Reportaje

SONDAJ: CANDIDAŢII PSRM ŞI ACUM VOR AJUNGE ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR PRIMARULUI DE CHIŞINĂU

23 septembrie, 2019
SONDAJ: CANDIDAŢII PSRM ŞI ACUM VOR AJUNGE ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR PRIMARULUI DE CHIŞINĂU

Dacă duminica viitoare la Chişinău ar avea loc alegerile locale, în turul doi ar ajunge candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Ion Ceban, şi copreşedintele blocului ACUM, Andrei Năstase.

Potrivit unui sondaj de opinie, prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM), pentru Ceban ar vota 35,3% din respondenţi, iar pentru Năstase – 30,1%.

Sondajul a fost realizat înainte de încheierea înregistrării candidaților, astfel că respondenții au fost rugați să numească propriii favoriți. Astfel, pentru candidatul partidului „Uniunea Salvaţi Basarabia”, Valeriu Munteanu, ar vota 2,1% din alegători, pentru fostul primar interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu – 1,9%, pentru președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă – 1,4%. Alți 15,2% nu au răspuns la întrebare, iar 8,7% au spus că nu vor merge la vot.

Mai mult de jumătate (60%) din respondenți evaluează negativ activitatea primăriei Chișinău în ultimii patru ani. Mai puțin de 12% dintre respondenții din capitală au evaluat pozitiv această activitate.

Sondajul a fost efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor în cadrul proiectului „Fenomenul solidarităţii sociale în Moldova şi Ucraina: studiu comparativ”. Acesta a fost realizat în perioada 11-20 septembrie pe un eşantion de 770 de locuitori ai municipiului.


SONDAJ: POPULAŢIA MOLDOVEI APRECIAZĂ DIFERIT PRIMELE 100 DE ZILE DE ACTIVITATE A COALIŢIEI PSRM-ACUM…

Populaţia Moldovei apreciază diferit primele 100 de zile de activitate a coaliţiei Partidului Socialiştilor cu blocul ACUM. Acestea sunt rezultatele sondajului de opinie, prezentate luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

Potrivit sondajului, de activitatea coaliţiei sunt foarte mulţumiţi 5,9% din respondenţi, mulţumiţi sunt 20,2%, activitatea acesteia este apreciată neutru de 33,6%, nemulţumiţi sunt 23,4%, iar foarte nemulţumiţi sunt 10,2% din respondenţi. Alţi 6,7% nu au răspuns la întrebare. Circa 54% din cetăţeni consideră că situaţia social-politică din ţară este calmă, 25,7% - neutră, 15,8% - tensionată.

Sociologul Andrei Dumbrăveanu a menţionat că deciziile luate de Guvern, precum și discuțiile politice din Parlamentul inspiră populației speranţa  că situaţia se va schimba spre bine, astfel încât să înceteze demonstrațiile în stradă, pichetările și alte evenimente protestatare.

Doar 5,2% dintre cetățeni consideră că reformele derulate în țară sunt foarte eficiente, 39,3% - eficiente, 41,6% - nu prea eficiente, 10,5% - inutile.

Expertul a spus că, în pofida neîncrederii ce persistă în privinţa reformelor, rezultatele sondajului de opinie arată o reducere treptată a scepticismului.

Potrivit sondajului, 33,2% dintre respondenți consideră că, pentru a îmbunătăți viața în localitatea lor, autoritățile trebuie să dezvolte infrastructura socială, să repare drumurile și să amenajeze spațiul locativ; 28,4% - să majoreze salariile și pensiile, precum și să reducă prețurile la produsele de primă necesitate și tarifele; 25,1% - să respecte legea și să-i pună la închisoare pe funcționarii corupți; 23,3% - să asigure curățenia; 21,2% - să dezvolte economia locală, să atragă investiții și să deschidă locuri de muncă.

Sondajul a fost efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor în cadrul proiectului „Fenomenul solidarităţii sociale în Moldova şi Ucraina: studiu comparativ”. Acesta a fost realizat în perioada 11-20 septembrie pe un eşantion de 1189 persoane. Marja de eroare este de 3%.


…ÎNSĂ PARTIDELE DE LA GUVERNARE ŞI-AR MENŢINE MAJORITATEA ÎN PARLAMENT ÎN CAZ DE ALEGERI ANTICIPATE

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, pe listele de partid în Legislativ ar accede Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) şi Partidul Democrat (PDM).

Potrivit unui sondaj de opinie, prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM), PSRM ar obţine 31,4% din voturile alegătorilor, PAS - 16,5%, Platforma DA – 7,3%, PDM – 6,9%. Pentru „Partidul Nostru” (PN) ar vota doar 3,3% din alegători, pentru Partidul Comuniştilor (PCRM) – 2,6%, pentru Partidul Şor – 2,2%. Totodată, 26,9% din respondenţi nu au răspuns la întrebare sau susţin că nu vor merge la vot.

Ţinând cont de numărul persoanelor decise, pentru PSRM sunt gata să voteze 42,9% dintre respondenţi, pentru PAS – 22,6%, pentru Platforma DA –10%, pentru PDM – 9,4%.

Potrivit președintelui ASDM, Victor Mocanu, scăderea bruscă a ratingului Partidului Şor, care, la alegerile parlamentare din 24 februarie, a obţinut 8,32% din voturi pe lista națională, ţine de faptul că, în ultimul timp, majoritatea parlamentară a pus vina pe reprezentanții acestui partid pentru frauda bancară.

Deși mai mult de jumătate dintre respondenți vor merge cu siguranță la vot, iar un alt sfert ar putea participa la vot în cazul de alegeri parlamentare, marea majoritate a respondenților (80,6%) au o atitudine negativă în ceea ce privește ideea alegerilor anticipate în 2019.

Totodată, 46,7% dintre cetățeni consideră că alegerile parlamentare trebuie să se desfăşoare în baza sistemului electoral proporțional, 20,6% - în baza sistemului mixt, 14,2% - în baza sistemului uninominal.

Sondajul a fost efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor în cadrul proiectului „Fenomenul solidarităţii sociale în Moldova şi Ucraina: studiu comparativ”. Acesta a fost realizat în perioada 11-20 septembrie pe un eşantion de 1189 persoane. Marja de eroare este de 3%.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 24.09.2019 12:30:37 Ana
    Tot despre ce ne povestesc sociologii pentru multii este clar ca buna ziua.
  2. 24.09.2019 12:34:36 Galina
    Ei fac sondaje din ceia ce raspund oamenii nostrii, asta e...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.