Reportaje

ÎN MOLDOVA A FOST CREATĂ O ORGANIZAŢIE CARE SE VA OCUPA DE APĂRAREA DREPTURILOR PERSOANELOR PERSECUTATE POLITIC

12 septembrie, 2019
ÎN MOLDOVA A FOST CREATĂ O ORGANIZAŢIE CARE SE VA OCUPA DE APĂRAREA DREPTURILOR PERSOANELOR PERSECUTATE POLITIC

Organizaţia obştească „Help” se va ocupa de apărarea drepturilor şi intereselor legale ale persoanelor persecutate politic în Moldova, a anunţat avocatul Eduard Rudenco joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Potrivit lui, în ultimii opt ani, prin eforturile oligarhului Vlad Plahotniuc și ale celor din anturajul său, „în țară a fost creat un cerc vicios de fabricare a cauzelor penale împotriva persoanelor neconvenabile”.

„Printre aceştia au ajuns cetățeni simpli, precum și antreprenori sau oponenţi politici. Procurorii corupți se ocupau de falsificare, iar în instanțe sentințele care trebuie erau aprobate de același soi de judecători. Moldova s-a cufundat pentru multă vreme în abisul proceselor realizate la comandă, când nici legea, nici avocații nu au jucat niciun rol”, a spus el.

Avocata Ana Ursachi, care a participat la conferința de presă prin Skype, a dat asigurări că „Help” va primi susţinere deplină din partea organizațiilor internaționale pentru drepturile omului.

„Noi am pregătit o listă a celor care au fost persecutați ilegal în Moldova. Printre aceștia se numără David Davitean, Valeriu Chicu, Iurie Bolboceanu, Chiril Lucinschi. Toți ei absolut ilegal au petrecut după gratii sau în arest la domiciliu de la câteva luni până la câțiva ani. În republică sunt zeci și chiar sute de astfel de oameni. Vom pregăti rapoarte pentru fiecare grup de deținuți politici și le vom transmite structurilor europene pentru drepturile omului, precum și organelor executiv și legislativ ale Republicii Moldova. Vom cere respectarea drepturilor cetățenilor. În curând va fi lansată pagina web a organizației și o pagină pe rețelele de socializare. Resursele vor fi în două limbi. Fiecare raport va fi însoțit de o conferință de presă”, a promis ea.

Ursachi (care de câțiva ani se ascunde în Polonia de urmărirea penală a organelor de drept din RM – „I”) a îndemnat avocații să se adreseze organizaţiei „Help”, dacă vor vedea în dosarele clienților lor abuzuri evidente sau încălcări de ordin politic, comise de procurori sau judecători.

Activistul civic Pavel Grigorciuc consideră că sarcina principală a organizaţiei va fu lustraţia procurorilor şi judecătorilor.

„Inevitabilitatea pedepsei trebuie să fie pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de funcţiile lor. Averea trebuie câștigată prin mijloace legale, dar nu prin extorcare și falsificarea dosarelor. Cei care au făcut acest lucru în perioada guvernării lui Plahotniuc vor sta la închisoare. Lustraţia este ceea ce au promis politicienii ajunşi la putere înainte de alegerile parlamentare, iar acest lucru este cerut şi de alegători”, a subliniat activistul.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 13.09.2019 02:14:09 Olga
    Este un pas corect si demult asteptat in societatea noastra.
  2. 13.09.2019 02:19:53 Vlad
    Este evident ca Ana Ursachi trebue sa intoarce acasa in Moldova.
  3. 16.09.2019 10:26:30 Vladislav
    Cetatanii au nevoe de asa ceva in Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.