01 ирина
    во первый почему мой коммент был удален. мне не надо что бы в высоком качестве был уверен фармак - в нем должен быть уверен международный реестр лекарств или европейский или как минимум евразийский. на сайте фармак стрима нет но есть айлар в идентичной по цвету упаковке (индия). на сайте биокон индия стрима тоже нет. в аптеках украины стрима тоже нет - так что ж это за жемчужина такая? почему он появился исключительно в молдове? в каких таких 20-50 странах он знаменит? не грузите. жалко нельзя вставить ссылку расследования на самой территории украины где речь идет о слепоте И почему комменты только представителей Украины (а может и самих работников фармак)

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.